EBOOKI WYDAWCY
-30%
Wydawca:
Format:
ibuk
Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Rok wydania | 2006 |
---|---|
Liczba stron | 140 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-3468-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Autorów | 7 |
Co rozumiemy przez nadwagę i otyłość – definicje i typy otyłości – Longina Kłosiewicz-Latoszek | 9 |
Wskaźnik masy ciała | 10 |
Wskaźnik stosunku talii do bioder | 11 |
Obwód talii | 12 |
Otyłość epidemią XXI wieku – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik | 16 |
Jakie czynniki wpływają na rozwój nadwagi i otyłości?– Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz | 25 |
Reakcja organizmu na zwiększone spożycie energii | 27 |
Mała aktywnoąść fizyczna | 28 |
Gęstość energetyczna diety | 29 |
Częstość posiłków | 30 |
Nieświadome spożywanie kalorii | 31 |
Sposób przyrządzania potraw | 32 |
Zaburzenia odżywiania | 32 |
Czynniki genetyczne | 34 |
Geny w otyłości | 34 |
Zaburzenia endokrynologiczne | 35 |
Leki sprzyjające otyłości | 36 |
Konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne otyłości– Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 37 |
Zwiększona umieralność ogółem | 38 |
Choroby układu krążenia | 39 |
Czynniki ryzyka chorób układu krążenia związane z otyłością | 39 |
Zespół polimetaboliczny | 40 |
Cukrzyca typu 2 | 41 |
Nowotwory | 41 |
Inne konsekwencje zdrowotne otyłości | 42 |
Konsekwencje ekonomiczne otyłości | 46 |
Żywienie i aktywność fizyczna – metody profilaktyki nadwagii otyłości – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 47 |
Sposób żywienia | 51 |
Aktywność fizyczna | 53 |
Leczenie otyłości – Magdalena Białkowska | 60 |
Leczenie dietetyczne | 60 |
Dieta niskokaloryczna | 60 |
Dieta o bardzo niskiej zawartości energii | 71 |
Leczenie farmakologiczne | 71 |
Inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny | 78 |
Inhibitor lipazy trzustkowej | 80 |
Terapia skojarzona | 83 |
Leczenie chirurgiczne | 83 |
Balon żołądkowy | 87 |
Metaboliczne skutki utraty masy ciała | 88 |
Przykładowe jadłospisy – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 91 |
Jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal/dob´ | 92 |
Jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal/dob´ | 112 |
Czy istnieją „cudowne” diety i leki? – Longina Kłosiewicz-Latoszek | 132 |
Piśmiennictwo | 139 |