Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

63,92  94,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 94,00 zł (-32%)

Najniższa cena z 30 dni: 63,92 zł  


63,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów prezentuje zagadnienia związane z komercyjną eksploatacją bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych w produkcji przemysłowej. Autorzy przedstawiają różne typy hodowli mikroorganizmów w celu pozyskania biomasy i/lub metabolitów. Omawiają enzymy produkowane w skali przemysłowej
przez mikroorganizmy, mikrobiologiczną produkcję napojów alkoholowych, rozpuszczalników, kwasów organicznych, aminokwasów, antybiotyków, witamin i prowitamin, pigmentów, a także polimerów.


Podręcznik ten jest adresowany do studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.


Rok wydania2020
Liczba stron468
KategoriaMikrobiologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-20979-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Krótka historia mikrobiologii przemysłowej 13
    1.1. Wprowadzenie    13
    1.2. Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej    14
      1.2.1. Era przedpasteurowska (przed 1865 r.)    14
      1.2.2. Era Pasteura (lata 1850–1890)    14
      1.2.3. Era rozwoju biochemii i nowych produktów (lata 1890–1940)    15
      1.2.4. Era antybiotyków (lata 1940–1960)    16
      1.2.5. Era postantybiotykowa (lata 1960–1975)    18
      1.2.6. Era nowej biotechnologii (po75 r.)    19
    1.3. Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej    24
      1.3.1. Upstream processes    24
      1.3.2. Procesy fermentacji    25
      1.3.3. Downstream processes    25
      1.3.4. Skale hodowli mikroorganizmów    25
      1.3.5. Skala produkcji przemysłowej zależna od parametrów fermentacji    26
    1.4. Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów    27
      Literatura rekomendowana    31
  2. Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych 33
    2.1. Wprowadzenie    33
    2.2. Metabolity produkowane przez mikroorganizmy    34
      2.2.1. Metabolity pierwotne    34
      2.2.2. Metabolity wtórne    37
    2.3. Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej    39
      2.3.1. Bakterie    39
      2.3.2. Drożdże    40
      2.3.3. Grzyby strzępkowe    41
    2.4. Izolacja mikroorganizmów przemysłowych    42
    2.5. Ważniejsze kolekcje szczepów    44
    2.6. Cechy szczepów przemysłowych    47
    2.7. Manipulacje genetyczne mikroorganizmów    48
      2.7.1. Mutacje    49
      2.7.2. Fuzja protoplastów    49
      2.7.3. Klonowanie genów    50
      2.7.4. Protokół pozyskania szczepu przemysłowego    51
      2.7.5. Rekombinacja genetyczna    51
      2.7.6. Metoda CRISPR/Cas    52
      2.7.7. Inżynieria metaboliczna    54
    2.8. Przechowywanie szczepów przemysłowych    58
      2.8.1. Skosy/słupki agarowe    58
      2.8.2. Przechowywanie szczepów w temperaturach ujemnych    58
      2.8.3. Przechowywanie szczepów w szklanych kulkach    59
      2.8.4. Szczepy liofilizowane    59
      Literatura rekomendowana    59
  3. Hodowle mikroorganizmów przemysłowych 61
    3.1. Wprowadzenie    61
    3.2. Hodowle okresowe    61
    3.3. Hodowle okresowe z zasilaniem    64
    3.4. Hodowle (fermentacje) ciągłe    66
    3.5. Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy    67
    3.6. Fermentacje    68
      3.6.1. Fermentacja powierzchniowa w podłożu stałym (SSF)    69
      3.6.2. Substraty stałe    72
      3.6.3. Bioreaktory SSF    73
    3.7. Fermentacja wgłębna (SmF)    80
      3.7.1. Bioreaktory SmF    80
    3.8. Wydajności w procesie fermentacji    86
      3.8.1. Produktywność    86
      3.8.2. Intensyfikacja fermentacji    87
      3.8.3. Naturalne fermentacje zbóż    89
      Literatura rekomendowana    90
  4. Bakterie „workhorse” stosowane w mikrobiologii przemysłowej 91
    4.1. Wprowadzenie    91
    4.2. Escherichia coli    92
    4.3. Corynebacterium glutamicum    96
    4.4. Bacillus subtilis    102
    4.5. Bacillus licheniformis    104
