Otyłość. Zapobieganie i leczenie

-30%

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 19,50 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 13,65 zł  


13,65

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.


Rok wydania2006
Liczba stron140
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3468-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
  Co rozumiemy przez nadwagę i otyłość – definicje i typy otyłości – Longina Kłosiewicz-Latoszek    9
    Wskaźnik masy ciała    10
    Wskaźnik stosunku talii do bioder    11
    Obwód talii    12
  Otyłość epidemią XXI wieku – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik    16
  Jakie czynniki wpływają na rozwój nadwagi i otyłości?– Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz    25
    Reakcja organizmu na zwiększone spożycie energii    27
    Mała aktywnoąść fizyczna    28
    Gęstość energetyczna diety    29
    Częstość posiłków    30
    Nieświadome spożywanie kalorii    31
    Sposób przyrządzania potraw    32
    Zaburzenia odżywiania    32
    Czynniki genetyczne    34
      Geny w otyłości    34
    Zaburzenia endokrynologiczne    35
    Leki sprzyjające otyłości    36
  Konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne otyłości– Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    37
    Zwiększona umieralność ogółem    38
    Choroby układu krążenia    39
      Czynniki ryzyka chorób układu krążenia związane z otyłością    39
    Zespół polimetaboliczny    40
    Cukrzyca typu 2    41
    Nowotwory    41
    Inne konsekwencje zdrowotne otyłości    42
    Konsekwencje ekonomiczne otyłości    46
  Żywienie i aktywność fizyczna – metody profilaktyki nadwagii otyłości – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    47
    Sposób żywienia    51
    Aktywność fizyczna    53
    Leczenie otyłości – Magdalena Białkowska    60
    Leczenie dietetyczne    60
      Dieta niskokaloryczna    60
      Dieta o bardzo niskiej zawartości energii    71
    Leczenie farmakologiczne    71
      Inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny i noradrenaliny    78
      Inhibitor lipazy trzustkowej    80
      Terapia skojarzona    83
    Leczenie chirurgiczne    83
    Balon żołądkowy    87
    Metaboliczne skutki utraty masy ciała    88
  Przykładowe jadłospisy – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    91
    Jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal/dob´    92
    Jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal/dob´    112
  Czy istnieją „cudowne” diety i leki? – Longina Kłosiewicz-Latoszek    132
  Piśmiennictwo    139
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia