EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 600 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22804-0 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange | 1 |
1.1. Zapasy energii w organizmie | 1 |
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu | 2 |
1.3. Bilans energii | 5 |
1.4. Aktywność fizyczna | 6 |
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych | 10 |
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię | 14 |
2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka – Ewa Lange | 21 |
2.1. Charakterystyka węglowodanów | 21 |
2.2. Metabolizm węglowodanów | 22 |
2.3. Zalecane spożycie węglowodanów | 25 |
2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka | 26 |
Charakterystyka błonnika pokarmowego | 26 |
Źródła błonnika pokarmowego w diecie | 27 |
Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego | 28 |
Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego | 34 |
Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej | 34 |
2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii | 35 |
Definicje indeksu i ładunku glikemicznego | 35 |
Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym | 37 |
Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych | 37 |
Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych | 40 |
Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia | 42 |
3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 49 |
3.1. Budowa chemiczna białek | 49 |
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek | 51 |
3.3. Metabolizm białka | 53 |
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie | 55 |
3.5. Źródła pokarmowe białka | 57 |
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka | 59 |
4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 63 |
4.1. Budowa chemiczna tłuszczów | 63 |
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych | 66 |
4.3. Metabolizm tłuszczu | 70 |
4.4. Rola tłuszczu w organizmie | 72 |
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu | 74 |
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu | 77 |
5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 81 |
5.1. Charakterystyka ogólna witamin | 81 |
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 84 |
Witamina A | 84 |
Witamina D | 90 |
Witamina E | 94 |
Witamina K | 98 |
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 101 |
Witamina B1 | 101 |
Witamina B2 | 105 |
Witamina B3 (PP) | 108 |
Witamina B5 | 112 |
Witamina B6 | 114 |
Witamina B8 (H) | 118 |
Witamina B9 | 121 |
Witamina B12 | 124 |
Witamina C | 127 |
Cholina | 131 |
6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 135 |
6.1. Charakterystyka ogólna | 135 |
Znaczenie składników mineralnych | 137 |
6.2. Wapń | 137 |
Znaczenie wapnia | 138 |
Występowanie wapnia | 138 |
Niedobory wapnia | 139 |
Nadmierna podaż wapnia | 140 |
6.3. Fosfor | 140 |
Znaczenie fosforu | 141 |
Występowanie fosforu | 141 |
Niedobory fosforu | 143 |
Nadmierna podaż fosforu | 143 |
6.4. Potas | 143 |
Znaczenie potasu | 144 |
Występowanie potasu | 144 |
Niedobory potasu | 146 |
Nadmierna podaż potasu | 146 |
6.5. Siarka | 146 |
Znaczenie siarki | 147 |
Występowanie siarki | 147 |
Niedobory i nadmierna podaż siarki | 148 |
6.6. Sód | 149 |
Znaczenie sodu | 149 |
Występowanie sodu | 149 |
Niedobory sodu | 151 |
Nadmierna podaż sodu | 151 |
6.7. Chlor | 152 |
Znaczenie chloru | 152 |
Występowanie chloru | 152 |
Niedobory chloru | 153 |
Nadmierna podaż chloru | 154 |
6.8. Magnez | 154 |
Znaczenie magnezu | 155 |
Występowanie magnezu | 155 |
Niedobory magnezu | 156 |
Nadmierna podaż magnezu | 157 |
6.9. Żelazo | 158 |
Znaczenie żelaza | 159 |
Występowanie żelaza | 159 |
Niedobory żelaza | 160 |
Nadmierna podaż żelaza | 161 |
6.10. Fluor | 162 |
Znaczenie fluoru | 162 |
Występowanie fluoru | 162 |
Niedobory fluoru | 163 |
Nadmierna podaż fluoru | 164 |
6.11. Cynk | 164 |
Znaczenie cynku | 165 |
Występowanie cynku | 165 |
Niedobory cynku | 166 |
Nadmierna podaż cynku | 167 |
6.12. Miedź | 167 |
Znaczenie miedzi | 168 |
Występowanie miedzi | 168 |
Niedobory miedzi | 170 |
Nadmierna podaż miedzi | 171 |
6.13. Jod | 171 |
Znaczenie jodu | 172 |
Występowanie jodu | 172 |
Niedobory jodu | 173 |
Nadmierna podaż jodu | 174 |
6.14. Mangan | 174 |
Znaczenie manganu | 175 |
Występowanie manganu | 175 |
Niedobory i nadmierna podaż manganu | 176 |
6.15. Selen | 177 |
Znaczenie selenu | 177 |
Występowanie selenu | 178 |
Niedobory selenu | 179 |
Nadmierna podaż selenu | 179 |
6.16. Chrom | 180 |
Znaczenie chromu | 180 |
Występowanie chromu | 180 |
Niedobory chromu | 181 |
7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange | 183 |
7.1. Żywienie podstawowe | 188 |
7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej | 192 |
7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji | 196 |
