Oczyszczanie ścieków przemysłowych

Oczyszczanie ścieków przemysłowych

Nowe wydanie

4 oceny

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

22,45

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowe, zaktualizowane i rozszerzone wydanie podręcznika, w którym omówiono różne typy oczyszczania ścieków przemysłowych dla wybranych gałęzi przemysłu. Zilustrowano je ponad 100 przykładami konkretnych, zrealizowanych już rozwiązań. Dla każdej gałęzi przemysłu podano:



  • technologię produkcji,

  • pochodzenie, ilość i jakość ścieków,

  • sposoby oczyszczania ścieków,

  • osiąganą rzeczywistą efektywność oczyszczania.


W porównaniu z poprzednim wydaniem, rozbudowano materiał dotyczący ścieków przemysłu metalowego, paliwowo-energetycznego, rafineryjno-petrochemicznego i celulozowo-papierniczego. Szerzej omówiono oczyszczanie ścieków pochodzących z przemysłu spożywczego z krochmalni, mleczarni, zakładów przemysłu tłuszczowego, rzeźni i zakładów przetwórstwa mięsnego oraz browarów.


Książka przeznaczona jest dla studentów i wykładowców kierunku inżynieria środowiska i kierunków pokrewnych wyższych uczelni technicznych i rolniczych, projektantów oczyszczalni ścieków i pracowników gospodarki wodno-ściekowej.


Liczba stron354
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16267-2
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Kopalnie i zakłady wzbogacania kopalin    1
[][].. Węgiel kamienny i brunatny    1
    []... Technologia wydobycia i wzbogacania węgla    1
    []..2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    1
      1.1.3. Sposoby oczyszczania ścieków    4
    1.2. Metale nieżelazne    10
      1.2.1. Technologia wydobycia i wzbogacania rud    10
      1.2.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    12
      1.2.3. Sposoby oczyszczania ścieków    13
      Literatura    14
  2. Przemysł metalowy    16
    2.1. Huty, stalownie i walcownie    16
      2.1.1. Technologia produkcji    16
      2.1.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    18
      2.1.3. Sposoby oczyszczania    20
    2.2. Odlewnie    34
      2.2.1. Technologia produkcji    34
      2.2.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    35
      2.2.3. Sposoby oczyszczania ścieków    36
    2.3. Galwanizernie    38
      2.3.1. Technologia nakładania powłok galwanicznych    38
      2.3.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    39
      2.3.3. Sposoby oczyszczania ścieków    46
    Literatura    79
  3. Przemysł paliwowo-energetyczny    81
    3.1. Koksownie i gazownie    81
      3.1.1. Technologia produkcji    81
      3.1.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    82
      3.1.3. Zmniejszenie ładunku zanieczyszczeń w ściekach przez odzysk fenoli    83
      3.1.4. Sposoby oczyszczania ścieków    86
    3.2. Elektrownie i elektrociepłownie    91
      3.2.1. Technologia produkcji energii    91
      3.2.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    92
      3.2.3. Sposoby oczyszczania ścieków    97
    Literatura    107
  4. Zakłady rafineryjno-petrochemiczne    108
    4.1. Technologia produkcji    108
    4.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    110
      4.2.1. Ścieki rafineryjne    110
      4.2.2. Ścieki petrochemiczne    112
    4.3. Sposoby oczyszczania ścieków rafineryjnych    113
      4.3.1. Oczyszczanie mechaniczne    113
      4.3.2. Oczyszczanie biologiczne    129
    4.4. Sposoby oczyszczania ścieków petrochemicznych    133
      4.4.1. Oczyszczanie ścieków z produkcji etylenu i polietylenu    133
      4.4.2. Oczyszczanie ścieków z produkcji styrenu i polistyrenu    134
      4.4.3. Oczyszczanie ścieków z produkcji poli(chlorku winylu) i innych tworzyw sztucznych    135
    Literatura    136
  5. Przemysł maszynowy    138
    5.1. Technologia produkcji    138
    5.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    139
    5.3. Sposoby oczyszczania ścieków    139
    Literatura    152
  6. Przemysł chemiczny    153
    6.1. Fabryki kwasu siarkowego    153
      6.1.1. Technologia produkcji    153
      6.1.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    154
      6.1.3. Sposoby oczyszczania ścieków    154
    6.2. Fabryki kwasu azotowego i nawozów azotowych    156
      6.2.1. Technologia produkcji    156
      6.2.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    157
      6.2.3. Sposoby oczyszczania ścieków    158
    6.3. Fabryki kwasu fosforowego i nawozów fosforowych    162
      6.3.1. Technologia produkcji    162
      6.3.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    162
      6.3.3. Sposoby oczyszczania ścieków    163
    Literatura    166
  7. Zakłady celulozowo-papiernicze    167
    7.1. Technologia produkcji    167
    7.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    168
    7.3. Sposoby zmniejszenia ładunku zanieczyszczeń przez utylizację ścieków    169
    7.4. Sposoby oczyszczania ścieków    170
      7.4.1. Oczyszczanie biologiczne w warunkach naturalnych    170
      7.4.2. Oczyszczanie biologiczne w warunkach sztucznych — osad czynny    173
      7.4.3. Oczyszczanie biologiczne w warunkach sztucznych — złoża biologiczne    179
      7.4.4. Oczyszczanie biologiczne w warunkach beztlenowych    181
    Literatura    187
  8. Przemysł spożywczy    188
    8.1. Cukrownie    188
      8.1.1. Technologia produkcji    188
      8.1.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    188
      8.1.3. Sposoby oczyszczania ścieków    192
    8.2. Krochmalnie    210
      8.2.1. Technologia produkcji    210
      8.2.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    211
      8.2.3. Sposoby oczyszczania ścieków    213
    8.3. Mleczarnie    221
      8.3.1. Technologia produkcji    221
      8.3.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    221
      8.3.3. Sposoby oczyszczania ścieków    224
    8.4. Zakłady przemysłu tłuszczowego    236
      8.4.1. Technologia produkcji margaryny    236
      8.4.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    237
      8.4.3. Sposoby oczyszczania ścieków    238
    8.5. Rzeźnie i zakłady przetwórstwa mięsnego    243
      8.5.1. Technologia uboju i przetwarzania    243
      8.5.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    245
      8.5.3. Sposoby oczyszczania ścieków    248
    8.6. Zakłady utylizacyjne    259
      8.6.1. Technologia produkcji    259
      8.6.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    260
      8.6.3. Sposoby oczyszczania ścieków    262
    8.7. Przetwórstwo ryb    265
      8.7.1. Technologia przetwarzania    265
      8.7.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    266
      8.7.3. Sposoby oczyszczania ścieków    267
    8.8. Browary    268
      8.8.1. Technologia produkcji    268
      8.8.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    268
      8.8.3. Sposoby oczyszczania ścieków    270
    8.9. Gorzelnie    276
      8.9.1. Technologia produkcji    276
      8.9.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    277
      8.9.3. Sposoby oczyszczania ścieków    277
    Literatura    279
  9. Garbarnie    283
    9.1. Technologia produkcji    283
    9.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    284
    9.3. Sposoby oczyszczania ścieków    286
    Literatura    295
  10. Transport    296
    10.1. Wprowadzenie    296
    10.2. Pochodzenie, ilość i jakość ścieków    296
    10.3. Sposoby oczyszczania ścieków    297
  Literatura    308
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia