POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Poradnik na temat żywienia. W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m. in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczenia tych schorzeń. Bardzo ważna dla skutecznej terapii jest znajomość zasad przygotowywania posiłków i doboru odpowiednich grup produktów. Sprawdzone i smaczne przepisy proponowane w tej publikacji mogą być nieocenioną pomocą dla pacjentów oraz ich opiekunów w planowaniu codziennych jadłospisów.
Rok wydania | 2003 |
---|---|
Liczba stron | 280 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6558-9 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 9 |
Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych | 9 |
Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych | 10 |
1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa | 11 |
Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej | 11 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej | 15 |
2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa | 16 |
Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej | 16 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 20-50 g | 24 |
3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa | 25 |
Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej | 25 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej | 32 |
4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna | 33 |
Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej | 33 |
Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej | 34 |
5. Dieta ziemniaczana | 34 |
Zasady diety ziemniaczanej | 35 |
Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej | 35 |
Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej | 36 |
Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej | 36 |
Wybrane zagadnienia z technologii potraw | 43 |
Naczynia kuchenne | 43 |
Sposoby przyrządzania potraw | 44 |
Obróbka wstępna surowca | 44 |
Obróbka cieplna (termiczna) | 45 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 47 |
Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych | 48 |
Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw | 49 |
Przyprawy korzenne | 50 |
Przyprawy ziołowe | 51 |
Warzywa przyprawowe | 55 |
Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach | 58 |
Część szczegółowa | 63 |
Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych | 63 |
Napoje | 63 |
Uwagi ogólne | 63 |
Przepisy szczegółowe | 64 |
Chleb domowy | 70 |
Uwagi ogólne | 70 |
Przepisy szczegółowe | 70 |
Dodatki do pieczywa | 75 |
Uwagi ogólne | 75 |
Przepisy szczegółowe | 76 |
Zupy | 80 |
Uwagi ogólne | 80 |
Przepisy szczegółowe | 82 |
Dodatki do zup | 91 |
Uwagi ogólne | 91 |
Przepisy szczegółowe | 91 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb | 94 |
Uwagi ogólne | 94 |
Przepisy szczegółowe | 95 |
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb | 111 |
Uwagi ogólne | 111 |
Przepisy szczegółowe | 111 |
Potrawy jarskie | 125 |
Uwagi ogólne | 125 |
Przepisy szczegółowe | 126 |
Potrawy z warzyw | 148 |
Uwagi ogólne | 148 |
Przepisy szczegółowe | 152 |
Sosy | 168 |
Uwagi ogólne | 168 |
Przepisy szczegółowe | 169 |
Desery | 179 |
Uwagi ogólne | 179 |
Przepisy szczegółowe | 179 |
Wypieki domowe | 191 |
Uwagi ogólne | 191 |
Przepisy szczegółowe | 192 |
Piśmiennictwo | 203 |
Spis potraw | 204 |