Dieta płynna | 196 |
Dieta płynna wzmocniona | 197 |
Dieta papkowata | 197 |
Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów | 198 |
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej | 200 |
8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego | 205 |
8.1. Choroba refluksowa – Dariusz Włodarek | 205 |
8.2. Choroba wrzodowa – Dariusz Włodarek | 211 |
8.3. Zespół jelita drażliwego – Dariusz Włodarek, Ewa Lange | 217 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego | 219 |
Dieta FODMAP | 223 |
Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego | 225 |
Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego | 225 |
Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego | 226 |
8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit – Dominika Głąbska | 227 |
Epidemiologia | 228 |
Etiologia | 229 |
Obraz kliniczny | 229 |
Terapia | 230 |
Rola żywienia | 230 |
Rola probiotykoterapii | 235 |
Żywienie w okresie zaostrzeń | 235 |
Żywienie w okresie remisji | 235 |
8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego – Joanna Myszkowska-Ryciak, Danuta Gajewska | 238 |
Epidemiologia i czynniki ryzyka | 239 |
Objawy i diagnostyka | 239 |
Leczenie farmakologiczne | 240 |
Dietoterapia | 241 |
Probiotyki | 242 |
Podsumowanie | 243 |
8.6. Zaparcie – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak | 245 |
Definicja zaparcia | 245 |
Postacie zaparcia | 246 |
Postępowanie terapeutyczne | 248 |
Leczenie dietetyczne | 249 |
8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki – Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak | 254 |
9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek | 263 |
9.1. Funkcje wątroby | 263 |
9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby | 264 |
Energia | 265 |
Białko | 266 |
Tłuszcze | 267 |
Węglowodany | 267 |
Błonnik | 268 |
Witaminy i składniki mineralne | 268 |
9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe | 269 |
Ostre wirusowe zapalenie wątroby | 269 |
Alkoholowa choroba wątroby | 270 |
Marskość wątroby | 271 |
Wodobrzusze | 274 |
Niedożywienie | 275 |
10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm – Ewa Lange | 279 |
10.1. Alergie pokarmowe | 280 |
Definicja i objawy alergii pokarmowej | 280 |
Alergeny pokarmowe | 283 |
Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych | 288 |
10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm | 290 |
Nietolerancje pokarmowe | 290 |
Celiakia | 294 |
Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe | 312 |
10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne | 314 |
Fenyloketonuria | 314 |
Homocystynuria | 319 |
11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange, Dariusz Włodarek | 327 |
11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości | 327 |
Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele | 329 |
Prawidłowa i należna masa ciała | 331 |
Otyłość metaboliczna | 331 |
11.2. Epidemiologia otyłości | 332 |
11.3. Etiologia otyłości | 334 |
Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości | 334 |
Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości | 335 |
Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości | 336 |
11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała | 337 |
11.5. Rezerwy energii w organizmie | 340 |
11.6. Skutki zdrowotne otyłości | 342 |
11.7. Cele leczenia otyłości | 343 |
11.8. Metody leczenia otyłości | 346 |
11.9. Dietoterapia otyłości | 350 |
Diety niskoenergetyczne | 351 |
Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej | 353 |
Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała | 355 |
Diety bardzo niskoenergetyczne | 358 |
Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników | 360 |
11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała | 362 |
11.11. Inne metody leczenia otyłości | 363 |
12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym – Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska | 371 |
12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego | 371 |
12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego | 373 |
12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego | 374 |
Terapia dietetyczna | 376 |
Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego | 382 |
13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego – Anna Harton | 387 |
13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu – klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego | 387 |
13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego | 389 |
13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego | 390 |
Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów | 390 |
Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące | 391 |
13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka | 394 |
Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego | 395 |
Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych | 397 |
Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne | 398 |
13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych | 398 |
Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych | 399 |
13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego | 401 |
Sód, potas i pozostałe składniki mineralne | 402 |
Witaminy | 402 |
Błonnik pokarmowy | 403 |
Warzywa i owoce | 403 |
Orzechy i suche rośliny strączkowe | 403 |
Mięso i ryby | 404 |
Napoje alkoholowe i kawa | 404 |
Napoje słodzone | 405 |
13.7. Żywność funkcjonalna | 406 |
13.8. Dieta śródziemnomorska | 406 |
14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak | 411 |
14.1. Definicja i podział cukrzycy | 411 |
14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy | 413 |
14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy | 414 |
14.4. Leczenie cukrzycy | 414 |
Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy | 415 |
Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych | 421 |
Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych | 422 |
Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy | 423 |
15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek – Lucyna Kozłowska | 427 |
15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek | 427 |
15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – wartość energetyczna diety i makroskładniki | 431 |
15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – składniki mineralne i witaminy | 437 |
15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek | 442 |
15.5. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) | 456 |
15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki | 471 |
16. Kamica układu moczowego – Lucyna Kozłowska | 481 |
16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego | 481 |
16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia | 482 |
16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego | 484 |
Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych – COMp | 484 |
Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych – COMu | 486 |
Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia – COD | 486 |
Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów – COD/HAP | 487 |
Złogi z bruszytu – BRU | 488 |
Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) – STR | 488 |
Złogi z kwasu moczowego – UA | 489 |
Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego – CO/UA | 490 |
Złogi z cystyny | 490 |
16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania | 492 |
16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego | 493 |
17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej – Lucyna Kozłowska | 499 |
17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej | 499 |
17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii | 503 |
17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej | 506 |
Związki purynowe | 506 |
Alkohol | 509 |
Cukier i słodycze | 510 |
17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej | 512 |
18. Leczenie żywieniowe – Aleksandra Kołota | 515 |
18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia | 516 |
Przyczyny niedożywienia | 517 |
Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne | 518 |
Patofizjologia niedożywienia | 522 |
Kryteria diagnozowania niedożywienia | 523 |
18.2. Żywienie dojelitowe | 534 |
Charakterystyka żywienia dojelitowego | 534 |
Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym | 535 |
18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego | 539 |
19. Modyfikacje diety w niedokrwistości – Dariusz Włodarek | 545 |
19.1. Charakterystyka niedokrwistości | 545 |
19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza | 548 |
19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna | 551 |
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 | 551 |
Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego | 553 |
20. Dietoprofilaktyka osteoporozy – Dominika Głąbska | 557 |
20.1. Metabolizm układu kostnego | 557 |
20.2. Epidemiologia | 559 |
20.3. Etiologia | 560 |
20.4. Obraz kliniczny | 560 |
20.5. Terapia | 561 |
20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego | 562 |
21. Zaburzenia odżywiania – Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek | 565 |
21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania | 565 |
21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania | 570 |
21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania | 571 |
Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej | 572 |
Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej | 576 |
Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się | 577 |
Skorowidz | 581 |