POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Współcześnie usługi należą do głównych obszarów ochrony i edukacji konsumentów, mając to na uwadze, autorki przedstawiły: politykę konsumencką Unii Europejskiej i prawo konsumentów w UE; sytuację konsumentów na rynku usług finansowych, telekomunikacyjnych i pocztowych, a także na rynku usług handlowych, gastronomicznych i turystycznych; obszary naruszeń praw konsumentów w umowach podpisywanych z konsumentami; świadomość praw konsumentów i rolę edukacji w podnoszeniu wiedzy konsumenckiej oraz postrzeganie świadomości konsumentów przez usługodawców.
Książka jest przeznaczona dla konsumentów, którym wiedza w niej zawarta może pomóc wzmacniać swoją pozycję na rynku usług, instytucji kształtujących politykę konsumencką, organizacji zajmujących się prawami konsumentów, a także wykładowców i studentów kierunków ekonomicznych.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 206 |
Kategoria | Usługi |
Wydawca | PWE |
ISBN-13 | 978-83-208-2570-1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | |
1. Znaczenie polityki konsumenckiej w budowaniu rynku wewnętrznego | |
1.1. Charakterystyka rynku wewnętrznego | |
1.2. Priorytety polityki konsumenckiej Unii Europejskiej | |
1.3. Prawa konsumentów w Unii Europejskiej | |
2. Pozycja i formy aktywności konsumentów na rynku usług finansowych, telekomunikacyjnych i pocztowych | |
2.1. Specyfika rynku usług finansowych | |
2.1.1. Usługi bankowe w Polsce | |
2.1.2. Konsument na rynku usług bankowych | |
2.1.3. Rynek usług ubezpieczeniowych w Polsce | |
2.1.4. Konsument na rynku usług ubezpieczeniowych | |
2.2. Charakterystyka rynku usług telekomunikacyjnych i pocztowych | |
2.2.1. Rozwój usług telekomunikacyjnych w Polsce | |
2.2.2. Postrzeganie usług telekomunikacyjnych przez konsumentów | |
2.2.3. Specyfika usług pocztowych | |
2.2.4. Korzystanie z usług pocztowych przez konsumentów | |
3. Sytuacja konsumentów na rynku usług handlowych, gastronomicznych i turystycznych | |
3.1. Usługi handlowe w Polsce | |
3.1.1. Konsument na rynku usług handlowych | |
3.2. Specyfika usług gastronomicznych | |
3.2.1. Rozwój usług gastronomicznych w Polsce | |
3.2.2. Konsument na rynku usług gastronomicznych | |
3.3. Charakterystyka usług turystycznych | |
3.3.1. Rynek usług turystycznych w Polsce | |
3.3.2. Konsument na rynku usług turystycznych | |
4. Umowy podpisywane z konsumentami — obszary naruszeń praw konsumentów | |
4.1. Umowy o świadczenie usług ukierunkowane na respektowanie praw konsumentów | |
4.2. Problemy konsumentów wynikające z nienależytego wykonania usługi — wyniki badania | |
4.3. Postawy konsumentów wobec podpisywanych umów — wyniki badania | |
5. Świadomość praw konsumentów na rynku usług — badania własne | |
5.1. Zainteresowanie konsumentów przysługującymi im prawami | |
5.2. Znajomość instytucji i organizacji zajmujących się ochroną praw konsumentów | |
5.3. Znaczenie edukacji dla konsumentów korzystających z usług | |
6. Postrzeganie świadomości konsumentów przez usługodawców — badania jakościowe | |
6.1. Cele badania i charakterystyka próby badawczej | |
6.2. Zmiany na rynku usług w opinii usługodawców | |
6.3. Zapotrzebowanie na nowe rodzaje usług | |
6.4. Przemiany świadomości konsumentów usług | |
6.5. Wiedza konsumentów na temat instytucji i organizacji zajmujących się ochroną praw konsumentów w ocenie usługodawców | |
6.6. Stosunek konsumentów do umów dotyczących świadczenia usług | |
6.7. Lojalność konsumentów wobec firm usługowych | |
6.8. Obecność książek życzeń i zażaleń w przedsiębiorstwach usługowych | |
6.9. Nienależyte wykonanie usługi | |
Zakończenie | |
Bibliografia | |