POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 354 |
Kategoria | Chemia ogólna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-19736-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz tytułów tabel XI | |
Wykaz skróconych podpisów pod rysunki XII | |
Wstęp XV | |
Jak korzystać z książki XVI | |
1. Trucizny Stara sztuka, nowa nauka | 1 |
Człowiek to związki chemiczne | 7 |
2. Fizjologia Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi | 12 |
Narażenie | 12 |
Uszkodzenia miejscowe | 13 |
Wchłanianie do organizmu | 14 |
Losy związku chemicznego w organizmie | 18 |
Usuwanie związków chemicznych z organizmu | 21 |
Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych | 27 |
Gatunki | 28 |
Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi | 29 |
Wiek | 29 |
Dieta | 29 |
Stan zdrowia | 30 |
Czynniki genetyczne | 30 |
Styl życia | 33 |
Indukowanie i hamowanie enzymów | 33 |
Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm | 36 |
Skutki działania związków chemicznych na organizm | 36 |
Zależność dawka–reakcja | 37 |
Skutki fizjologiczne | 40 |
Uszkodzenia tkanek | 41 |
Zaburzenia procesów metabolicznych | 41 |
Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza) | 42 |
Wpływ na układ odpornościowy | 44 |
Działanie na materiał genetyczny (mutageneza) | 45 |
Powstawanie raka (kancerogeneza) | 45 |
Diagnozowanie i leczenie zatrucia | 47 |
3. Nie obawiaj się leków Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania | 50 |
Paracetamol | 51 |
Poszukiwanie odtrutek | 55 |
Talidomid | 58 |
Na czym polega teratogenne działanie talidomidu | 60 |
Aspiryna | 61 |
W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka | 62 |
Syndrom Reyesa | 63 |
Przedawkowanie aspiryny | 63 |
Korzystne skutki działania aspiryny | 64 |
Penicylina | 66 |
Leki przeciwbakteryjne | 66 |
W jaki sposób penicylina zabija bakterie | 68 |
Niekorzystne działanie penicyliny | 69 |
Inne leki pochodzące od pleśni | 70 |
Mutacje i oporność bakterii | 71 |
Hydralazyna i izoniazyd – czynniki genetyczne a toksyczność leku | 71 |
Izoniazyd – wpływ czynników genetycznych na toksyczność | 71 |
Hydralazyna (apresolina) | 73 |
Narkotyki | 75 |
Kokaina | 75 |
Heroina | 77 |
Nałóg i tolerancja | 80 |
Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną | 81 |
Ekstaza | 82 |
Leki ziołowe | 85 |
Aristolochia fangchi | 86 |
Dziurawiec | 87 |
Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe | 88 |
Ocena bezpieczeństwa leków | 88 |
4. Krew, pot i łzy Pestycydy | 91 |
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze | 92 |
Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym – biokumulacja i biomagnifikacja | 94 |
Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla ssaków | 96 |
Skutki zakazu stosowania DDT | 99 |
Związki fosforoorganiczne | 100 |
Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi | 104 |
Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki fosforoorganiczne | 105 |
Parakwat – bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna? | 106 |
Leczenie zatruć parakwatem | 108 |
Inne środki chwastobójcze | 109 |
Inne pestycydy | 110 |
Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna | 110 |
Czy pestycydy pozostają w żywności? | 111 |
5. Pierwsze zginęły koty Zanieczyszczenia środowiskowe | 113 |
Rtęć – skażenie i zatrucie | 113 |
Choroba Minamata | 115 |
Teratogenne działanie metylortęci | 117 |
Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy | 120 |
Arsen | 121 |
Dioksyna (TCDD) | 123 |
Narażenie człowieka na działanie dioksyn | 125 |
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle) | 130 |
Leki w ściekach | 134 |
Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym | 134 |
Ołów | 139 |
Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie | 141 |
Skutki zatrucia ołowiem | 145 |
Glin | 146 |
6. Naturalni zabójcy Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę | 148 |
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory | 150 |
Alkaloidy pirolizydynowe | 151 |
Rycyna | 153 |
Cykuta i szczwół plamisty – kat Sokratesa | 155 |
