Determinanty jakości pracy przewodnickiej

Determinanty jakości pracy przewodnickiej

1 opinia

Redakcja:

Tomasz Lesiów

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Monografia jest rezultatem wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas pięciu ogólnopolskich konferencji naukowo-turystycznych odbywających się w interdyscyplinarnej formule. Dotyczy aktualnych i istotnych zagadnień związanych z pracą przewodników turystycznych stanowiącą ważny element obsługi ruchu turystycznego. Opracowanie opiera się na bogatym zapleczu literaturowym i źródłowym, a prezentowane w nim zagadnienia opatrzono bogatą szatą graficzną. Ma ono charakter teoretyczny, empiryczny i aplikacyjny. Zaprezentowane w nim wnioski mogą być użyteczne zarówno dla przewodników turystycznych i organizatorów imprez turystycznych, będąc cenną wskazówką przy projektowaniu imprez turystycznych, jak i dla organizacji turystycznych oraz władz lokalnych, dla których mogą stanowić materiał ilustrujący możliwości wykorzystania wiedzy krajoznawczej przewodników turystycznych. Ze względu na swój kompleksowy charakter monografia z pewnością będzie się pozytywnie wyróżniać na rynku wydawniczym, na którym brakuje tego typu opracowań.


Rok wydania2021
Liczba stron250
KategoriaInne
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
ISBN-13978-83-7695-880-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    7
  Część 1. Turysta – aktualne trendy i nowe koncepcje     11
    1. Cechy ekoturystyki w świetle badań literaturowych     13
    2. Rola przedstawicielstw regionalnych Komisji Europejskiej oraz punktów informacyjnych Unii Europejskiej w kształtowaniu wiedzy o UE wśród obywateli państw członkowskich    19
    3. Historia dolnośląskiego leśnictwa. Wybór    29
    4. Znajomość uwarunkowań kulturowych w doskonaleniu jakości pracy przewodnickiej     43
    5. Aktywność fundacji „Poland helps Poland” oraz akcja „Mogiłę Pradziada ocal od zapomnienia” w kontekście turystyki wolontariuszy     53
  Część 2. Wpływ postępu w zakresie wiedzy o żywieniu i żywności na turystykę     65
    6. Naturalne a syntetyczne barwniki w żywności oferowanej turystom     67
    7. Przyprawy jako kulinarne pamiątki destynacji turystycznych    83
    8. Wybrane systemy żywności regionalnej i tradycyjnej w kontekście turystyki     98
    9. Gastronomia uliczna w Polsce    112
    10. Podróż po zdrowie, czyli o popularności diet w turystyce zdrowotnej    120
  Część 3. Turystyka osób o specjalnych potrzebach psychofizycznych     129
    11. Badania efektów uprawiania turystyki senioralnej i turystyki dla niepełnosprawnych     131
    12. Widoki zapierające dech w piersiach, czyli pierwsza pomoc turyście w wybranych stanach zagrożenia życia    141
  Część 4. Wiedza o obiektach i trasach turystycznych     151
    13. Koncepcja produktu turystycznego „Szlak Księgi Henrykowskiej”     153
    14. Atrakcje turystyczne i ciekawostki na Szlaku Piastowskim     172
    15. Alpy widziane ze Śnieżnika    179
    16. Architektura i sztuka protestancka na Śląsku jako znaczący czynnik wyróżniający region     189
    17. Barokizacja kościołów gotyckich na Dolnym Śląsku     202
    18. Historyczna ziemia przemyska jako transgraniczny produkt turystyczno-edukacyjny    214
  Zakończenie     225
  Literatura    227
  Spis rysunków    244
  Spis fotografii    245
  Spis map     247
  Spis tabel    248
  Summary    249
RozwińZwiń