Jak kształtować regionalne produkty turystyczne? Teoria i praktyka

1 ocena

Format:

pdf

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

24,76

Format: pdf

24,76

cena zawiera podatek VAT

W niniejszym opracowaniu autorka przedstawiła metodykę kształtowania regionalnych produktów turystycznych oraz działań podejmowanych przez podmioty odpowiedzialne za ich współtworzenie. Szczegółowo omówiła wymogi Unii Europejskiej stawiane polskim regionom w zakresie budowy i rozwoju produktów turystycznych, a także podstawy i uwarunkowania rozwoju tych produktów w Polsce. Szczególną uwagę poświęciła kwestii prawidłowego definiowania pojęcia regionalnego produktu turystycznego. Na podstawie badań empirycznych autorka dokonała diagnozy stanu rozwoju regionalnych produktów turystycznych w Polsce oraz identyfikacji działań podejmowanych w poszczególnych województwach przez polskie władze samorządowe w zakresie kształtowania tych produktów.


Książka jest adresowana nie tylko do osób studiujących problematykę zarządzania turystyką, ale również do praktyków, ludzi odpowiedzialnych za stymulowanie rozwoju na poziomie gmin, regionów czy poszczególnych miejscowości, a więc pracowników instytucji publicznych działających w sferze turystyki, w tym administracji rządowej, samorządowej oraz organizacji społecznych propagujących rozwój turystyki.


Liczba stron213
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN-13978-83-233-8083-2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Wstęp

ROZDZIAŁ 1. Istota regionalnego produktu turystycznego
1.1. Produkt turystyczny w ujęciu marketingowym
1.2. Przesłanki kształtowania
1.3. Cechy
1.4. Region i jego atrakcyjność turystyczna
1.5. Podmioty biorące udział w tworzeniu regionalnego produktu turystycznego

ROZDZIAŁ 2. Metodyka kształtowania regionalnego produktu turystycznego
2.1. Proces kształtowania
2.2. Procedura segmentacji
2.3. Wizerunek
2.4. Instrumenty oddziaływania marketingowego
2.5. Doskonalenie

ROZDZIAŁ 3. Podstawy rozwoju regionalnych produktów turystycznych w Polsce
3.1. System organizacji turystyki w Polsce
3.2. Rozwiązania formalnoprawne w Polsce
3.3. Turystyka i regionalne produkty turystyczne w perspektywie polityki Unii Europejskiej
3.4. Współpraca sieciowa

ROZDZIAŁ 4. Regionalne produkty turystyczne w Polsce
4.1. Przegląd regionalnych produktów turystycznych
4.2. Regionalne produkty turystyczne w działaniach jednostek samorządu terytorialnego
4.3. Studium przypadku: Szlak Architektury Drewnianej
4.4. Bariery i stymulatory rozwoju regionalnych produktów turystycznych
4.5. Obszary współpracy podmiotów na rzecz rozwoju regionalnych produktów turystycznych

Zakończenie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
Spis wykresów

RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia