POLECAMY
Redakcja:
Format:
ibuk
W monografii przedstawiono wpływ akcesji Polski do Unii Europejskiej na główne rynki rolno-spożywcze. Badania dotyczyły lat 2004-2018. Główne cele autorów stanowiły analiza i ocena zmian zachodzących na poszczególnych rynkach – trendów i zmian strukturalnych – oraz poszukiwanie prawidłowości w zakresie podaży, popytu, cen oraz w handlu wybranymi produktami rolnymi i żywnościowymi. Podstawą analizy były dane publikowane przez GUS oraz opracowania Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego. Publikacja jest skierowana do studentów uczelni ekonomicznych, rolniczych i innych, a także do praktyków zajmujących się produkcją rolną, handlem i przetwórstwem produktów rolnych.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 179 |
Kategoria | Unia Europejska |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-878-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
1. Rynek zbóż (Joanna Szymańska) | 11 |
1.1. Podaż zbóż | 11 |
1.2. Popyt na zboża i ich przetwory | 17 |
1.3. Ceny skupu zbóż chlebowych i ceny detaliczne wybranych produktów | 23 |
1.4. Handel zagraniczny zbożami i ich przetworami | 26 |
2. Rynek owoców (Anna Kowalska) | 30 |
2.1. Uprawy sadownicze | 31 |
2.2. Przetwórstwo i ceny owoców | 35 |
2.3. Spożycie owoców i ich przetworów | 40 |
2.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami | 41 |
3. Rynek warzyw (Klaudia Gurkowa) | 50 |
3.1. Podaż warzyw | 50 |
3.2. Popyt na warzywa | 54 |
3.3. Ceny | 56 |
3.4. Handel zagraniczny warzywami i ich przetworami | 59 |
3.5. Zmiany i trendy oddziaływujące na rynek warzyw w Polsce | 63 |
3.6. Prognozy dla rynku warzyw | 65 |
4. Rynek cukru (Filip Karpiński) 67 | |
4.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynku cukru | 67 |
4.2. Limity produkcji cukru w Polsce i UE | 67 |
4.3. Przemysł cukrowniczy | 68 |
4.4. Produkcja buraków cukrowych w Polsce | 72 |
4.5. Handel zagraniczny cukrem | 76 |
4.6. Spożycie cukru | 78 |
4.7. Perspektywy cukrownictwa w Polsce | 79 |
5. Rynek ziemniaków (Arkadiusz Piwowar) 81 | |
5.1. Podaż ziemniaków | 83 |
5.2. Popyt na ziemniaki | 86 |
5.3. Ceny ziemniaków i wybranych przetworów ziemniaczanych | 89 |
5.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami | 90 |
5.5. Sytuacja na rynku ziemniaków w Unii Europejskiej | 91 |
6. Rynek mleka (Anna Kowalska, Klaudia Gurkowa) | 94 |
6.1. Produkcja i podaż mleka | 94 |
6.2. Produkcja i popyt na mleko | 100 |
6.3. Ceny mleka i produktów mlecznych | 103 |
6.4. Handel zagraniczny mlekiem i produktami z mleka | 107 |
7. Rynek mięsa wieprzowego i wołowego (Anna Olszańska) | 115 |
7.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynków mięsa czerwonego | 115 |
7.2. Chów bydła i trzody chlewnej | 116 |
7.3. Krajowa produkcja mięsa czerwonego | 122 |
7.4. Popyt i ceny | 124 |
7.5. Handel zagraniczny mięsem czerwonym i produktami | 128 |
7.6. Produkcja wołowiny i wieprzowiny w Polsce na tle Unii Europejskiej | 132 |
8. Rynek drobiu (Anna Olszańska) 136 | |
8.1. Wybrane uwarunkowania funkcjonowania rynków mięsa drobiowego | 136 |
8.2. Produkcja drobiu | 137 |
8.3. Skup drobiu w relacji do skupu pozostałych gatunków mięsa czerwonego | 140 |
8.4. Popyt na mięso i produkty mięsne | 142 |
8.5. Ceny skupu żywca drobiowego i ceny zbytu i detaliczne produktów drobiowych | 144 |
8.6. Handel zagraniczny i pozycja polskich producentów mięsa drobiowego na rynku Unii Europejskiej | 149 |
9. Rynek ryb (Joanna Szymańska) | 154 |
9.1. Podaż ryb | 154 |
9.2. Produkcja sektora przetwórstwa rybnego | 159 |
9.3. Podaż konsumpcyjnych ryb i owoców morza na rynek krajowy | 160 |
9.4. Popyt na ryby | 161 |
9.5. Ceny ryb na różnych poziomach rynku | 163 |
9.6. Handel zagraniczny | 167 |
Zakończenie | 171 |
Spis rysunków | 177 |
Spis tabel | 173 |
Summary | 178 |