Mikrobiologia techniczna, t. 2

-20%

Mikrobiologia techniczna, t. 2

Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

27,6034,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.


Tom 2 składa się z 4 części.


W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.


W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.


Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.


Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.


Książka wypełnia lukę w zakresie podręczników związanych z informacjami dotyczącymi procesów przemysłowych przebiegającymi z zastosowaniem drobnoustrojów. Na uwagę zasługują szczegółowe opisy testów używanych w diagnostyce mikrobiologicznej i ich dokładna interpretacja, co często jest pomijane w książkach z dziedziny mikrobiologii. Uważam, że książka ta będzie bardzo przydatna zarówno dla studentów różnych uczelni, jak i osób już pracujących w laboratoriach mikrobiologicznych, a przedstawione w niej wiadomości będą miały zastosowanie w praktyce.


(prof. dr hab. Włodzimierz Doroszkiewicz, Uniwersytet Wrocławski)


Mocną stroną publikacji jest jasny i przystępny język zrozumiały nawet dla osób, które nie dysponują wiedzą mikrobiologiczną w stopniu zaawansowanym. Dzięki temu uniknięto wrażenia, że język publikacji jest "hermetyczny", zrozumiały tylko dla specjalistów. Ponadto, autorom publikacji udało się osiągnąć równowagę pomiędzy zakresem informacji z mikrobiologii ogólnej (przypomnienie wiedzy nabytej na kursach mikrobiologii ogólnej) a informacjami zupełnie nowymi dotyczącymi przykładów aplikacyjnych z zakresu mikrobiologii technicznej.


(prof. dr hab. Józef Kur, Politechnika Gdańska)


Zespół autorski tworzą: Janusz Adamiec, Jarek Bardowski, Przemysław Bernat, Bogumił Brycki, Aleksander Chmiel, Agata Czyżowska, Jerzy Długoński, Beata Gutarowska, Monika Hejnowicz, Elżbieta Klewiecka, Danuta Kołożyn-Krajewska, Lucjan Krala, Dorota Kręgiel, Alina Kunicka-Styczyńska, Danuta Kusewicz, Zdzisław Libudzisz, Katarzyna Lisowska, Agnieszka Nowak, Elżbieta Otłuszak-Walczak, Katarzyna Paraszkiewicz, Anna Piątkowska, Małgorzata Piotrowska, Kazimierz Wojciech Pyć, Sylwia Różalska, Tadeusz Sikora, Mirosława Słaba, Helena Stobińska, Agnieszka Szczepańska, Mirosława Szczęsna-Antczak, Teresa Świtoniak, Tadeusz Trzmiel, Marianna Turkiewicz, Tomasz Twardowski, Piotr Walczak, Zofia Żakowska.


Liczba stron555
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15523-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  CZĘŚĆ VI. Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych    3
    1 Wirusy • MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA, JACEK BARDOWSKI    3
    2 Bakterie fermentacji mlekowej • ZDZISŁAWA LIBUDZISZ    25
    3 Bakterie kwasu octowego • ELŻBIETA KLEWICKA, DANUTA KUSEWICZ    59
    4 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów • PIOTR WALCZAK    74
    5 Bakterie rodzaju Bacillus • MIROSŁAWA SZCZĘSNA-ANTCZAK, TADEUSZ TRZMIEL    91
    6 Drożdże • DOROTA KRĘGIEL, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA, AGATA CZYŻOWSKA    119
    7 Grzyby strzępkowe • ZOFIA ŻAKOWSKA, MAŁGORZATA PIOTROWSKA    150
    8 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków • ALEKSANDER CHMIEL    178
    9 Mikroorganizmy ekstremofilne • MARIANNA TURKIEWICZ    204
  CZĘŚĆ VII. Mikrobiologia żywności    235
    1 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców • DOROTA KRĘGIEL, ANNA PIĄTKIEWICZ, ZOFIA ŻAKOWSKA, ALINA KUNICKA-STYCZYŃSKA    235
    2 Mikrobiologiczne psucie żywności • AGNIESZKA NOWAK, ANNA PIĄTKIEWICZ    253
    3 Zatrucia i zakażenia pokarmowe • AGNIESZKA NOWAK, ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, TERESA ŚWITONIAK    265
    4 Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne • MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA    289
    5 Analiza mikrobiologiczna żywności • ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, AGNIESZKA NOWAK    304
    6 Utrwalanie żywności • HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, LUCJAN KRALA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, ANNA PIĄTKIEWICZ    323
    7 Prawo żywnościowe • AGNIESZKA NOWAK    370
    8 System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności • DANUTA KOŁOŻYN-KRAJEWSKA, TADEUSZ SIKORA    379
    9 Żywność transgeniczna • TOMASZ TWARDOWSKI    390
  CZĘŚĆ VIII. Higiena produkcji    401
    1 Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle • KAZIMIERZ WOJCIECH PYĆ    401
    2 Mycie i dezynfekcja w przemyśle • BOGUMIŁ BRYCKI, HELENA STOBIŃSKA, BEATA GUTAROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA, DOROTA KRĘGIEL    411
    3 Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów • LUCJAN KRALA, JANUSZ ADAMIEC    435
    4 Badanie stanu higienicznego warunków produkcji • DOROTA KRĘGIEL, BEATA GUTAROWSKA, HELENA STOBIŃSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA    447
  CZĘŚĆ IX. Mikroorganizmy w ochronie środowiska    473
    1 Zanieczyszczenie środowiska • JERZY DŁUGOŃSKI    473
    2 Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego • KATARZYNA LISOWSKA, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA PARASZKIEWICZ, JERZY DŁUGOŃSKI    479
    3 Ksenobiotyki • JERZY DŁUGOŃSKI, PRZEMYSŁAW BERNAT, KATARZYNA LISOWSKA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ    500
    4 Metale ciężkie • MIROSŁAWA SŁABA, KATARZYNA PARASZKIEWICZ    518
    5 Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska • SYLWIA RÓŻALSKA, JERZY DŁUGOŃSKI    529
  Literatura uzupełniająca    533
  Skorowidz    537
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia