POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. A my?
My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory.
Każdy moment jest dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, aby się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. W tej książce dajemy wam gotową "receptę".
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 224 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6560-2 |
Numer wydania | 2 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Część ogólna | 9 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 9 |
Składniki pokarmowe | 10 |
Białka | 10 |
Tłuszcze | 11 |
Węglowodany | 14 |
Witaminy | 15 |
Składniki mineralne | 16 |
Równowaga kwasowo-zasadowa | 18 |
Woda | 18 |
Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych | 19 |
Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu krążenia | 27 |
Żywienie w miażdżycy | 27 |
Żywienie w okresie po zawale mięśnia sercowego | 34 |
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym | 37 |
Ważniejsze produkty spożywcze zapobiegające chorobom układu krążenia | 41 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 52 |
Zasady racjonalnego żywienia | 58 |
Przykłady tygodniowych jadłospisów | 61 |
Część szczegółowa | 67 |
Napoje | 67 |
Chleb domowy | 73 |
Dodatki do pieczywa | 79 |
Zupy | 83 |
Dodatki do zup | 97 |
Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb | 99 |
Potrawy z mięsa cielęcego | 101 |
Potrawy z mięsa wołowego | 106 |
Potrawy z drobiu | 108 |
Potrawy z ryb | 112 |
Potrawy z niewielka˛ ilością mięsa i ryb | 116 |
Potrawy jarskie | 135 |
Potrawy z warzyw i ziemniaków | 165 |
Surówki | 170 |
Sałatki | 177 |
Warzywa gotowane | 185 |
Potrawy z ziemniaków | 188 |
Sosy | 191 |
Sosy zimne | 193 |
Sosy gorące | 196 |
Sosy do potraw słodkich | 200 |
Desery i wypieki domowe | 202 |
Piśmiennictwo | 217 |
Skorowidz potraw | 219 |