Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Poradnik na temat żywienia. Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.


Liczba stron104
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4045-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
  Jak funkcjonują jelita?— Mirosław Jarosz    9
    Procesy zachodzące w jelicie grubym w czasie defekacji    13
    Prawidłowy rytm wypróżnień    14
  Co rozumiemy przez zespól jelita nadwrażliwego?— Mirosław Jarosz    16
  Częstość występowania zespołu jelita nadwrażliwego w populacji- Mirosław Jarosz    20
  Czy znane są przyczyny choroby?Wioleta Respondek, Iwona Traczyk    22
    Nadwrażliwość trzewna    23
    Zaburzenia motoryki jelit    24
    Zaburzenia jelitowego układu nerwowego    25
    Czynniki żywieniowe    27
    Czynniki psychogenne    28
    Czynniki genetyczne    29
    Inne czynniki    30
      Płeć    30
      Wiek    30
  Jak rozpoznać zespól jelita nadwrażliwego i z jakimi chorobami należy go różnicować?— Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    32
  Podstawowe zasady leczenia— Jan Dzieniszewski    40
    Postać zaparciowa    43
    Postać biegunkowa    46
  Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób z zespoleni jelita nadwrażliwego — Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    52
  Zbiory przykładowych jadłospisów (w zależności od postaci zespołu) — Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka    59
    Jadłospis dekadowy dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego — postać zaparciowa (1800 kcal/dobę)    60
    Jadłospis dekadowy dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego — postać biegunkowa (10 kcal/dobę)    80
  Piśmiennictwo    100
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia