INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym.
Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks.
Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 298 |
Kategoria | Językoznawstwo |
Wydawca | Uniwersytet Śląski |
ISBN-13 | 978-83-8012-033-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Spis treści | |
Wprowadzenie / | 7 |
Cele i zakres pracy / | 8 |
Źródła i zakres materiału / | 12 |
Metoda opisu leksyki smakowej / | 16 |
1. Zmysł smaku – problem badawczy / | 23 |
1.1. Psychologiczne i biologiczne podstawy percepcji zmysłowej / | 23 |
1.2. Zmysły w ujęciu filozoficznym / | 29 |
1.3. Zmysł smaku w literaturze lingwistycznej / | 31 |
1.4. Podsumowanie / | 40 |
2. Leksyka związana z nazwami zmysłu smaku / | 43 |
2.1. Historia smaku w polskiej kulturze / | 43 |
2.2. Nazwy zmysłu smaku w języku polskim / | 53 |
2.3. Semantyka wyrazów ukuszenie i ukusić / | 59 |
2.4. Semantyka rzeczownika smak i jego derywatów / | 66 |
2.5. Znaczenia metaforyczne wyrazu smak i jego derywatów / | 76 |
2.6. Podsumowanie / | 80 |
3. Leksykalne wykładniki smaku słonego / | 85 |
3.1. Wokół historii i symboliki soli / | 85 |
3.2. Wyrazy sól i słony w badaniach etymologicznych / | 92 |
3.3. Semantyka leksykalnych wykładników smaku słonego w polszczyźnie / | 95 |
3.4. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej z solą i ze smakiem słonym / | 105 |
3.5. Podsumowanie / | 80 |
4. Leksykalne wykładniki smaku słodkiego / | 115 |
4.1. Smak słodki w ujęciu historycznym / | 115 |
4.2. Etymologia przymiotnika słodki / | 119 |
4.3. Semantyka przymiotnika słodki i charakterystyka smaku słodkiego w polszczyźnie / | 124 |
4.4. Referencje prototypowe smaku słodkiego w ujęciu diachronicznym / | 132 |
4.5. Metaforyczne znaczenia leksyki związanej ze smakiem słodkim / | 148 |
4.6. Podsumowanie / | 154 |
5. Leksykalne wykładniki smaku kwaśnego / | 157 |
5.1. Smak kwaśny dawniej i dziś / | 157 |
5.2. Etymologia przymiotnika kwaśny / | 159 |
5.3. Semantyka przymiotnika kwaśny i charakterystyka smaku kwaśnego w polszczyźnie / | 163 |
5.4. Referencje prototypowe smaku kwaśnego w ujęciu diachronicznym / | 176 |
5.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem kwaśnym / | 189 |
5.6. Podsumowanie / | 191 |
6. Leksykalne wykładniki smaku gorzkiego / | 197 |
6.1. Smak gorzki wobec innych smaków w świetle historii / | 197 |
6.2. Etymologia przymiotnika gorzki / | 201 |
6.3. Semantyka przymiotnika gorzki i charakterystyka smaku gorzkiego w polszczyźnie / | 204 |
6.4. Referencje prototypowe smaku gorzkiego w ujęciu diachronicznym / | 213 |
6.5. Znaczenia metaforyczne leksyki związanej ze smakiem gorzkim / | 223 |
6.6. Podsumowanie / | 228 |
7. Zjawisko synestezji w języku polskim / | 231 |
7.1. Smak a inne doznania zmysłowe / | 231 |
7.2. Smak i węch / | 233 |
7.3. Smak i dotyk / | 238 |
7.4. Smak i wzrok / | 245 |
7.5. Smak i słuch / | 248 |
7.6. Podsumowanie / | 251 |
Zakończenie / | 255 |
Wykaz skrótów źródłowych / | 261 |
Literatura / | 273 |
Indeks wyrazów związanych ze zmysłem smaku / | 285 |
Wykaz tabel / | 293 |
Summary / | 295 |
Резюме / | 296 |