POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i pozwala zrozumieć patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.
Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 400 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6310-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część I Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny | 1 |
1. Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 5 | |
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania | 5 |
Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania | 8 |
Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa) | 8 |
Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) | 10 |
Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨) | 12 |
Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania | 15 |
Symptomatologia zaburzeń odżywiania | 17 |
Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego | 18 |
Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej | 24 |
2. Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice | 27 |
Epidemiologia zaburzeń odżywiania | 31 |
Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania | 31 |
Płeć a zaburzenia odżywiania | 35 |
Wiek a zaburzenia odżywiania | 36 |
Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi | 36 |
Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym | 39 |
Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego | 39 |
Perspektywa historyczna bulimii psychicznej | 45 |
Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania | 49 |
3. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania | 53 |
Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania | 53 |
Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby | 59 |
Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania | 61 |
Czynniki biologiczne | 61 |
Czynniki społeczno-kulturowe | 64 |
Czynniki psychologiczne (indywidualne) | 68 |
Czynniki rodzinne | 69 |
Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele | 72 |
Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa | 72 |
Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a | 73 |
Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp | 74 |
Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair | 75 |
Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania | 76 |
Część II Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny79 | |
4. Rezultaty badań własnych | 83 |
Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) | 83 |
Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) | 100 |
Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) | 110 |
Część III Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 129 | |
5. Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia | 133 |
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne | 135 |
Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania | 135 |
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania | 138 |
Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania | 140 |
Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej | 142 |
Jadłowstręt psychiczny | 142 |
Bulimia psychiczna | 155 |
Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki | 162 |
6. Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa | 165 |
„Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków | 172 |
Psychoedukacja żywieniowa | 176 |
7. Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 181 | |
Pozytywny obraz ciała | 181 |
Zachowania żywieniowe | 187 |
Regulacja emocji | 189 |
Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną | 192 |
Podsumowanie | 195 |
Bibliografia | 199 |
Aneks 213 | |
A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index) | 213 |
A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT) | 214 |
A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ) | 216 |
A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) | 218 |
A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) | 219 |
A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne | 221 |
Skorowidz | 225 |