INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 280 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4148-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
Co to są węglowodany? | 9 |
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka | 14 |
Węglowodany w żywności – spożycie i występowanie | 22 |
Co wiemy o indeksie glikemicznym? | 26 |
Podsumowanie | 33 |
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw | 34 |
Mleko, przetwory mleczne | 35 |
Jaja | 60 |
Mięso, przetwory mięsne | 64 |
Ryby, przetwory rybne | 86 |
Tłuszcze | 94 |
Produkty zbożowe | 104 |
Warzywa, przetwory warzywne | 132 |
Owoce, przetwory owocowe | 154 |
Orzechy, nasiona | 170 |
Cukier, wyroby cukiernicze | 176 |
Napoje | 200 |
Potrawy | 214 |
Piśmiennictwo | 262 |
Skorowidz produktów spożywczych i potraw | 264 |