Paradoks trucizn

Paradoks trucizn

Substancje chemiczne przyjazne i wrogie

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN


Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?


Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.


Rok wydania2018
Liczba stron354
KategoriaChemia ogólna
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19736-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz tytułów tabel XI
  
  Wykaz skróconych podpisów pod rysunki XII
  
  Wstęp XV
  
  Jak korzystać z książki XVI
  
  1. Trucizny Stara sztuka, nowa nauka    1
  
  Człowiek to związki chemiczne    7
  
  2. Fizjologia Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi    12
  
  Narażenie    12
  Uszkodzenia miejscowe    13
  Wchłanianie do organizmu    14
  Losy związku chemicznego w organizmie    18
  Usuwanie związków chemicznych z organizmu    21
  Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych    27
  Gatunki    28
  Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi    29
  Wiek    29
  Dieta    29
  Stan zdrowia    30
  Czynniki genetyczne    30
  Styl życia    33
  Indukowanie i hamowanie enzymów    33
  Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm    36
  Skutki działania związków chemicznych na organizm    36
  Zależność dawka–reakcja    37
  Skutki fizjologiczne    40
  Uszkodzenia tkanek    41
  Zaburzenia procesów metabolicznych    41
  Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza)    42
  Wpływ na układ odpornościowy    44
  Działanie na materiał genetyczny (mutageneza)    45
  Powstawanie raka (kancerogeneza)    45
  Diagnozowanie i leczenie zatrucia    47
  
  3. Nie obawiaj się leków Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania    50
  
  Paracetamol    51
  Poszukiwanie odtrutek    55
  Talidomid    58
  Na czym polega teratogenne działanie talidomidu    60
  Aspiryna    61
  W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka    62
  Syndrom Reyesa    63
  Przedawkowanie aspiryny    63
  Korzystne skutki działania aspiryny    64
  Penicylina    66
  Leki przeciwbakteryjne    66
  W jaki sposób penicylina zabija bakterie    68
  Niekorzystne działanie penicyliny    69
  Inne leki pochodzące od pleśni    70
  Mutacje i oporność bakterii    71
  Hydralazyna i izoniazyd – czynniki genetyczne a toksyczność leku    71
  Izoniazyd – wpływ czynników genetycznych na toksyczność    71
  Hydralazyna (apresolina)    73
  Narkotyki    75
  Kokaina    75
  Heroina    77
  Nałóg i tolerancja    80
  Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną    81
  Ekstaza    82
  Leki ziołowe    85
  Aristolochia fangchi    86
  Dziurawiec    87
  Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe    88
  Ocena bezpieczeństwa leków    88
  
  4. Krew, pot i łzy Pestycydy    91
  DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze    92
  Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym – biokumulacja i biomagnifikacja    94
  Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla ssaków    96
  Skutki zakazu stosowania DDT    99
  Związki fosforoorganiczne    100
  Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi    104
  Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki fosforoorganiczne    105
  Parakwat – bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?    106
  Leczenie zatruć parakwatem    108
  Inne środki chwastobójcze    109
  Inne pestycydy    110
  Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna    110
  Czy pestycydy pozostają w żywności?    111
  
  5. Pierwsze zginęły koty Zanieczyszczenia środowiskowe    113
  Rtęć – skażenie i zatrucie    113
  Choroba Minamata    115
  Teratogenne działanie metylortęci    117
  Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy    120
  Arsen    121
  Dioksyna (TCDD)    123
  Narażenie człowieka na działanie dioksyn    125
  PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)    130
  Leki w ściekach    134
  Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym    134
  Ołów    139
  Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie    141
  Skutki zatrucia ołowiem    145
  Glin    146
  
  6. Naturalni zabójcy Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę    148
  Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory    150
  Alkaloidy pirolizydynowe    151
  Rycyna    153
  Cykuta i szczwół plamisty – kat Sokratesa    155
  Strychnina – otruty przez ostatnią dawkę w butelce    158
  Paproć    160
  Toksyny grzybowe – trujące muchomory i grzyby magiczne    160
  Toksyny zwierzęce    161
  Węże – grzechotniki i kobry    161
  Trujące ropuchy i pieniące się żaby    163
  Toksyny pochodzące od stworzeń morskich    164
  Pająki    165
  Skorpiony    166
  Bakterie    167
  
  7. Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku Przemysłowe związki chemiczne    168
  Rtęć    169
  Chlorek winylu    171
  Kadm    178
  Rozpuszczalniki    179
  Azbest    181
  Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników    185
  Prawodawstwo chroniące robotników    186
  
  8. Pod zlewem i w ogrodowej szopie Trucizny domowe     187
  
  W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla    189
  Tlenek węgla – zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna    190
  Płyn do chłodnic – słodki, a jednak zabójczy    196
  Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący    197
  Leczenie zatrucia płynem do chłodnic    198
  Alkohol metylowy    198
  Leczenie zatrucia alkoholem metylowym    200
  Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami    201
  Alkohol – ulubiony środek odurzający    201
  Tolerancja alkoholu    211
  Leczenie alkoholizmu – rola przypadkowości    212
  Ochronne działanie napoi alkoholowych    212
  
  9. Zemsta na Rasputinie Związki chemiczne używane do zabijania     216
  
  Cyjanek – gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin    218
  Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem    222
  Arsen    223
  Arsen – użyteczny lek czy śmiertelna trucizna?    226
  Jak przebiega zatrucie arsenem    227
  Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem    229
  Strychnina    230
  Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną    231
  Tal – trucizna prawie doskonała    232
  Jak tal działa w organizmie?    234
  Leczenie zatrucia talem    234
  Morderstwo za pomocą tlenku węgla    235
  Morderstwo za pomocą herbicydu    235
  Trucizny używane w czasie wojny    237
  
  10. Napitek imbirowy i olej hiszpański Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności    240
  
  Naturalne zanieczyszczenia żywności    241
  Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne    241
  Sporysz    245
  Czarownice z Salem    245
  Ergotyzm    246
  Trikoteceny i inne mikotoksyny    248
  Ochratoksyna i nefropatia bałkańska    249
  Botulina i botulizm    250
  Czerwone przypływy i trujące małże    251
  Żywność zawierająca substancje toksyczne    253
  Fugu – ryba rozdymkokształtna    253
  Badacze polarni i witamina A    255
  Maniok, jabłka i migdały    256
  Fasola fawa i anemia hemolityczna    257
  Nienaturalne zanieczyszczenia żywności    258
  Dioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym    258
  Katastrofa rolnicza w Michigan    259
  Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk blues”    259
  Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego    264
  Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowywania    266
  Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel    267
  
  11. Żółcień masłowa i zieleń Scheele’a Dodatki do żywności    270
  
  Rodzaje dodatków do żywności    272
  Czy dodatki do żywności są szkodliwe?    274
  Tartrazyna    274
  Inne barwniki żywności    277
  Kwas benzoesowy i benzoesany    277
  Przeciwutleniacze    277
  Sacharyna    278
  Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji    279
  Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń    281
  
  12. Ryzykowny interes Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego    283
  Ocena narażenia    284
  Niebezpieczeństwo    285
  Badania niebezpieczeństwa dla ludzi    285
  Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt    292
  Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro    295
  Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwierząt    298
  Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje    299
  Historia sacharyny    303
  Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności    306
  Jak ludzie postrzegają ryzyko?    310
  
  Literatura    316
  
  Słowniczek    324
  
  Skorowidz    333
RozwińZwiń