    4.6. Pseudomonas putida    106
    4.7. Vibrio natriegens    112
      Literatura rekomendowana    112
  5. Drożdże „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 115
    5.1. Wprowadzenie    115
    5.2. Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże    120
    5.3. Metabolity produkowane przez drożdże    122
    5.4. Katalityczne właściwości drożdży    124
    5.5. Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże    125
    5.6. Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae    127
    5.7. Drożdże kumulujące oleje    128
    5.8. Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego    129
    5.9. Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych    130
    5.10. Zastosowanie drożdży w środowisku    135
    5.11. Saccharomyces cerevisiae    137
      5.11.1. Produkcja chemikaliów    139
      5.11.2. Kwas bursztynowy    139
      5.11.3. Kwas itakonowy    140
      5.11.4. Kwas 3-hydroksypropionowy    140
      5.11.5. Kwas mlekowy    141
      5.11.6. Produkcja wysokowartościowych związków chemicznych    142
    5.12. Kluyveromyces lactis    143
    5.13. Yarrowia lipolytica    146
    5.14. Pichia pastoris    152
    5.15. Hansenula polymorpha    156
    5.16. Podsumowanie    162
      Literatura rekomendowana    163
  6. Grzyby strzępkowe jako „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej 167
    6.1. Wprowadzenie    167
    6.2. Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych    174
      6.2.1. Aspergillus niger    174
      6.2.2. Aspergillus oryzae    179
      6.2.3. Aspergillus terreus    180
      6.2.4. Aspergillus flavus    181
      6.2.5. Aspergillus carbonarius    181
      6.2.6. Penicillium chrysogenum    182
      6.2.7. Trichoderma reesei    183
    6.3. Znaczenie grzybów strzępkowych    188
  Literatura rekomendowana    190
  7. Enzymy produkowane w skali przemysłowej przez mikroorganizmy 191
    7.1. Wprowadzenie    191
    7.2. Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym    193
      7.2.1. Oksydoreduktazy (EC1)    193
      7.2.2. Hydrolazy (EC3)    194
      7.2.3. Izomerazy    203
      7.2.4. Liaza    204
    7.3. Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych    204
      7.3.1. Przemysł piekarniczy    204
      7.3.2. Przemysł mleczarski    205
      7.3.3. Produkcja napojów    206
      7.3.4. Przemysł spożywczy    207
      7.3.5. Przemysł paszowy    208
      7.3.6. Przemysł farmaceutyczny i analityczny    210
      7.3.7. Przemysł polimerowy    211
      7.3.8. Przemysł papierniczy i celulozowy    211
      7.3.9. Przemysł skórzany    212
      7.3.10. Przemysł włókienniczy    212
      7.3.11. Enzymy w kosmetykach    213
      7.3.12. Enzymy w detergentach    213
      7.3.13. Przemysł syntezy organicznej    214
      7.3.14. Enzymy w oczyszczaniu ścieków    214
      7.3.15. Inne gałęzie przemysłu    215
    7.4. Podsumowanie    215
      Literatura rekomendowana    217
  8. Mikrobiologiczna produkcja napojów alkoholowych 219
    8.1. Wprowadzenie    219
    8.2. Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych    220
    8.3. Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych    221
    8.4. Produkcja piwa    222
      8.4.1. Wprowadzenie    222
      8.4.2. Rodzaje piwa    225
      8.4.3. Szczepy stosowane do produkcji piwa    226
      8.4.4. Jakościowy skład chemiczny piwa    226
    8.5. Produkcja wina    228
      8.5.1. Wprowadzenie    228
      8.5.2. Szampan i wina musujące    229
      8.5.3. Wina korzenne (wermuty), słodkie likiery i miody pitne    230
      8.5.4. Fermentacja wina    231
    8.6. Alkohole spirytusowe    234
      8.6.1. Whisky    234
      8.6.2. Rum    235
      8.6.3. Winiaki    237
      8.6.4. Pisco    240
      8.6.5. Cachaça    241
      8.6.6. Tequila    245
    8.7. Wódki    249
    8.8. Inne alkohole    249
    8.9. Związki chemiczne w alkoholach    249
    8.10. Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych    253
      Literatura rekomendowana    257
  9. Mikrobiologiczna produkcja rozpuszczalników 259
    9.1. Wprowadzenie    259
    9.2. Globalna produkcja etanolu    260
      9.2.1. Biochemia fermentacji alkoholowej    261
      9.2.2. Fermentacja alkoholowa prowadzona przez Saccharomyces cerevisiae    263
      9.2.3. Fermentacja etanolowa prowadzona przez bakterie    264
      9.2.4. Czynniki wpływające na produkcję etanolu    267
      9.2.5. Surowce stosowane do mikrobiologicznej produkcji alkoholi    270
    9.3. Mikrobiologiczna produkcja glicerolu    279
    9.4. Fermentacja aceton–butanol–etanol (ABE)    281
      9.4.1. Szlak produkcji 1-butanolu i izobutanolu    284
      9.4.2. Produkcja 1-butanolu z biomasy celulozowej    288
      Literatura rekomendowana    289
  10. Mikrobiologiczna produkcja kwasów organicznych 291
    10.1. Wprowadzenie    291
    10.2. Kwas cytrynowy (C6H8O7)    291
      10.2.1. Podstawy fermentacji kwasu cytrynowego    293
      10.2.2. Natywne mikroorganizmy zdolne do produkcji kwasu cytrynowego    294
      10.2.3. Surowce stosowane w fermentacji kwasu cytrynowego    295
      10.2.4. Produkcja kwasu cytrynowego w hodowlach Aspergillus niger    295
      10.2.5. Produkcja kwasu cytrynowego z zastosowaniem drożdży    298
      10.2.6. Odzyskiwanie produktu fermentacji    299
      10.2.7. Zastosowanie kwasu cytrynowego    300
    10.3. Kwas mlekowy    300
      10.3.1. Inżynieria genetyczna mikroorganizmów produkujących kwas mlekowy    301
      10.3.2. Warunki produkcji kwasu mlekowego w procesie fermentacji    302
      10.3.3. Rola hodowli bakteryjnych w produkcji kwasu mlekowego    302
      10.3.4. Optymalizacja procesu fermentacji mlekowej    303
      10.3.5. Oczyszczanie kwasu mlekowego    304
    10.4. Kwas itakonowy (IA)    304
      10.4.1. Inżynieria metaboliczna kwasu itakonowego Aspergillus terreus i Aspergillus niger    306
      10.4.2. Zoptymalizowane warunki hodowli Aspergillus terreus DSM 23081    307
      10.4.3. Zastosowanie kwasu itakonowego    307
    10.5. Kwas octowy    308
      10.5.1. Systemy produkcji kwasu octowego    308
      10.5.2. Bakterie kwasu octowego    310
      10.5.3. Skład chemiczny i jakość octu    311
      10.5.4. Procesy starzenia octu    312
      10.5.5. Ocena jakości produkowanego octu    312
    10.6. Kwas glukonowy (GA)    313
    10.7. Kwas bursztynowy    314
    10.8. Inne kwasy organiczne    315
      Literatura rekomendowana    315
  11. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów 317
    11.1. Wprowadzenie    317
    11.2. Metody pozyskiwania aminokwasów    318
      11.2.1. Ekstrakcja aminokwasów z hydrolizatów białkowych    318
      11.2.2. Chemiczna synteza aminokwasów    320
      11.2.3. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów    320
    11.3. Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów    323
      11.3.1 Bakterie produkujące aminokwasy    323
      11.3.2. Corynebacterium – „workhorse” w mikrobiologii przemysłowej    325
      11.3.3. Pozyskiwanie i wykorzystanie substratu węglowego    326
      11.3.4. Metabolizm azotu    327
      11.3.5. Metabolizm fosforu    328
      11.3.6. Metabolizm siarki    328
      11.3.7. Przemysłowa produkcja L-lizyny w aspekcie historycznym    329
      11.3.8. Genomy szczepów Corynebacterium glutamicum    330
      11.3.9. Szlak syntezy L-lizyny przez Corynebacterium glutamicum    331
      11.3.10. Maksymalna wydajność produkcji lizyny w hodowlach Corynebacterium glutamicum    333
      11.3.11. Inżynieria metaboliczna w Corynebacterium glutamicum    335
      11.3.12. Inżynieria metaboliczna w produkcji NADPH    337
      11.3.13. Kwas glutaminowy produkowany przez Corynebacterium glutamicum    340
      11.3.14. Biosynteza kwasu glutaminowego przez Corynebacterium glutamicum    341
      11.3.15. Produkcja przemysłowa kwasu glutaminowego    342
      11.3.16. Zastosowanie przemysłowe i rola terapeutyczna kwasu glutaminowego    343
      Literatura rekomendowana    344
  12. Mikrobiologiczna produkcja antybiotyków 347
    12.1. Wprowadzenie    347
    12.2. Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków    352
      12.2.1. Penicyliny    353
      12.2.2. Tetracykliny    355
      12.2.3. Cefalosporyny    356
      12.2.4. Chinolony    356
      12.2.5. Linkomycyny    359
      12.2.6. Makrolidy    359
      12.2.7. Sulfonamidy    360
      12.2.8. Glikopeptydy    361
      12.2.9. Aminoglikozydy    362
      12.2.10. Karbapenemy    362
    12.3. Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny    363
      12.3.1. Przemysłowa produkcja penicyliny    363
      12.3.2. Półsyntetyczne β-laktamy    367
    12.4. Streptomycyna    368
      12.4.1. Mechanizm działania streptomycyny    368
      12.4.2. Produkcja streptomycyny    369
      12.4.3. Odzyskiwanie streptomycyny    370
      Literatura rekomendowana    371
  13. Mikrobiologiczna produkcja witamin i prowitamin 373
    13.1. Wprowadzenie    373
    13.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    376
      13.2.1. Witamina A i prowitamina A    376
      13.2.2. Witamina D    377
      13.2.3. Witamina E    377
      13.2.4. Witamina K    378
    13.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    378
      13.3.1. Witamina B1    378
      13.3.2. Witamina B2    378
      13.3.3. Witamina B3    379
      13.3.4. Witamina B5    380
      13.3.5. Witamina B6    381
      13.3.6. Witamina B7    382
      13.3.7. Witamina B9    384
      13.3.8. Witamina B12    384
    13.4. Kwas askorbinowy    390
      13.4.1. Szlaki syntezy kwasu askorbinowego    392
      Literatura rekomendowana    396
  14. Pigmenty produkowane przez mikroorganizmy 397
    14.1. Wprowadzenie    397
    14.2. Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty    398
    14.3. Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty    399
    14.4. Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych    400
    14.5. Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy    401
      14.5.1. Pigmenty bakteryjne    404
      14.5.2. Pigmenty grzybicze    404
    14.6. Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy    406
      14.6.1. Pigmenty stosowane w przemyśle farmaceutycznym    407
      14.6.2. Pigmenty jako barwniki stosowane w przemyśle włókienniczym    409
      14.6.3. Pigmenty jako barwniki spożywcze    411
    14.7. Lista pigmentów spożywczych    412
      14.7.1. Pigmenty spożywcze bezpieczne dla zdrowia    412
      14.7.2. Pigmenty spożywcze niebezpieczne dla zdrowia    416
      14.7.3. Barwniki spożywcze o zalecanej ostrożności    421
      14.7.4. Barwniki spożywcze podejrzane    421
    14.8. Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej    422
      14.8.1. Karotenoidy    422
      14.8.2. Melaniny    423
      14.8.3. Prodigiozyna    423
      14.8.4. Wiolaceina    423
      14.8.5. Ryboflawina    423
    14.8.6. Piocyjanina    424
    14.9. Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową    424
      14.9.1. Główne szlaki biosyntezy karotenoidów    425
      14.9.2. Naturalne źródła karotenoidów    425
      14.9.3. Pozyskiwanie pigmentów karotenoidowych po fermentacji    425
      14.9.4. Przykłady pigmentów karotenoidowych, ich zastosowanie oraz aktywność biologiczna    427
    14.10. Podsumowanie    427
      Literatura rekomendowana    428
  15. Polimery produkowane przez mikroorganizmy i ich zastosowanie 431
    15.1. Wprowadzenie    431
    15.2. Poliestry    432
      15.2.1. Mikroorganizmy produkujące PHA    433
      15.2.2. Genetyczna regulacja produkcji PHA    434
      15.2.3. Produkcja PHA przez Cupriavidus necator    435
      15.2.4. Produkcja PHA przez rekombinant Escherichia coli    435
      15.2.5. Zastosowanie PHA    435
    15.3. Poliamidy    436
      15.3.1. Biosynteza mikrobiologiczna γ‑PGA    438
      15.3.2. Produkcja γ‑PGA    439
    15.4. Polisacharydy bakteryjne    440
      15.4.1. Ksantan    444
      15.4.2. Lewan    450
      15.4.3. Pullulan    453
      15.4.4. Dekstran    459
      Literatura rekomendowana    466
RozwińZwiń