Żywienie w chorobach nerek

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,40  59,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 59,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 35,40 zł  


35,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Poradnik na temat żywienia. W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia tych schorzeń. Bardzo ważna dla skutecznej terapii jest znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów. Sprawdzone i smaczne przepisy proponowane w tej publikacji mogą być nieocenioną pomocą dla pacjentów oraz ich opiekunów w planowaniu codziennych jadłospisów.


Rok wydania2003
Liczba stron280
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6558-9
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    9
    Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych    9
    Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych    10
    1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa    11
      Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej    11
      Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej    15
    2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa    16
      Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej    16
      Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 20-50 g    24
    3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa    25
      Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej    25
      Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej    32
    4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna    33
      Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej    33
      Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej    34
    5. Dieta ziemniaczana    34
      Zasady diety ziemniaczanej    35
      Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej    35
      Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej    36
      Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej    36
    Wybrane zagadnienia z technologii potraw    43
      Naczynia kuchenne    43
      Sposoby przyrządzania potraw    44
        Obróbka wstępna surowca    44
        Obróbka cieplna (termiczna)    45
        Podprawianie i wykańczanie potraw    47
    Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych    48
      Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw    49
      Przyprawy korzenne    50
      Przyprawy ziołowe    51
      Warzywa przyprawowe    55
    Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach    58
  Część szczegółowa    63
    Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych    63
      Napoje    63
        Uwagi ogólne    63
        Przepisy szczegółowe    64
      Chleb domowy    70
        Uwagi ogólne    70
        Przepisy szczegółowe    70
      Dodatki do pieczywa    75
        Uwagi ogólne    75
        Przepisy szczegółowe    76
      Zupy    80
        Uwagi ogólne    80
        Przepisy szczegółowe    82
      Dodatki do zup    91
        Uwagi ogólne    91
        Przepisy szczegółowe    91
      Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb    94
        Uwagi ogólne    94
        Przepisy szczegółowe    95
      Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb    111
        Uwagi ogólne    111
        Przepisy szczegółowe    111
      Potrawy jarskie    125
        Uwagi ogólne    125
        Przepisy szczegółowe    126
      Potrawy z warzyw    148
        Uwagi ogólne    148
        Przepisy szczegółowe    152
      Sosy    168
        Uwagi ogólne    168
        Przepisy szczegółowe    169
      Desery    179
        Uwagi ogólne    179
        Przepisy szczegółowe    179
      Wypieki domowe    191
        Uwagi ogólne    191
        Przepisy szczegółowe    192
  Piśmiennictwo    203
  Spis potraw    204
RozwińZwiń