Strychnina – otruty przez ostatnią dawkę w butelce | 158 |
Paproć | 160 |
Toksyny grzybowe – trujące muchomory i grzyby magiczne | 160 |
Toksyny zwierzęce | 161 |
Węże – grzechotniki i kobry | 161 |
Trujące ropuchy i pieniące się żaby | 163 |
Toksyny pochodzące od stworzeń morskich | 164 |
Pająki | 165 |
Skorpiony | 166 |
Bakterie | 167 |
7. Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku Przemysłowe związki chemiczne | 168 |
Rtęć | 169 |
Chlorek winylu | 171 |
Kadm | 178 |
Rozpuszczalniki | 179 |
Azbest | 181 |
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników | 185 |
Prawodawstwo chroniące robotników | 186 |
8. Pod zlewem i w ogrodowej szopie Trucizny domowe | 187 |
W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla | 189 |
Tlenek węgla – zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna | 190 |
Płyn do chłodnic – słodki, a jednak zabójczy | 196 |
Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący | 197 |
Leczenie zatrucia płynem do chłodnic | 198 |
Alkohol metylowy | 198 |
Leczenie zatrucia alkoholem metylowym | 200 |
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami | 201 |
Alkohol – ulubiony środek odurzający | 201 |
Tolerancja alkoholu | 211 |
Leczenie alkoholizmu – rola przypadkowości | 212 |
Ochronne działanie napoi alkoholowych | 212 |
9. Zemsta na Rasputinie Związki chemiczne używane do zabijania | 216 |
Cyjanek – gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin | 218 |
Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem | 222 |
Arsen | 223 |
Arsen – użyteczny lek czy śmiertelna trucizna? | 226 |
Jak przebiega zatrucie arsenem | 227 |
Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem | 229 |
Strychnina | 230 |
Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną | 231 |
Tal – trucizna prawie doskonała | 232 |
Jak tal działa w organizmie? | 234 |
Leczenie zatrucia talem | 234 |
Morderstwo za pomocą tlenku węgla | 235 |
Morderstwo za pomocą herbicydu | 235 |
Trucizny używane w czasie wojny | 237 |
10. Napitek imbirowy i olej hiszpański Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności | 240 |
Naturalne zanieczyszczenia żywności | 241 |
Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne | 241 |
Sporysz | 245 |
Czarownice z Salem | 245 |
Ergotyzm | 246 |
Trikoteceny i inne mikotoksyny | 248 |
Ochratoksyna i nefropatia bałkańska | 249 |
Botulina i botulizm | 250 |
Czerwone przypływy i trujące małże | 251 |
Żywność zawierająca substancje toksyczne | 253 |
Fugu – ryba rozdymkokształtna | 253 |
Badacze polarni i witamina A | 255 |
Maniok, jabłka i migdały | 256 |
Fasola fawa i anemia hemolityczna | 257 |
Nienaturalne zanieczyszczenia żywności | 258 |
Dioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym | 258 |
Katastrofa rolnicza w Michigan | 259 |
Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk blues” | 259 |
Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego | 264 |
Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowywania | 266 |
Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel | 267 |
11. Żółcień masłowa i zieleń Scheele’a Dodatki do żywności | 270 |
Rodzaje dodatków do żywności | 272 |
Czy dodatki do żywności są szkodliwe? | 274 |
Tartrazyna | 274 |
Inne barwniki żywności | 277 |
Kwas benzoesowy i benzoesany | 277 |
Przeciwutleniacze | 277 |
Sacharyna | 278 |
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji | 279 |
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń | 281 |
12. Ryzykowny interes Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego | 283 |
Ocena narażenia | 284 |
Niebezpieczeństwo | 285 |
Badania niebezpieczeństwa dla ludzi | 285 |
Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt | 292 |
Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro | 295 |
Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwierząt | 298 |
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje | 299 |
Historia sacharyny | 303 |
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności | 306 |
Jak ludzie postrzegają ryzyko? | 310 |
Literatura | 316 |
Słowniczek | 324 |
Skorowidz | 333 |