POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 252 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22486-8 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Podstawy biologii komórki | 1 |
1.1. Budowa komórki | 1 |
1.1.1. Błona komórkowa | 2 |
1.1.2. Jądro komórkowe | 3 |
1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna | 4 |
1.1.4. Aparat Golgiego | 4 |
1.2. Cykl komórkowy | 5 |
1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy | 6 |
1.4. Podziały komórkowe | 9 |
1.4.1. Mitoza | 9 |
1.4.2. Mejoza | 10 |
1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie | 14 |
1.6. Komunikacja między komórkami | 15 |
1.6.1. Transport przez błony | 15 |
1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe | 19 |
Podsumowanie | 25 |
2. Podstawy dziedziczenia cech | 27 |
2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne | 27 |
2.1.1. Oddziaływania alleliczne | 28 |
2.1.2. Oddziaływania niealleliczne | 30 |
2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone | 32 |
2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe | 33 |
2.4. Penetracja i ekspresywność | 36 |
2.5. Zmienność fenotypowa | 38 |
2.6. Podstawy genetyki populacji | 40 |
Podsumowanie | 42 |
3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów | 45 |
3.1. Kwasy nukleinowe | 45 |
3.2. Budowa genów | 51 |
3.3. Ekspresja genów | 52 |
3.3.1. Transkrypcja | 54 |
3.3.2. Kod genetyczny | 57 |
3.3.3. Translacja | 59 |
3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek | 63 |
3.4. Regulacja ekspresji genów | 65 |
3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów | 67 |
3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe | 75 |
3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe | 78 |
3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe | 86 |
3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe | 90 |
3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe | 90 |
Podsumowanie | 91 |
4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95 | |
4.1. Mechanizmy epigenetyczne | 95 |
4.1.1. Metylacja DNA | 95 |
4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny | 97 |
4.1.3. mikroRNA | 98 |
4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu | 102 |
Podsumowanie | 110 |
5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu | 113 |
5.1. Polimorfizm DNA | 113 |
5.1.1. Polimorfizm SNP | 114 |
5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych | 115 |
5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów | 116 |
5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp | 116 |
5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach | 117 |
5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących | 120 |
5.3. Badania asocjacyjne | 123 |
5.3.1. Badania genów kandydujących | 123 |
5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS | 128 |
5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce | 130 |
5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) | 131 |
5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię | 135 |
Podsumowanie | 136 |
6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych | 139 |
6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania | 139 |
6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe | 142 |
6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego | 146 |
Podsumowanie | 150 |
7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy | 153 |
7.1. Otyłość i jej uwarunkowania | 153 |
7.1.1. Otyłość jednogenowa | 155 |
7.1.2. Otyłość związana z syndromami | 160 |
7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa | 163 |
7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne | 168 |
7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości | 170 |
7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości | 171 |
7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania | 172 |
7.2.1. Cukrzyca monogenowa | 173 |
7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa | 175 |
7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2 | 178 |
7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy | 178 |
Podsumowanie | 180 |
8. Personalizowane żywienie 183 | |
8.1. Zalecenia żywieniowe | 183 |
8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe | 186 |
8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie | 190 |
8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu | 190 |
8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe | 199 |
8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu | 225 |
8.4. Usługi personalizowanego żywienia | 229 |
8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne | 229 |
8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia | 233 |
8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne | 233 |
8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia | 234 |
8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu | 235 |
8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem | 237 |
8.7. Nutrigenetyka w sporcie | 238 |
8.8. Podsumowanie | 240 |
9. Bazy danych | 243 |
Skorowidz | 247 |