Jedzenie i inne rzeczy

-33%

Jedzenie i inne rzeczy

Antropologia zmiany w systemach żywnościowych

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

28,14  42,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 42,00 zł (-33%)

Najniższa cena z 30 dni: 28,14 zł  


28,14

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany. Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami. Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH


Rok wydania2021
Liczba stron300
KategoriaAntropologia kulturowa
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN-13978-83-233-5056-9
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  1. Jedzenie przez socjologiczny pryzmat    17
    Nie tylko żywność    18
    Jedzenie to konsumpcja    23
    Jedzenie to praktyka    28
    Czym jest praktyka społeczna?    29
    Teoria praktyk w praktyce badawczej    36
    Do czego służy jedzenie?    39
    Jedzenie to zrzeszenie    43
    Symetryczne pozycje    45
    Kim są aktanci?    46
    Dynamika kolektywów    49
    O czym mówią zrzeszenia?    52
  2. Duch i praktyka zmian żywieniowych    57
    Tabu, obrzydzenie i postrzeganie ryzyka żywnościowego    61
    Codzienne praktyki obaw żywieniowych    70
    Zrzeszenia jedzeniowe w stanie alertu    76
  3. Opowiadanie o jedzeniu 81
    Co słychać w jedzeniowych narracjach?    82
    Rozmowy z ludźmi a rozumienie sieci    86
    Podążanie za relacjami społecznymi, danymi i sensem    91
  4. Kwestia dystrybucji: pomoc żywnościowa i niemarnowanie 101
    Problem bezpieczeństwa żywnościowego    102
    Banki żywności jako dystrybucyjny pomost    106
    Policzmy się!    109
    Kim są beneficjenci pomocy? Rozmieszczenie interesów aktorów    117
    Bankowe instrukcje i scenariusze    120
    Gromadzenie i zatrzymywanie: bankowy magazyn    128
    Praktyki mobilności i samochodowe kolektywy    132
    Przepakowanie jako istota dystrybucyjnej pracy kolektywu    136
    Sprawiedliwość: „po równo” i „do woli”    139
    Radzenie sobie z nadmiarem – w niedostatku    143
    Godność praktykowana    147
    Rozproszona praca kolektywu    154
  5. Kwestia skali: produkcja ekologiczna    161
    Nieporządek w systemach żywnościowych    167
    Czy możliwe są inne gospodarki żywnościowe?    174
    Z czego składa się ekologiczny kolektyw?    183
    Granice kolektywu: „Ugotuj mi, ja ci dam jakieś pieniądze”    187
    Granice kolektywu: żeby forma nie przerosła treści    190
    Granice kolektywu: rola pieniędzy    192
    Kontrola granic    197
    Kontrola granic: co tu robią opakowania?    198
    Kontrola granic: inni aktanci pukają do bram kolektywu    204
    Nowy w sieci: pandemia COVID-19    207
    Produkcja ekologiczna to lokalna sprawa?    211
  6. Kwestia mięsa: wykluczenie wegetariańskie 217
    Jarstwo: wstrzemięźliwość, pacyfizm, emancypacja i styl życia    218
    Kłączowa struktura zrzeszenia    224
    Ścieżki roślinnej zmiany    228
    Dwa modele jedzenia roślinnego: alternatywa kulturowa i alternatywy mięsa    237
    Wtyczki, czyli oferty wegetariańskiego upodmiotowienia    244
    Kawiarniana swoboda    246
    Wygoda: wziąć z półki i nie zastanawiać się    252
    Hedonistyczna wtyczka wegetarianizmu    257
    Praktykowanie tradycji w wariancie bezmięsnym    260
    Dalsze ruchy wahadła    264
  Uwagi końcowe. Poruszenie w systemach żywnościowych    269
    Zmiana społeczna    269
    Na granicach rynku    273
    Polityka    277
  Bibliografia    283
RozwińZwiń