Nutrigenomika

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

83,40  139,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 139,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 83,40 zł  


83,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.


Rok wydania2022
Liczba stron252
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-22486-8
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Podstawy biologii komórki     1
    1.1. Budowa komórki    1
      1.1.1. Błona komórkowa     2
      1.1.2. Jądro komórkowe    3
      1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna    4
      1.1.4. Aparat Golgiego     4
    1.2. Cykl komórkowy    5
    1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy     6
    1.4. Podziały komórkowe     9
      1.4.1. Mitoza    9
      1.4.2. Mejoza    10
    1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie    14
    1.6. Komunikacja między komórkami    15
      1.6.1. Transport przez błony     15
      1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe     19
  Podsumowanie     25
  2. Podstawy dziedziczenia cech     27
    2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne    27
      2.1.1. Oddziaływania alleliczne    28
      2.1.2. Oddziaływania niealleliczne    30
    2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone    32
    2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe    33
    2.4. Penetracja i ekspresywność     36
    2.5. Zmienność fenotypowa     38
    2.6. Podstawy genetyki populacji    40
  Podsumowanie    42
  3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów     45
    3.1. Kwasy nukleinowe    45
    3.2. Budowa genów     51
    3.3. Ekspresja genów    52
      3.3.1. Transkrypcja    54
      3.3.2. Kod genetyczny    57
      3.3.3. Translacja     59
      3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek    63
    3.4. Regulacja ekspresji genów    65
      3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów     67
    3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe    75
      3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe    78
      3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe    86
      3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe    90
      3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe     90
  Podsumowanie    91
  4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95
    4.1. Mechanizmy epigenetyczne    95
      4.1.1. Metylacja DNA    95
      4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny    97
      4.1.3. mikroRNA    98
    4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu     102
  Podsumowanie    110
  5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu    113
    5.1. Polimorfizm DNA     113
      5.1.1. Polimorfizm SNP     114
      5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych    115
      5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów    116
    5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp    116
      5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach    117
      5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących     120
    5.3. Badania asocjacyjne    123
      5.3.1. Badania genów kandydujących    123
      5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS    128
    5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce    130
      5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby)    131
      5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię     135
  Podsumowanie    136
  6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych     139
    6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania    139
    6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe     142
    6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego    146
  Podsumowanie    150
  7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy    153
    7.1. Otyłość i jej uwarunkowania    153
      7.1.1. Otyłość jednogenowa    155
      7.1.2. Otyłość związana z syndromami    160
      7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa    163
      7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne     168
      7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości    170
      7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości    171
    7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania     172
      7.2.1. Cukrzyca monogenowa    173
      7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa     175
      7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2     178
      7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy    178
  Podsumowanie    180
  8. Personalizowane żywienie 183
    8.1. Zalecenia żywieniowe    183
    8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe     186
    8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie    190
      8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu     190
      8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe    199
      8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu    225
    8.4. Usługi personalizowanego żywienia    229
      8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne    229
      8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia    233
      8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne     233
      8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia    234
    8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu    235
    8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem    237
    8.7. Nutrigenetyka w sporcie    238
    8.8. Podsumowanie    240
  9. Bazy danych    243
  Skorowidz     247
RozwińZwiń