Analiza jakości surowca mięsnego

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

28,00  35,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 35,00 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 28,00 zł  


28,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Obecnie konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość i skład produktów żywnościowych. Przemysł mięsny musi mieć więc zagwarantowany wysokiej jakości surowiec rzeźny, aby wyprodukować dobrej jakości produkt. W Polsce produkcja mięsa opiera się w głównej mierze na chowie i hodowli zwierząt gospodarskich (drobiu, trzody chlewnej, bydła), w mniejszej ilości koni, małych przeżuwaczy (owce, kozy) czy małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie), a także ryb żyjących w warunkach naturalnych lub fermowych. Część surowca mięsnego pozyskiwana jest również w wyniku prowadzenia gospodarki łowieckiej (sarny, dziki, kuropatwy).


Autorzy podręcznika omówili zagadnienia związane z obecną sytuacją na rynku mięsa w kraju i na świecie. Poruszyli temat czynników wpływających na jakość surowca mięsnego oraz jego walory dietetyczne i kulinarne nawet tak mało popularnych gatunków mięs, jak tych pochodzących od zwierząt łownych czy gęsi. Zwrócili również uwagę na najczęściej występujące wady mięsa. Nie mogło też zabraknąć informacji dotyczących uregulowań prawnych dotyczących organizacji kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego.


Podręcznik dedykowany jest przede wszystkim studentom zootechniki, bioinżynierii zwierząt oraz hodowli i ochrony zwierząt towarzyszących i dzikich, ale każdy potencjalny czytelnik znajdzie w niej cenne dla siebie informacje, np. o jakości kulinarnej różnych gatunków mięs.


Rok wydania2022
Liczba stron324
KategoriaZoologia
WydawcaSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
ISBN-13978-83-8237-086-7
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje