POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
W każdej prowadzonej działalności, bez względu na jej charakter, formę czy zakres, istnieje ryzyko narażenia człowieka na czynniki szkodliwe, uciążliwe lub niebezpieczne w środowisku pracy. Niestety wraz z postępem techniki rośnie też skala zagrożeń, jednak należy pamiętać, że decydujący wpływ na bezpieczeństwo pracy ma zachowanie pracownika i jego postępowanie. W procesie zarządzania bezpieczeństwem pracy obowiązuje zasada, że „każdy odpowiada za bezpieczeństwo własne i współpracowników”. Jednym z podstawowych elementów skutecznego zarządzania bezpieczeństwem pracy, a zarazem trudnym do przeprowadzenia, jest więc motywowanie pracowników do pracy bezurazowej.
Obecnie coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniom: promocji bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, komunikacji, motywacji, kształtowania zachowań, edukacji oraz kulturze organizacji i bezpieczeństwa pracy. Niniejsza praca przeznaczona jest dla studentów kierunków technicznych i ekonomicznych, pracowników i menedżerów służb bhp oraz dla wszystkich zainteresowanych problematyką bezpieczeństwa i higieny pracy. Jej celem jest przekazanie czytelnikom niezbędnych informacji dotyczących wybranych elementów systemu zarządzania bhp w przedsiębiorstwie, z uwzględnieniem praktyk przedstawionych na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa z branży przemysłu lotniczego w dobie pandemii COVID-19.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 192 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Politechnika Częstochowska |
ISBN-13 | 978-83-7193-813-9 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | |
Rozdział 1 Praca jako sposób na zaspokojenie niezbędnych potrzeb człowieka i źródło zagrożeń jego życia i zdrowia | |
1.1. Praca w życiu człowieka | |
1.2. Praca jako system „człowiek – obiekt techniczny – otoczenie” | |
1.3. Zmiany zachodzące w charakterze pracy i ich skutki | |
1.4. Bezpieczeństwo pracy jako dobro niepodlegające prawom rynku | |
1.5. Równowaga między pracą a życiem pozazawodowym (Work-Life Balance – W-LB) | |
Rozdział 2 Zagrożenia człowieka w pracy | |
2.1. Pojęcie i definicje zagrożeń – ich podział i klasyfikacja | |
2.2. Czynniki materialnego środowiska pracy | |
2.3. Zagrożenia osobowe – organizacja pracy | |
2.4. Zachowania osobowe – czynnik ludzki | |
2.4.1. Zagrożenia człowieka w pracy | |
2.4.2. Błędy popełniane przez człowieka | |
2.4.3. Niezawodność człowieka w pracy | |
2.4.4. Rytmy biologiczne człowieka | |
2.5. Zagrożenia osobowe – społeczne środowisko pracy | |
2.6. Człowiek a kultura organizacji i bezpieczeństwa pracy | |
2.7. Metody identyfikacji zagrożeń i oceny stanu bezpieczeństwa pracy | |
Rozdział 3 Skutki zagrożeń występujących w procesach pracy | |
3.1. Wypadki przy pracy – zagrożenia życia | |
3.2. Zagrożenia zdrowia – choroby zawodowe | |
3.3. Świadczenia przysługujące pracownikowi z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej | |
3.4. Ekonomiczne aspekty bezpieczeństwa i higieny pracy | |
3.4.1. Ogólne koszty bezpieczeństwa pracy | |
3.4.2. Koszty wypadków przy pracy | |
3.4.3. Koszty profilaktyki i prewencji wypadkowej | |
3.4.4. Ekonomiczne stymulatory poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy | |
Rozdział 4 Miejsce bezpieczeństwa i higieny pracy w wybranych koncepcjach zarządzania przedsiębiorstwem | |
4.1. Koncepcja zrównoważonego rozwoju – społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw | |
4.2. Zarządzanie zmianą | |
4.3. Zarządzanie zasobami niematerialnymi | |
4.3.1. Zarządzanie wiedzą | |
4.3.2. Zarządzanie kapitałem intelektualnym | |
4.4. Tradycyjne i systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy | |
4.4.1. Tradycyjne zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy | |
4.4.2. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy | |
4.4.3. Szczególna rola ryzyka w zarządzaniu bezpieczeństwem – niektóre przyczyny niepowodzeń | |
Rozdział 5 Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie w dobie pandemii wywołanej wirusem SARS-CoV-2 | |
5.1. Koronawirus z medycznego punktu widzenia | |
5.2. Prawa i obowiązki stron stosunku pracy w czasie pandemii COVID-19 | |
5.2.1. Prawa i obowiązki pracodawców | |
5.2.2. Prawa i obowiązki pracowników | |
5.3. Środki ochrony indywidualnej w przedsiębiorstwie w dobie pandemii COVID-19 | |
5.4. Praca zdalna jako środek ochrony zbiorowej w przedsiębiorstwie | |
5.5. Popularyzacja bezpieczeństwa i higieny pracy w czasach pandemii COVID-19 | |
5.5.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w czasach pandemii COVID-19 na przykładzie wybranej firmy przemysłu lotniczego w Polsce – case study | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Streszczenie | |
Abstract | |