Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

55,30  79,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

55,3079,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka.
Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.


Liczba stron544
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19242-6
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. KIERUNKI UŻYTKOWANIA I ZNACZENIE GOSPODARCZE BYDŁA NA ŚWIECIE    1
[].. Znaczenie bydła w przeszłości    1
    1.2.1. Bydło jako źródło surowców żywnościowych    5
    1.2.2. Bydło jako źródło dochodu    7
    1.2.3. Bydło jako źródło siły roboczej    9
    1.2.4. Bydło jako instrumenty finansowe w ubogich krajach świata    9
    1.2.5. Bydło jako element poprawy statusu społecznego   10
    1.2.6. Bydło jako obiekt kultu religijnego    10
    1.2.7. Wizerunkowe problemy bydła we współczesnym świecie    11
  1.3. Wybrane fakty z historii hodowli bydła    12
    1.3.1. Początki użytkowania bydła domowego – udomowienie tura    12
    1.3.2. Bydło na terenie Europy i wczesne dowody jego dojenia w neolitycznej Brytanii    12
    1.3.3. Udomowione krowy w cywilizacji egipskiej    13
    1.3.4. Krowy mleczne w starożytnej cywilizacji sumeryjskiej    14
    1.3.5. Centralne miejsce krów w cywilizacji wedyjskiej w północnych Indiach .   15
    1.3.6. Bydło w starożytnych cywilizacjach Europy    15
    1.3.7. Mleko w starożytnej hebrajskiej cywilizacji i w Biblii    16
    1.3.8. Pierwszy import czarno-białego bydła fryzyjskiego do Polski    16
    1.3.9. Pierwszy import bydła na kontynent amerykański    16
    1.3.10. Powstanie Związku Hodowców Bydła Holsztyńsko-Fryzyjskiego w USA    17
    1.3.11. Pierwsza dojarka mechaniczna    18
    1.3.12. Protoplasta współczesnego bydła fryzyjskiego w Europie – buhaj Adema 7    19
    1.3.13. Początki sztucznego zapładniania krów – inseminacji    20
    1.3.14. Opracowanie metody chroniącej zamrożone nasienie buhajów    20
    1.3.15. Narodziny buhaja rekordzisty świata pod względem sprzedanego nasienia .    20
    1.3.16. Pierwszy automat do pozyskiwania mleka    21
    1.3.17. Założenie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka    22
    1.3.18. Rozpoznanie genomu u bydła    22
    1.3.19. Rekord świata w wydajności mleka w laktacji    22
    1.3.20. Rekord świata w wydajności życiowej mleka    23
  2. PRODUKCJA MLEKA NA ŚWIECIE    29
  2.1. Liczba gospodarstw utrzymujących bydło    30
  2.2. Systemy produkcji mleka    30
  2.3. Lokalizacja gospodarstw mlecznych    32
  2.4. Liczebność populacji bydła na świecie    34
  2.5. Bydło jako podstawowy gatunek zwierząt gospodarskich, od których pozyskuje się mleko    36
  2.6. Wielkość i perspektywy rozwoju produkcji mleka    39
  2.7. Przetwórstwo mleka i jego spożycie    43
  2.8. Liczebność populacji krów mlecznych i produkcja mleka w Polsce    48
  3. PRODUKCJA MIĘSA WOŁOWEGO NA ŚWIECIE    52
  3.1. Zmiany w wielkości produkcji mięsa na świecie    52
  3.2. Systemy produkcji mięsa na świecie    53
  3.3. Produkcja i przetwórstwo wołowiny    55
  3.4. Spożycie mięsa wołowego    60
  4. POCHODZENIE I SYSTEMATYKA BYDŁA    64
  4.1. Pochodzenie bydła – tur wielki    64
  4.1.1. Bydło Hecka – próba odtworzenia tura    66
  4.2. Systematyka bydła    68
    4.2.1. Bydło, jako gatunek w królestwie zwierząt    68
  4.3. Gatunki w rodzinie pustorożców    73
    4.3.1. Bydło domowe – Bos taurus Linnaeus, 1758    73
    4.3.2. Bizon – Bison bison Linnaeus, 18    75
    4.3.3. Żubr – Bison bonasus Linnaeus, 18    75
    4.3.4. Bawół domowy – Bubalus bubalis Linnaeus, 1758    76
    4.3.5. Bawół afrykański – Syncerus caffer Sparrman, 19    77
    4.3.6. Jak – Bos grunniens Linnaeus, 1766    77
    4.3.7. Gaur – Bos gaurus Lambert, 1804    78
    4.3.8. Gajal – Bos frontalis Lambert, 1804    79
    4.3.9. Banteng azjatycki – Bos javanicus d`Alton, 1823    79
  5. RASY BYDŁA    82
  5.1. Powstanie współczesnych ras bydła    82
  5.2. Kryteria podziału współczesnych ras bydła    86
  5.3. Pojęcie „rasa bydła”    90
  5.4. Charakterystyka wybranych ras mlecznych bydła    92
  5.4.1. Rasy mleczne bydła    93
  5.5. Charakterystyka wybranych ras mięsnych bydła    101
    5.5.1. Stare małe brytyjskie rasy bydła mięsnego    103
    5.5.2. Europejskie duże rasy bydła mięsnego    107
    5.5.3. Amerykańskie „syntetyczne” rasy bydła mięsnego    112
    5.5.4. Rasy bydła zebu    117
  5.6. Charakterystyka wybranych kombinowanych ras bydła    120
  5.7. Rasy miniaturowe bydła    126
  6. POKRÓJ BYDŁA I JEGO OCENA    131
  6.1. Wprowadzenie    131
  6.2. Ocena pokroju    132
  6.2.1. Metody oceny pokroju    133
    6.2.2. Wykaz i sposób wykonywania ważniejszych pomiarów zoometrycznych bydła    133
    6.2.3. Indeksy pokrojowe    135
  6.3. Ocena pokroju bydła mlecznego    136
    6.3.1. System oceny liniowej    136
    6.3.2. Szczegółowa ocena cech liniowych    138
      6.3.2.1. Ocena ogólna typu i budowy    143
      6.3.2.2. Wady budowy    144
      6.3.2.3. Wykorzystanie informacji dotyczących oceny liniowej bydła    147
  6.4. Wyniki oceny pokroju    149
    6.4.1. Czynniki oddziałujące na wyniki oceny pokroju u bydła. Dziedziczność i powtarzalność ocen liniowych    149
    6.4.2. Relacje między pokrojem a mlecznością i cechami funkcjonalnymi krów    152
  6.5. Ocena typu i budowy bydła mięsnego    157
    6.5.1. Cele i metody oceny pokroju bydła mięsnego    157
    6.5.2. Ocena typu/kalibru bydła mięsnego    159
  6.6. Ocena pokroju bydła o użytkowości dwukierunkowej    163
    6.6.1. Ocena krów    165
      6.6.1.1. Wzorzec rasowy krowy simentalskiej    165
      6.6.1.2. Lista ocenianych cech liniowych    165
      6.6.1.3. Ocena wad budowy    166
      6.6.1.4. Ocena ogólna budowy krów    166
    6.6.2. Ocena buhajów    167
      6.6.2.1. Cechy charakteryzujące buhaja simentalskiego    167
      6.6.2.2. Lista ocenianych cech liniowych    167
      6.6.2.3. Ocena ogólna budowy buhajów    168
  7. OCENA KONDYCJI KRÓW MLECZNYCH    171
  7.1. Wprowadzenie    171
  7.2. Zasady oceny    172
    7.2.1. Okres zasuszenia    176
    7.2.2. Wczesna laktacja    176
    7.2.3. Środkowa i późna laktacja    177
  7.3. Interpretacja i wyniki oceny kondycji    178
  8. UŻYTKOWANIE MLECZNE    182
  8.1. Laktacja i jej ocena    182
    8.1.1. Wskaźniki wykorzystywane w charakterystyce użytkowości mlecznej w laktacji    185
    8.1.2. Metody przedstawienia produkcji mleka w laktacji    185
  8.2. Wybrane fakty z historii użytkowania mlecznego bydła w kraju i na świecie    191
  8.3. Problematyka przedłużonych laktacji    197
  8.4. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na wydajność mleka krów    199
    8.4.1. Rasa bydła    199
    8.4.2. Poziom żywienia i dostęp do wody    199
    8.4.3. Wiek przy ocieleniu    202
    8.4.4. Sezon ocielenia    202
    8.4.5. Długość i kompletność doju    202
    8.4.6. Częstotliwość doju    202
    8.4.7. Długość przerwy między dojami w ciągu doby    203
    8.4.8. Długość okresu zasuszenia    204
    8.4.9. Temperatura i wilgotność powietrza    204
      8.4.9.1. Wilgotność powietrza    206
      8.4.9.2. Stres cieplny    206
      8.4.10. Wiek zwierząt    207
      8.4.11. Długość dnia świetlnego    209
      8.4.12. Masa ciała (kaliber)    209
      8.4.13. Podawanie hormonów i leków    210
      8.4.14. Pobudzenie wymienia i poziom oksytocyny we krwi podczas doju    211
  8.5. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na skład chemiczny mleka krów    212
    8.5.1. Skład chemiczny mleka krów    212
    8.5.2. Wpływ czynników genetycznych    216
    8.5.3. Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu w mleku    217
      8.5.3.1. Rasa    217
      8.5.3.2. Wiek krowy    218
      8.5.3.3. Okres laktacji    219
      8.5.3.4. Sezon produkcji    220
      8.5.3.5. Zdrowie    220
      8.5.3.6. Hormony / leki    220
      8.5.3.7. Żywienie    220
    8.5.4. Czynniki oddziałujące na zawartość białka w mleku    222
      8.5.4.1. Rasa    224
      8.5.4.2. Wiek krów    224
      8.5.4.3. Okres laktacji    224
      8.5.4.4. Sezon produkcji    224
      8.5.4.5. Zdrowie    224
      8.5.4.6. Czynniki żywieniowe    225
      8.5.5. Węglowodany    225
      8.5.6. Makro- i mikroelementy    226
      8.5.7. Pozostałe składniki mleka    226
  9. UŻYTKOWANIE MIĘSNE BYDŁA    229
  9.1. Technologie produkcji mięsa wołowego    230
  9.2. Systemy produkcji mięsa wołowego w Polsce    232
  9.3. Ocena przydatności opasowej    234
  9.4. Ocena wartości rzeźnej    237
    9.4.1. Wydajność rzeźna i czynniki wpływające na jej wielkość    237
    9.4.2. Ocena wizualna półtusz wołowych    240
    9.4.3. Klasy mięsności    241
    9.4.4. Cechy decydujące o jakości mięsa wołowego    243
    9.4.5. Otłuszczenie    244
    9.4.6. Pozostałe cechy sensoryczne mięsa wołowego    245
    9.4.7. Możliwości wykorzystania metod obiektywnych w ocenie jakości mięsa    246
    9.4.8. Wyręby wartościowe tuszy    246
    9.4.9. Wartość pH mięsa    249
    9.4.10. Pozostałe cechy oceniane obiektywnie    250
  9.5. Surowce uboczne pozyskiwane od bydła    251
    9.5.1. Skóry bydlęce    252
    9.5.2. Podroby    252
    9.5.3. Tłuszcz, żelatyna, jelita    252
    9.5.4. Inne niejadalne surowce uboczne    252
    9.5.5. Farmaceutyki produkowane z wykorzystaniem bydła rzeźnego    252
  10. ROZPŁODOWE UŻYTKOWANIE BYDŁA    255
  10.1. Znaczenie użytkowania rozpłodowego    255
  10.2. Harmonogramy wycieleń krów    256
  10.3. Podstawowe pojęcia związane z rozrodem u bydła    257
  10.4. Cele użytkowania rozpłodowego krów    258
  10.5. Buhaje a rozród naturalny    260
  10.6. Sztuczne zapładnianie – inseminacja u bydła    261
    10.6.1. Kriokonserwacja nasienia bydła    264
    10.6.2. Zalety sztucznego zapładniania (inseminacji) krów    265
    10.6.3. Ograniczenia będące wynikiem stosowania inseminacji    265
  10.7. Liczba buhajów, których nasienie można wykorzystywać w stadzie    266
  10.8. Cykl płciowy    266
    10.8.1. Ruja u krów    267
    10.8.2. Cicha ruja    267
    10.8.3. Metody wspomagające wykrywanie rui    267
  10.9. Ciąża u bydła    268
  10.10. Wiek pierwszego wycielenia    268
  10.11. Długość okresu międzywycieleniowego    270
  10.12. Nowoczesne biotechniki i biotechnologie wykorzystywane w rozrodzie u bydła    270
    10.12.1. Przenoszenie zarodków    271
    10.12.2. Programy rozrodu kontrolowanego    274
      10.12.2.1. Standardowa synchronizacja rui    274
      10.12.2.2. Metody synchronizacji rui z wykorzystaniem prostaglandyny    275
    10.12.3. Seksowanie plemników    275
    10.12.4. Klonowanie    276
    10.12.5. Wczesne diagnozowanie ciąży    277
  10.13. Metody poprawy skuteczności reprodukcji u bydła    277
    10.13.1. Zarządzanie reprodukcją u bydła    277
    10.13.2. Grupa czynników kontrolowanych przez hodowców    280
      10.13.2.1. Skuteczność wykrywania rui    280
      10.13.2.2. Umiejętności inseminatora    283
      10.13.2.3. Płodność buhajów    284
      10.13.2.4. Temperatura otoczenia (stres cieplny)    284
      10.13.2.5. Typ powierzchni, po której poruszają się krowy    285
    10.13.3. Grupa czynników kontrolowanych przez układ rozrodczy krów    286
      10.13.3.1. Zaburzenie porodu (dystocja)    286
      10.13.3.2. Zatrzymanie łożyska .    286
      10.13.3.3. Ciąże bliźniacze    286
      10.13.3.4. Wczesne zamieranie zarodków i poronienia    287
      10.13.3.5. Cysty jajnikowe u krów    287
    10.13.4. Grupa czynników kontrolowanych przez cechy osobnicze krów    287
      10.13.4.1. Rasa (typ użytkowy)    287
      10.13.4.2. Wiek krów    288
      10.13.4.3. Poziom produkcyjny krów    288
  11. ZASADY I TECHNOLOGIE POZYSKIWANIA MLEKA OD KRÓW    290
  11.1. Metody doju ręcznego i mechanicznego    294
    11.1.1. Stymulowanie krów do oddawania mleka    295
    11.1.2. Hamowanie wydzielania mleka    296
    11.1.3. Zasady i metody przeprowadzania doju ręcznego i mechanicznego    296
      11.1.3.1. Fazy doju    297
  11.2. Technologie wykorzystywane w mechanicznym pozyskiwaniu mleka    303
    11.2.1. Sprzęt udojowy – kilka uwag    303
    11.2.2. Dojarka bańkowa    303
    11.2.3. Dojarka rurociągowa    304
    11.2.4. Hale udojowe – dojarnie    304
      11.2.4.1. Dojarnia typu „rybia ość”    305
      11.2.4.2. Dojarnia typu „bok w bok”    306
      11.2.4.3. Dojarnie typu „tandem”    307
      11.2.4.4. Dojarnie typu „karuzela”    308
      11.2.5. Roboty do dojenia krów    309
  11.3. Zasady higieny przy pozyskiwaniu mleka od krów    313
    11.3.1. Higiena wymion    314
    11.3.2. Obcinanie kiści ogonowej    315
    11.3.3. Kolejność doju    316
    11.3.4. Przeddojenie, przed- i poudojowa dezynfekcja strzyków    316
    11.3.5. Suche strzyki    318
  12. ZASADY WYCHOWU CIELĄT I JAŁOWIZNY    320
  12.1. Okresy wzrostu i rozwoju u bydła    320
  12.2. Cele w odchowie jałowizny    323
  12.3. Technika żywienia cieląt i jałowizny    324
    12.3.1. Wpływ żywienia    327
    12.3.2. Zarządzanie    327
    12.3.3. System wychowu    327
    12.3.4. Zdrowie    327
  12.4. Praktyczne zasady postępowania w trakcie wychowu cieląt    328
    12.4.1. Wentylacja    329
    12.4.2. Izolacja    330
    12.4.3. Dobrostan zwierząt    331
    12.4.4. Koszty odchowu    331
  12.5. Siara    332
  12.6. Mleko i preparaty mleko zastępcze    336
  12.7. Karmienie paszami stałymi    338
    12.7.1. Mieszanka typu starter    339
    12.7.2. Pasze treściwe i objętościowe    339
  13. WYBRANE ELEMENTY ZACHOWANIA BYDŁA    342
  13.1. Zachowanie społeczne bydła    344
    13.1.1. Bydło jako gatunek społeczny o strukturze hierarchicznej    344
  13.2. Zachowanie okołożywieniowe bydła    345
    13.2.1. Typy okołożywieniowego zachowania u bydła    345
    13.2.2. Czas leżenia i przeżuwania    348
      13.2.2.1. Ułożenie ciała podczas leżenia    349
    13.2.3. Wpływ różnych czynników na okołożywieniowe zachowanie się bydła    352
      13.2.3.1. Czas dostarczania świeżej paszy    352
      13.2.3.2. Częstotliwość doju    352
      13.2.3.3. Poziom produkcyjny krów    353
      13.2.3.4. Grupowanie krów w stadzie    353
      13.2.3.5. Zwiększanie obsady w stadach bydła    353
