INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 116 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5875-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Autorów | 7 |
Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 9 |
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym | 9 |
Odbijanie | 10 |
Przyczyny fizjologiczne | 11 |
Przyczyny chorobowe | 12 |
Wzdęcie brzucha | 13 |
Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach | 15 |
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego | 16 |
Nadmierne wydalanie gazów | 18 |
Przyczyny fizjologiczne | 19 |
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego | 20 |
Powiększenie obwodu brzucha | 21 |
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 23 |
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego | 23 |
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? | 29 |
Połykanie powietrza | 31 |
Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej | 34 |
Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita | 37 |
Przykry zapach gazów | 39 |
Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 40 |
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków | 40 |
Podstawowe zalecenia dietetyczne | 44 |
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać | 45 |
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane | 46 |
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie | 46 |
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy | 47 |
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 49 |
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 55 |
Włókna roślinne (błonnik) | 58 |
Tłuszcze | 60 |
Węglowodany | 63 |
Białka | 64 |
Cholesterol | 65 |
Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka | 67 |
Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 100 |
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego | 100 |
Najczęściej stosowane leki | 101 |
Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych | 102 |
Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych | 105 |
Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie | 113 |
Piśmiennictwo | 114 |