Celiakia

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

21,84  31,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

21,8431,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.


Liczba stron108
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5796-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    7
  Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    9
  Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    11
  Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz    13
  Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz    16
    Objawy kliniczne    16
    Badania laboratoryjne    19
    Badania histopatologiczne    20
    Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych    21
  Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz    22
  Rokowania - Mirosław Jarosz    24
  Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska    26
    Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych    26
    Gluten w środkach spożywczych    30
    Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten    34
  Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska    37
    Charakterystyka zbóż bezglutenowych    37
    Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych    52
    Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne    56
  Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    59
    Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis?    59
    Co na śniadanie?    64
    Co na obiad?    65
  Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    66
    Sezon letnio-jesienny    66
    Sezon zimowo-wiosenny    80
  Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska    93
  Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek    98
  Piśmiennictwo    105
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia