Straty i marnotrawstwo żywności, Fakty, polityka, etyka.

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Publikacja stanowi wartościową pracę syntetyzującą obecną wiedzę na temat strat i marnowania żywności. Zawiera ciekawe ujęcie problematyki z punktu widzenia trzech obszarów, tj. faktów, polityki i etyki. W pierwszym z nich przedstawiono kwestie dotyczące definicji najważniejszych pojęć, przyczyny powstawania strat i marnowania żywności oraz działania podejmowane w celu ich ograniczania. W drugim zaprezentowano implikacje ekonomiczne i środowiskowe strat i marnowania żywności oraz rozwiązania prawne mające zapobiegać marnowaniu żywności. Z kolei w trzecim odniesiono się do postaw konsumentów, społecznych kosztów marnowania żywności oraz działalności organizacji pozarządowych w tym zakresie. To kompleksowe podejście umożliwia wieloaspektowe rozpracowanie tematu, tak że każdy z ocenianych rozdziałów mógłby stanowić wyodrębnioną całość, przy czym każdy z nich dotyczy i jest ściśle powiązany z ogólną tematyką opracowania.


Rok wydania2022
Liczba stron160
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaSzkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
ISBN-13978-83-8237-098-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje