INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
„Historia Polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 296 |
Kategoria | Historia Polski |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-21658-0 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WSTĘP | 7 |
KUCHNIA PIASTÓW I JAGIELLONÓW | 13 |
PRZY SARMACKIM STOLE | 55 |
OD SASÓW DO KRÓLA STASIA | 81 |
KUCHNIA ZIEMIAŃSKA, CZYLI NARODOWA | 127 |
PRZEDWOJENNE SMAKI | 189 |
ZA BIERUTA I GOMUŁKI | 245 |
SŁOWNIK POTRAW I PRODUKTÓW | |
DAWNEJ KUCHNI POLSKIEJ | 279 |
BIBLIOGRAFIA | 287 |