Fizjologia sportu. Krótkie wykłady

-20%

Fizjologia sportu. Krótkie wykłady

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

15,9619,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka omawia:

- podstawy fizjologii wysiłku fizycznego;
- bioenergetykę ruchu;
- skurcz mięśni szkieletowych i jego kontrolę;
- adaptacje układów oddechowego i sercowo-naczyniowego do wysiłku fizycznego;
- nerwową i hormonalną kontrolę wysiłku fizycznego;
- żywienie i środki wspomagające a wydolność wysiłkową;
- trening zwiększający wydolność; wysiłek a stres środowiskowy;
- bilans energii, skład ciała i zdrowie;
- choroby, ćwiczenia fizyczne i zdrowie;
- wpływ wysiłku fizycznego na zdrowie człowieka.


Liczba stron262
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15460-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]Sekcja A – Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego    1
[][]A Fizjologia wysiłku fizycznego    1
    A2 Siła, praca i moc    3
    A3 Praca i moc na cykloergometrze i bieżni    6
    A4 Oszacowanie i pomiar wydatku energetycznego    8
  Sekcja B – Bioenergetyka ruchu    13
    B1 Źródła energii a wysiłek fizyczny    13
    B2 Tempo wytwarzania energii    19
    B3 Zapasy energii    22
    B4 Kontrola źródeł energii    25
    B5 Energia do wysiłku różnej intensywności    29
    B6 Reakcje na trening    35
  Sekcja C – Skurcz mięśni szkieletowych i jego kontrola    37
    C1 Budowa mięśni    37
    C2 Nerwowa kontrola skurczu i rozkurczu    41
    C3 Zależność: siła-szybkość skracania i długość-napięcie    51
    C4 Typy włókien mięśniowych    55
    C5 Adaptacje do treningu    58
  Sekcja D – Adaptacje układu oddechoweo do wysiłku fizycznego    63
    D1 Budowa układu oddechowego. Objętość płuc    63
    D2 Oddychanie zewnętrzne i jego kontrola    69
    D3 Reakcje układu oddechowego na wyiłek fizyczny    75
    D4 Reakcje układu oddechowego na trening    81
  SEKCJA E – Adaptacje układu sercowo-naczyniowego do wysiłku fizycznego    85
    E1 Budowa układu sercowo-naczyniowego    85
    E2 Funkcjonowanie układu sercowo-naczynioweo i jego kontrola    91
    E3 Reakcje układu sercowo-naczyniowego na wysiłek fizyczny    98
    E4 Reakcje układu sercowo-naczyniowego na trening    104
  SEKCJA F – Nerwowa i hormonalna kontrola wysiłku fizycznego    109
    F1 Układ nerwowy    109
    F2 Układ wewnątrzwydzielniczy    115
  SEKCJA G – Żywienie i środki wspomagające a wydolność wysiłkowa    123
    G1 Środki wspomagające a zmęczenie    123
    G2 Makroskładniki pokarmowe    127
    G3 Płyny    134
    G4 Żywieniowe środki wspomagające    139
  SEKCJA H – Trening zwiększający wydolność    149
    H1 Zasady treningu    149
    H2 Trening zwiększający wydolność tlenową    155
    H3 Trenin zwiększający wydolność beztlenową    159
    H4 Trening zwiększający siłę i moc    161
    H5 Trening zwiększająy giętkość    164
  SEKCJA I – Wysiłek a stres środowiskowy    167
    I1 Termoregulacja    167
    I2 Wysiłek fizyczny w środowisku gorącym i wilgotnym    173
    I3 Wysiłek fizyczny w środowisku zimnym    180
    I4 Wysiłek fizyczny na znacznej wysokości    183
    I5 Wysiłek fizyczny pod wodą    190
    I6 Jet lag i wysiłek fizyczny    194
  SEKCJA J – Bilans energii, skład ciała a zdrowie    199
    J1 Bilans energii    199
    J2 Skład ciała    208
    J3 Zmiany masy ciała i zawartości tłuszczu w ciele    214
  SEKCJA K – Choroby, ćwiczenie fizyczne i zdrowie    217
    K1 Ćwiczenie fizyczne, sprawność fizyczna i zdrowie    217
    K2 Fizjologiczne korzyści z wysiłku fizycznego    222
    K3 Ćwiczenie fizyczne a choroby    223
  SEKCJA L – Wysiłek fizyczny dla zdrowia    227
    L1 Skrining i testowanie wysiłkowe    227
    L2 Zasady zalecania wysiłku fizycznego    236
    L3 Szczeólne grupy populacyjne    241
  Literatura uzupełniająca    247
  Indeks    253
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia