POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
W przygotowaniu tom 2 omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 316 |
Kategoria | Mikrobiologia |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15221-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
CZĘŚĆ I. Charakterystyka mikroorganizmów | 3 |
1 Wirusy • JACEK BARDOWSKI, MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA | 3 |
2 Bakterie • JADWIGA MONETA, ANNA PIĄTKIEWICZ | 19 |
3 Drożdże • ALINA KUNICKA, KATARZYNA RAJKOWSKA | 43 |
4 Grzyby strzępkowe • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA | 60 |
5 Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów • TOMASZ GOŹDZIECKI, HELENA STOBIŃSKA, ILONA MOTYL | 84 |
6 Pomiar ilości mikroorganizmów • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, KRYSTYNA KOWAL | 104 |
7 Identyfikacja mikroorganizmów • ALINA Kunicka, HELENA Stobińska | 128 |
CZĘŚĆ II. Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe | 149 |
1 Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów •KRYSTYNA KOWAL | 149 |
2 Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów • KRYSTYNA KOWAL | 163 |
CZĘŚĆ III. Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych | 173 |
1 Podstawy ekologii mikroorganizmów • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ | 173 |
2 Mikroflora gleby • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, DANUTA KUSEWICZ | 190 |
3 Mikrobiologia wód • ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK | 205 |
4 Mikroorganizmy w powietrzu • BEATA GUTAROWSKA | 224 |
5 Mikroflora człowieka • KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ELŻBIETA KLEWICKA, ILONA MOTYL | 240 |
CZĘŚĆ IV. Laboratorium mikrobiologiczne | 251 |
1 Organizacja laboratorium mikrobiologicznego • MAŁGORZATA PIOTROWSKA | 251 |
2 Mikroskopia • LESZEK KLIMEK, PIOTR WALCZAK, ILONA MOTYL | 264 |
3 Bezpieczna praca z mikroorganizmami • ANNA KOZAJDA, IRENA SZADKOWSKA-STAŃCZYK, KATARZYNA ZIELIŃSKA-JANKIEWICZ | 283 |
CZĘŚĆ V. Ulepszanie i przechowywanie mikroorganizmów | 297 |
1 Ulepszanie mikroorganizmów • PIOTR WALCZAK, ALINA KUNICKA, DOROTA KRĘGIEL, EWA DREWICZ | 297 |
2 Przechowywanie mikroorganizmów • HELENA STOBIŃSKA | 331 |
Literatura uzupełniająca | 339 |
Skorowidz | 343 |