Gazy jelitowe

Gazy jelitowe

2 oceny

Autor:

M. Jarosz

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

8,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.


Liczba stron116
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2003-298-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
  Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    9
    Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym    9
    Odbijanie    10
      Przyczyny fizjologiczne    11
      Przyczyny chorobowe    12
    Wzdęcie brzucha    13
      Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach    15
      Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego    16
    Nadmierne wydalanie gazów    18
      Przyczyny fizjologiczne    19
      Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego    20
    Powiększenie obwodu brzucha    21
  Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    23
    Budowa i funkcja przewodu pokarmowego    23
    Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym?    29
      Połykanie powietrza    31
      Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej    34
      Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita    37
      Przykry zapach gazów    39
  Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    40
    Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków    40
    Podstawowe zalecenia dietetyczne    44
    Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać    45
    Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane    46
    Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie    46
    Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy    47
  Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    49
  Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    55
    Włókna roślinne (błonnik)    58
    Tłuszcze    60
    Węglowodany    63
    Białka    64
    Cholesterol    65
  Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka    67
  Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    100
    Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego    100
    Najczęściej stosowane leki    101
      Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych    102
      Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych    105
      Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie    113
  Piśmiennictwo    114
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia