Autor: Ewa Kisielewska, Monika Kordowska-Wiater
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf, ibuk
Podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, biotechnologii oraz dietetyki. Opracowanie służyć ma zdobyciu usystematyzowanej wiedzy o mikrobiologii żywności i opanowaniu metod kontroli... więcej >
Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelementów. Wspomagają odkwaszanie i odtruwanie... więcej >
Podręcznik powstał z myślą o studentach weterynarii, którzy chcieliby lepiej poznać angielskie słownictwo medyczne. Dokonując wyboru i adaptacji oryginalnych tekstów weterynaryjnych, kierowano się zasadą przedstawiania możliwie jak... więcej >
Autor: Pod Red. Krzysztofa Kowalczyka, Magdalena Sozoniuk, Katarzyna Masternak, Jacek Gawroński, Katarzyna Głębocka, Magdalena Dyduch-Siemińska
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf
Nowoczesna biotechnologia powstała w latach 70. ub. w. Do jej powstania, a póź-niej dynamicznego rozwoju przyczynił się postęp wiedzy, jaki nastąpił w zakresie biolo-gii molekularnej. Osiągnięcia biotechnologii mają nie tylko duże... więcej >
Autor: Mirosława Chwil, Michał M. Skoczylas
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
At the beginning of the third decade of the 21st century, it is possible to investigate the beneficial effects, therapeutic application, and safety of many bioactive compounds contained in herbal blends and food. To highlight this potential, we... więcej >
Autor: Grzegorz Tatar, Franciszek Kluza, Dariusz Góral, Katarzyna Kozłowicz
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf, ibuk
Pomimo znacznego postępu w zakresie bezpieczeństwa w działalności technologicznej i organizacyjnej, produkcja surowców opakowaniowych i opakowań związana jest niezmiennie z wysokim poziomem wypadkowości niezależnie od wykorzystywanych... więcej >
Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w... więcej >
Autor: Anna Krzepiłko, Monika Kordowska-Wiater, Bożena Sosnowska, Monika Pytka
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał rośliny do leczenia chorób infekcyjnych. Niektóre z tych preparatów są nadal stosowane w tradycyjnej medycynie. Odkrycie i zastosowanie antybiotyków oraz innych leków przeciwdrobnoustrojowych... więcej >
Autor: Pod Red. Mirosławy Chwil, I Michała M. Skoczylasa
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Monografia pt. „Współczesne badania nad stanem środowiska i leczniczym wykorzystaniem w jednej publikacji wyniki badań obserwacyjnych i eksperymentalnych wraz z odniesieniami do wcześniejszego piśmiennictwa na temat środowiska życia... więcej >
Autor: Armand Kasztelan, Anna Nowak, Barbara Bujanowicz-Haraś
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Na przestrzeni wieków rolnictwo odgrywało dominującą rolę w rozwoju gospodarki oraz w rozwoju obszarów wiejskich. W ostatnich kilkunastu latach w efekcie oddziaływania różnorodnych czynników, zwłaszcza na skutek proce-sów transformacji... więcej >
Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W... więcej >
W Polsce istnieją 23 parki narodowe, które zajmują łączną powierzchnię ok, 315 tys. ha, co stanowi zaledwie 1% powierzchni naszego kraju. Są to miejsca o unikatowych wartościach przyrodniczych oraz kulturowych, stanowiące najwyższą... więcej >