Dieta bezglutenowa - co wybrać?

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

63,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

63,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą produktów bezglutenowych
- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).


Liczba stron184
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4991-6
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     7
  1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha     9
  1.1. Celiakia     9
  1.2. Alergia na pszenicę    18
  1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)     19
  Piśmiennictwo     20
  
  2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys     21
  2.1. Gliadyna i jej toksyczność     21
  2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa     23
  2.3. Oznaczanie gliadyny     24
  2.4. Podsumowanie     26
  Piśmiennictwo     27
  
  3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk     29
  3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej     29
  3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej     30
  3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia     30
  3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie     35
  3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie     36
  3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią     37
  3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów     38
  3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten     39
  3.9. Podsumowanie     40
  Piśmiennictwo     40
  
  4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk     41
  4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię     42
  4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową     52
  Piśmiennictwo     55
  
  5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i zastosowanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz    57
  5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych    59
  5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych    63
  5.3. Pieczywo bezglutenowe    66
  Piśmiennictwo    68
  
  6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik    69
  6.1. Rys historyczny     69
  6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne    71
  6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach?     72
  Piśmiennictwo    76
  
  7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna    77
  7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych?    77
  7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu?     80
  7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki    82
  Piśmiennictwo     84
  
  8. Praktyczne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk     85
  8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu    85
  8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem     86
  8.3. Dieta bezglutenowa w podróży     88
  8.4. Zakupy żywności     88
  8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania    88
  
  9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik    99
  9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe     99
  9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo    100
  9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel .    101
  9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych    107
  9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo     156
  
  Piśmiennictwo    169
  
  10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow    171
  
  Skorowidz     178
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia