Zmysł smaku

Studium leksykalno-semantyczne

1 ocena

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

33,60

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 33,60 zł  


33,60

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym.


Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks.


Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.


Rok wydania2014
Liczba stron298
KategoriaJęzykoznawstwo
WydawcaUniwersytet Śląski
ISBN-13978-83-8012-033-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Spis treści
  
  Wprowadzenie /    7
  Cele i zakres pracy /    8
  Źródła i zakres materiału /    12
  Metoda opisu leksyki smakowej /    16
  
  1. Zmysł smaku – problem badawczy /    23
  1.1. Psychologiczne i biologiczne podstawy percepcji zmysłowej /    23
  1.2. Zmysły w ujęciu filozoficznym /    29
  1.3. Zmysł smaku w literaturze lingwistycznej /    31
  1.4. Podsumowanie /    40
  
  2. Leksyka związana z nazwami zmysłu smaku /    43
  2.1. Historia smaku w polskiej kulturze /    43
  2.2. Nazwy zmysłu smaku w języku polskim /    53
  2.3. Semantyka wyrazów ukuszenie i ukusić /    59
  2.4. Semantyka rzeczownika smak i jego derywatów /    66
  2.5. Znaczenia metaforyczne wyrazu smak i jego derywatów /    76
  2.6. Podsumowanie /    80
  
  3. Leksykalne wykładniki smaku słonego /    85
  3.1. Wokół historii i symboliki soli /    85
  3.2. Wyrazy sól i słony w badaniach etymologicznych /    92
  3.3. Semantyka leksykalnych wykładników smaku słonego w polszczyźnie /    95
  3.4. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej z solą i ze smakiem słonym /    105
  3.5. Podsumowanie /    80
  
  4. Leksykalne wykładniki smaku słodkiego /    115
  4.1. Smak słodki w ujęciu historycznym /    115
  4.2. Etymologia przymiotnika słodki /    119
  4.3. Semantyka przymiotnika słodki i charakterystyka smaku słodkiego w polszczyźnie /    124
  4.4. Referencje prototypowe smaku słodkiego w ujęciu diachronicznym /    132
  4.5. Metaforyczne znaczenia leksyki związanej ze smakiem słodkim /    148
  4.6. Podsumowanie /    154
  
  5. Leksykalne wykładniki smaku kwaśnego /    157
  5.1. Smak kwaśny dawniej i dziś /    157
  5.2. Etymologia przymiotnika kwaśny /    159
  5.3. Semantyka przymiotnika kwaśny i charakterystyka smaku kwaśnego w polszczyźnie /    163
  5.4. Referencje prototypowe smaku kwaśnego w ujęciu diachronicznym /    176
  5.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem kwaśnym /    189
  5.6. Podsumowanie /    191
  
  6. Leksykalne wykładniki smaku gorzkiego /    197
  6.1. Smak gorzki wobec innych smaków w świetle historii /    197
  6.2. Etymologia przymiotnika gorzki /    201
  6.3. Semantyka przymiotnika gorzki i charakterystyka smaku gorzkiego w polszczyźnie /    204
  6.4. Referencje prototypowe smaku gorzkiego w ujęciu diachronicznym /    213
  6.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem gorzkim /    223
  6.6. Podsumowanie /    228
  
  7. Zjawisko synestezji w języku polskim /    231
  7.1. Smak a inne doznania zmysłowe /    231
  7.2. Smak i węch /    233
  7.3. Smak i dotyk /    238
  7.4. Smak i wzrok /    245
  7.5. Smak i słuch /    248
  7.6. Podsumowanie /    251
  
  Zakończenie /    255
  Wykaz skrótów źródłowych /    261
  Literatura /    273
  Indeks wyrazów związanych ze zmysłem smaku /    285
  Wykaz tabel /    293
  Summary /    295
  Резюме /    296
RozwińZwiń