  13.3. Zachowanie płciowe krów    355
    13.3.1. Zachowanie okołorujowe    355
    13.3.2. Zachowanie okołoporodowe i macierzyńskie    356
  13.4. Inne typy zachowania bydła    357
    13.4.1. Pokrewieństwo i powinowactwo    357
    13.4.2. Sen jako ważny typ zachowania krów .   357
      13.4.2.1. Znaczenie snu dla dobrostanu krów mlecznych    357
      13.4.2.2. Definicja snu    357
      13.4.2.3. Znaczenie snu dla bydła .    358
      13.4.2.4. Długość snu u bydła    361
  13.5. Bydło jako gatunek krepuskularny    363
  14. MOCZNIK W MLEKU KRÓW    369
  14.1. Czynniki wpływające na poziom mocznika w mleku krów    370
    14.1.1. Poziom białka w dawkach pokarmowych i inne elementy żywienia    370
    14.1.2. Poziom produkcyjny krów    372
    14.1.3. Dobowe różnice pomiędzy poziomem mocznika w mleku    373
    14.1.4. Masa ciała zwierząt    374
    14.1.5. Pozostałe czynniki środowiskowe    375
    14.1.6. Czynniki genetyczne    376
  14.2. Możliwości wykorzystania informacji o poziomie mocznika w mleku w zarządzaniu stadami bydła mlecznego    378
    14.2.1. Ocena racjonalności żywienia na podstawie zawartości mocznika i białka w mleku krów    378
      14.2.1.1. Ocena zawartości mocznika w mleku    378
      14.2.1.2. Ocena zawartości białka w mleku    380
    14.2.2. Mocznik a płodność krów    381
    14.2.3. Możliwości wykorzystania informacji na temat mocznika w mleku w ograniczaniu zanieczyszczenia środowiska azotem produkowanym przez bydło    382
  15. STANY ZAPALNE WYMION U KRÓW I SKUTKI ICH WYSTĘPOWANIA W STADACH BYDŁA MLECZNEGO    387
  15.1. Mastitis u bydła    387
    15.1.1. Przyczyny zapaleń wymion u krów    388
    15.1.2. Drogi przedostawania się bakterii do strzyków i wymion    391
    15.1.3. Komórki somatyczne jako podstawowe kryterium diagnozowania mastitis    392
    15.1.4. Typy zapalenia wymion u krów    394
    15.1.5. Częstość występowania mastitis w stadach bydła mlecznego    395
  15.2. Konsekwencje występowania zapalenia wymion u krów    396
    15.2.1. Zmniejszanie wydajności mleka    396
    15.2.2. Obniżanie przydatności technologicznej mleka    398
    15.2.3. Ograniczanie płodności krów    399
  15.3. Zapobieganie występowaniu zapaleń wymion u krów    400
    15.3.1. Zapobieganie przenikaniu bakterii do wymion    400
    15.3.2. Programy zapobiegające mastitis i ich zasadnicze elementy    401
  15.4. Komórki somatyczne mleka w programach doskonalenia genetycznego bydła w Polsce i na świecie    403
    15.4.1. Komórki somatyczne w indeksach selekcyjnych dla bydła mlecznego    403
    15.4.2. Wykorzystanie markerów genetycznych w programie zwalczania mastitis    405
  15.5. Współczesne możliwości diagnozowania i leczenia mastitis w stadach bydła mlecznego    406
    15.5.1. Metody wykrywania podklinicznych stanów zapalnych wymion    406
    15.5.2. Leczenie stanów zapalnych wymion u krów    409
      15.5.2.1. Zasuszenie najlepszym okresem na leczenie podklinicznego mastitis u krów    411
  16. CIAŁA KETONOWE – PRZYCZYNY I SKUTKI ICH OBECNOŚCI W MLEKU KRÓW    415
  16.1. Przyczyny powstawania ketozy    415
  16.2. Konsekwencje negatywnego bilansu energetycznego u krów mlecznych    416
  16.3. Rodzaje ketoz u bydła    418
  16.4. Objawy ketozy    419
  16.5. Zapobieganie występowaniu ketozy    420
  16.6. Potrzeba i możliwości diagnozowania ketozy    421
    16.6.1. Diagnozowanie ketozy    421
    16.6.2. Wysoka zawartość tłuszczu w mleku wskaźnikiem subklinicznej ketozy    422
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia