Mikrobiologia techniczna, t. 1

-20%

Mikrobiologia techniczna, t. 1

Mikroorganizmy i środowiska ich występowania

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

23,9629,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.


Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.


W przygotowaniu tom 2 omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.


Liczba stron316
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15221-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  CZĘŚĆ I. Charakterystyka mikroorganizmów    3
    1 Wirusy • JACEK BARDOWSKI, MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA    3
    2 Bakterie • JADWIGA MONETA, ANNA PIĄTKIEWICZ    19
    3 Drożdże • ALINA KUNICKA, KATARZYNA RAJKOWSKA    43
    4 Grzyby strzępkowe • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA    60
    5 Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów • TOMASZ GOŹDZIECKI, HELENA STOBIŃSKA, ILONA MOTYL    84
    6 Pomiar ilości mikroorganizmów • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, KRYSTYNA KOWAL    104
    7 Identyfikacja mikroorganizmów • ALINA Kunicka, HELENA Stobińska    128
  CZĘŚĆ II. Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe    149
    1 Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów •KRYSTYNA KOWAL    149
    2 Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów • KRYSTYNA KOWAL    163
  CZĘŚĆ III. Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych    173
    1 Podstawy ekologii mikroorganizmów • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ    173
    2 Mikroflora gleby • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, DANUTA KUSEWICZ    190
    3 Mikrobiologia wód • ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK    205
    4 Mikroorganizmy w powietrzu • BEATA GUTAROWSKA    224
    5 Mikroflora człowieka • KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ELŻBIETA KLEWICKA, ILONA MOTYL    240
  CZĘŚĆ IV. Laboratorium mikrobiologiczne    251
    1 Organizacja laboratorium mikrobiologicznego • MAŁGORZATA PIOTROWSKA    251
    2 Mikroskopia • LESZEK KLIMEK, PIOTR WALCZAK, ILONA MOTYL    264
    3 Bezpieczna praca z mikroorganizmami • ANNA KOZAJDA, IRENA SZADKOWSKA-STAŃCZYK, KATARZYNA ZIELIŃSKA-JANKIEWICZ    283
  CZĘŚĆ V. Ulepszanie i przechowywanie mikroorganizmów    297
    1 Ulepszanie mikroorganizmów • PIOTR WALCZAK, ALINA KUNICKA, DOROTA KRĘGIEL, EWA DREWICZ    297
    2 Przechowywanie mikroorganizmów • HELENA STOBIŃSKA    331
  Literatura uzupełniająca    339
  Skorowidz    343
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia