POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Celem pracy było pogłębienie wiedzy na temat wzrostu i plonowania szparaga z uwzględnieniem bilansu cukrów w roślinach, jak również przeanalizowanie wpływu przebiegu warunków klimatycznych na plonowanie szparaga, zarówno w latach przed rozpoczęciem zbiorów wypustek, jak i w latach zbiorów. Dodatkowo określono wpływ temperatury powietrza na intensywność oddychania korzeni, wypustek i pędów asymilacyjnych szparaga oraz przeanalizowano ilość cukrów zużywanych na potrzeby oddychania poszczególnych organów rośliny. Oceniono również wpływ temperatury powietrza i promieniowania słonecznego na intensywność fotosyntezy. Podjęto także próbę opracowania modelu umożliwiającego wyznaczenie masy pędów asymilacyjnych na podstawie ich grubości i wysokości, co z kolei pozwoliło na określenie powierzchni pędów asymilacyjnych, ilości absorbowanego światła przez te pędy, produkcji cukrów w okresie asymilacji oraz zapotrzebowania cukrów na potrzeby oddychania pędów asymilacyjnych. W oparciu o uzyskane wyniki zaproponowano wskaźniki opisujące efektywność zużycia cukrów w odniesieniu do ilości absorbowanego światła przez pędy asymilacyjne oraz zebranego plonu.
Badania obejmowały siedem doświadczeń prowadzonych w polu, tunelu foliowym, szklarni oraz kamerach wegetacyjnych w latach 1994–2012. W doświadczeniach polowych przeanalizowano plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach oraz określono wpływ terminu kończenia zbiorów na wzrost i plonowanie trzech odmian szparaga. W doświadczeniach prowadzonych w warunkach kontrolowanych określono wpływ temperatury na fotosyntezę i oddychanie kilku odmian szparaga.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 124 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-7160-908-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WYKAZ SKRÓTÓW | 9 |
WSTĘP | 13 |
1. PRZEGLĄD LITERATURY | 15 |
1.1. Pochodzenie i opis botaniczny szparaga | 15 |
1.2. Rozwój części nadziemnych szparaga | 15 |
1.3. Rozwój systemu korzeniowego | 17 |
1.4. Plonowanie | 17 |
1.5. Przebieg fotosyntezy u szparaga i dobór metody jej pomiaru | 18 |
1.6. Procesy oddychania u szparaga | 20 |
1.7. Synteza cukrów w roślinach szparaga | 21 |
1.8. Znaczenie prognozowania wzrostu i plonowania roślin | 23 |
2. MATERIAŁ I METODY BADAŃ | 24 |
2.1. Zakres badań | 24 |
2.1.1. Metodyka przeprowadzenia doświadczeń | 24 |
2.1.2. Charakterystyka wybranych odmian szparaga | 27 |
2.2. Ocena plonowania | 28 |
2.3. Karpy szparaga | 29 |
2.4. Ocena parametrów pędów asymilacyjnych | 29 |
2.4.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa | 29 |
2.4.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych | 30 |
2.4.3. Udział masy gałęziaków | 31 |
2.4.4. Sucha masa pędów asymilacyjnych | 31 |
2.4.5. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) | 31 |
2.4.6. Rozkład pionowy gałęziaków | 32 |
2.4.7. Indeks powierzchni gałęziaków | 32 |
2.5. Analiza procesu fotosyntezy i oddychania roślin szparaga | 34 |
2.6. Cukry | 36 |
2.6.1. Analizy zawartości cukrów | 36 |
2.6.2. Bilans cukrów | 36 |
2.7. Wskaźniki opisujące wzrost i plonowanie | 38 |
2.8. Charakterystyka warunków klimatycznych | 38 |
2.9. Analiza statystyczna otrzymanych wyników | 41 |
2.9.1. Analiza wariancji | 41 |
2.9.2. Analiza korelacji i regresji | 42 |
2.9.3. Funkcje użyte do opisania zależności pomiędzy badanymi czynnikami | 42 |
3. WYNIKI I DYSKUSJA | 44 |
3.1. Plonowanie | 44 |
3.1.1. Plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach | 44 |
3.1.2. Plonowanie szparaga przy różnym terminie kończenia zbiorów | 48 |
3.2. Karpy szparaga | 51 |
3.2.1. Świeża masa karp | 51 |
3.2.2. Sucha masa karp | 51 |
3.3. Pędy asymilacyjne | 53 |
3.3.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa | 53 |
3.3.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych | 57 |
3.3.3. Sucha masa pędów asymilacyjnych | 60 |
3.3.4. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) | 61 |
3.3.5. Rozkład pionowy pędów i gałęziaków | 62 |
3.3.6. Indeks powierzchni liści (gałęziaków) | 62 |
3.3.7. Absorpcja światła | 63 |
3.4. Fotosynteza | 68 |
3.4.1. Krzywe świetlne fotosyntezy | 68 |
3.4.2. Efektywność kwantowa fotosyntezy | 68 |
3.4.3. Punkt wysycenia światłem | 69 |
3.4.4. Punkt kompensacji świetlnej | 69 |
3.4.5. Maksymalna fotosynteza netto | 72 |
3.5. Oddychanie | 74 |
3.6. Cukry | 76 |
3.6.1. Stężenie cukrów w korzeniach | 76 |
3.6.2. Ilość cukrów w korzeniach szparaga z jednostki powierzchni | 80 |
3.6.3. Bilans cukrów | 80 |
3.6.3.1. Produkcja cukrów | 80 |
3.6.3.2. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania wzrostowego | 82 |
3.6.3.3. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania bytowego | 84 |
3.6.3.4. Zestawienie cukrów produkowanych i zużywanych | 85 |
3.7. Podsumowanie | 86 |
4. WNIOSKI | 116 |
LITERATURA | 118 |