POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka dotyczy marketingu produktów żywnościowych, w tym wzrostu znaczenia obszaru pochodzenia, tradycyjnych metod wytwarzania i ekologicznego charakteru produktu, czyli wyróżników oferty. W procesie budowania przekonania konsumentów o atrakcyjności oferty istotną rolę odgrywają instrumenty gwarantowania wysokiej jakości produktu, w szczególności oznaczenia jakości i systemy certyfikacji. Przyjmują cechy tzw. marek kolektywnych. Marketingowy proces konstruowania jakości produktów regionalnych i ekologicznych ma uwarunkowania systemowe, gdyż zależy od poziomu współpracy w kanale dystrybucji. Tożsamość obszaru pochodzenia i wymiar ekologiczny nawiązują do potrzeb współczesnego konsumenta, jego systemu wartości i preferencji.
Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy dotyczy terminologii oraz stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. Ma charakter teoretyczny i stanowi kontekst problemu, drugi - własnych badań empirycznych obejmujących sprzedawców produktów regionalnych i ekologicznych. Posłużono się dwoma próbami, obejmującymi kierowników sklepów spożywczych w Polsce i przedstawicieli specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej we Francji. Ukazano studia przypadku czterech firm, specjalizujących się w dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych we Francji na podstawie wywiadów pogłębionych i analizy zawartości ich stron internetowych. Ostatni rozdział jest poświęcony wynikom badań własnych na dwu próbach konsumentów: reprezentatywnej dla dorosłych mieszkańców Polski i złożonej z młodych i wykształconych konsumentów. Na podstawie analizy danych uzyskanych w pierwszej z nich przeprowadzono weryfikację hipotez badawczych na temat zależności między kluczowymi zmiennymi. W aneksie omówiono europejskie oznaczenia jakości produktów regionalnych i ekologicznych, a także wybrane oznaczenia nadawane przez instytucje krajowe, szczególnie w Polsce i we Francji.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 441 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-7969-751-9 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Rozdział 1. Koncepcja i uwarunkowania marketingu produktów regionalnych i ekologicznych | 17 |
1.1. Strategia wyróżniania się według tożsamości regionalnej na rynku produktów żywnościowych | 18 |
1.1.1. Strategia dyferencjacji | 18 |
1.1.2. Charakterystyka rynku produktów regionalnych | 23 |
1.1.3. Specyfika i typologia lokalnych produktów żywnościowych | 34 |
1.1.4. Znaczenie typowości i unikatowości na rynku produktów żywnościowych | 41 |
1.2. Budowanie jakości na podstawie tradycji, autentyczności i ekologicznego charakteru produktu | 47 |
1.2.1. Atrybuty i oznaczenia jakości stosowane w marketingu regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych | 47 |
1.2.2. Wykorzystanie czynnika tradycji w marketingu produktów żywnościowych | 75 |
1.2.3. Postrzeganie autentyczności produktów i marek | 86 |
1.2.4. Ekologizacja konsumpcji na rynku żywności | 93 |
1.3. Preferencje i zachowania nabywców oraz charakterystyka kanałów dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych | 114 |
1.3.1. Mechanizm i przesłanki formowania preferencji nabywców | 114 |
1.3.2. Rola pośredników w kanałach dystrybucji w rozwoju rynku produktów regionalnych i ekologicznych | 129 |
Rozdział 2. Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych w świetle opinii uczestników kanałów dystrybucji w Polsce i we Francji | 151 |
2.1. Cele, zakres i metody badań | 151 |
2.2. Uwarunkowania dystrybucji regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych | 164 |
2.2.1. Sprzedaż produktów regionalnych i ekologicznych | 164 |
2.2.2. Świadomość sprzedawców w zakresie oznaczeń jakości produktów regionalnych i ekologicznych | 178 |
2.2.3. Percepcja autentyczności produktów regionalnych i ekologicznych | 186 |
2.2.4. Bariery rozwoju rynku i determinanty wyboru produktów regionalnych i ekologicznych | 195 |
2.2.5. Efekt obszaru pochodzenia i integracja kanału dystrybucji na rynku produktów regionalnych i ekologicznych | 215 |
2.3. Przykłady strategii marketingowych firm wyspecjalizowanych w dystrybucji regionalnych lub ekologicznych produktów żywnościowych (studia przypadku) | 219 |
2.3.1. Bio c’Bon | 220 |
2.3.1.1. Charakterystyka firmy i rozmówcy | 220 |
2.3.1.2. Konkurenci | 225 |
2.3.1.3. Klienci | 226 |
2.3.1.4. Etnocentryzm | 227 |
2.3.1.5. Asortyment | 228 |
2.3.1.6. Oznaczenia jakości | 230 |
2.3.1.7. Cena | 233 |
2.3.1.8. E-commerce | 233 |
2.3.1.9. Komunikacja marketingowa | 233 |
2.3.1.10. Podsumowanie | 239 |
2.3.2. Terroir & Nature | 240 |
2.3.2.1. Charakterystyka firmy i rozmówcy | 240 |
2.3.2.2. Konkurenci | 242 |
2.3.2.3. Klienci | 243 |
2.3.2.4. Etnocentryzm | 243 |
2.3.2.5. Asortyment | 243 |
2.3.2.6. Oznaczenia jakości | 246 |
2.3.2.7. Cena | 247 |
2.3.2.8. E-commerce | 248 |
2.3.2.9. Komunikacja marketingowa | 249 |
2.3.2.10. Podsumowanie | 250 |
2.3.3. La Vie Claire | 251 |
2.3.3.1. Charakterystyka firmy i rozmówcy | 251 |
2.3.3.2. Konkurenci | 255 |
2.3.3.3. Klienci | 256 |
2.3.3.4. Etnocentryzm | 257 |
2.3.3.5. Asortyment | 257 |
2.3.3.6. Oznaczenia jakości | 260 |
2.3.3.7. Cena | 263 |
2.3.3.8. E-commerce | 264 |
2.3.3.9. Komunikacja marketingowa | 264 |
2.3.3.10. Podsumowanie | 273 |
2.3.4. Boutique des Saveurs | 274 |
2.3.4.1. Charakterystyka firmy i rozmówcy | 274 |
2.3.4.2. Konkurenci | 274 |
2.3.4.3. Klienci | 274 |
2.3.4.4. Etnocentryzm | 275 |
2.3.4.5. Asortyment | 275 |
2.3.4.6. Oznaczenia jakości | 276 |
2.3.4.7. Cena | 277 |
2.3.4.8. E-commerce | 278 |
2.3.4.9. Komunikacja marketingowa | 278 |
2.3.4.10. Podsumowanie | 281 |
2.3.5. Synteza wyników autorskich badań jakościowych | 281 |
Rozdział 3. Postawy i zachowania konsumentów na rynku regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych w świetle badań ankietowych | 287 |
3.1. Cele, zakres i metody badań | 287 |
3.2. Uwarunkowania decyzji nabywczych na rynku regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych | 298 |
3.2.1. Produkty regionalne i ekologiczne w strukturze konsumpcji polskich gospodarstw domowych | 298 |
3.2.2. Świadomość konsumentów w zakresie oznaczeń jakości produktów regionalnych i ekologicznych | 313 |
3.2.3. Percepcja autentyczności produktów regionalnych i ekologicznych | 319 |
3.2.4. Bariery rozwoju rynku i determinanty wyboru produktów regionalnych i ekologicznych | 327 |
3.2.5. Kanały dystrybucji i efekt obszaru pochodzenia na rynku produktów regionalnych i ekologicznych | 346 |
3.2.6. Typologia konsumentów produktów regionalnych i ekologicznych | 354 |
3.3. Weryfikacja hipotez badawczych | 359 |
3.3.1. Wpływ wybranych czynników demograficznych i dochodów na konsumpcję produktów regionalnych i ekologicznych | 359 |
3.3.2. Wpływ wybranych postaw konsumentów na częstość zakupu produktów regionalnych i ekologicznych | 365 |
Zakończenie | 379 |
Bibliografia | 387 |
Spis tabel | 409 |
Spis rysunków | 413 |
Aneks. Charakterystyka wybranych oznaczeń jakości produktów regionalnych i ekologicznych | 417 |
A.1. Oznaczenia europejskie | 417 |
A.2. Oznaczenia krajowe stosowane w Polsce | 423 |
A.3. Oznaczenia stosowane w innych krajach | 432 |