INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 108 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5796-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 7 |
Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 9 |
Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 11 |
Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz | 13 |
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz | 16 |
Objawy kliniczne | 16 |
Badania laboratoryjne | 19 |
Badania histopatologiczne | 20 |
Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych | 21 |
Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz | 22 |
Rokowania - Mirosław Jarosz | 24 |
Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska | 26 |
Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych | 26 |
Gluten w środkach spożywczych | 30 |
Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten | 34 |
Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska | 37 |
Charakterystyka zbóż bezglutenowych | 37 |
Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych | 52 |
Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne | 56 |
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 59 |
Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? | 59 |
Co na śniadanie? | 64 |
Co na obiad? | 65 |
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 66 |
Sezon letnio-jesienny | 66 |
Sezon zimowo-wiosenny | 80 |
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska | 93 |
Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek | 98 |
Piśmiennictwo | 105 |