Mikrobiologia w kosmetologii

1 ocena

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

41,40  55,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

41,4055,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów.


W książce przedstawiono:


- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii,
- zakażenia skóry i jej przydatków,
- drobnoustroje występujące w kosmetykach,
- działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę,
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne.


Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.


Liczba stron160
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4701-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka    1
  2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej    3
  2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek    3
  2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek    3
  2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek    6
  2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska    13
  2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek    15
  2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek    18
  2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych    20
  3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka    23
  3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza    24
  3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna    25
  3.1.2. Odporność przeciwzakaźna    27
  3.2. Immunologiaskóry    28
  3.3. Immunoprofilaktyka    30
  4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska    34
  5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka    37
  6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek    41
  6.1. Metody barwienia drobnoustrojów    41
  6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów    42
  7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska    46
  7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew    46
  7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne    48
  7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae    49
  7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae    51
  7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae    52
  7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae    52
  7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae    53
  7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae    53
  7.3. Wirusy gorączek krwotocznych    54
  7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową    54
  7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae    54
  7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae    55
  7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae    56
  7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae    56
  7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae    56
  8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek    59
  9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg    65
  9.1. Grzybice powierzchniowe    65
  9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych    66
  9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym    67
  9.1.3. Dermatofity    68
  9.1.4. Drożdże    70
  9.1.5. Grzyby pleśniowe    72
  9.2. Diagnostyka mikologiczna    73
  9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym    76
  10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska    78
  11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski    80
  11.1. Wstęp    80
  11.2. Zakażenia wirusowe    80
  11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)    80
  11.2.2. Półpasiec (zoster)    81
  11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)    81
  11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)    82
  11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)    82
  11.3. Zakażenia bakteryjne    83
  11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)    84
  11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)    87
  11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) .    87
  11.4. Grzybice skóry    89
  11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe)    89
  12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek    96
  12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków    97
  12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków    98
  13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron    102
  13.1. Sterylizacja    102
  13.1.1. Podział metod sterylizacji    103
  13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji    105
  13.2. Dezynfekcja    105
  13.2.1. Dezynfekcja powierzchni    106
  13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu    107
  13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu    108
  13.2.4. Środki dezynfekcyjne    108
  13.3. Aseptyka i antyseptyka    113
  13.4. Środki ochrony kosmetyków    113
  13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach    113
  13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków    116
  14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron    122
  14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów    122
  14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus    122
  14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne    123
  14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych    126
  14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków    127
  14.5. Higiena rąk personelu    128
  14.5.1. Mikroflora naturalna rąk    128
  14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce    128
  14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk    129
  14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego    130
  14.8. Gospodarka odpadami    133
  15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka    136
  15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego    136
  15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego    137
  15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym    138
  15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja    139
  15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym    141
  15.4. Skład i jakość kosmetyków    142
  15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu    143
  15.5.1. Nadzór nad kosmetykami    144
  Skorowidz    146
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia