Wybrane aspekty frezowania w warunkach HSM zahartowanych stali

-33%

Wybrane aspekty frezowania w warunkach HSM zahartowanych stali

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

28,14  42,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 42,00 zł (-33%)

Najniższa cena z 30 dni: 28,14 zł  


28,14

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W rozprawie skoncentrowano się na zużyciu ostrzy oraz zjawiskach związanych z procesem skrawania,
a w szczególności na drganiach i siłach. Dokonano analizy mikronierówności powierzchni obrobionej oraz wpływu zużycia ostrza i dynamiki procesu na parametry chropowatości. Wykonano obszerne badania w celu ustalenia zależności ilościowych i jakościowych pomiędzy stopniem zużycia ostrza a odpowiednimi miarami drgań i sił. Omówiono istotę obróbki z dużymi prędkościami skrawania i wskazano zakres jej stosowania. Szczegółowo opisano proces zużycia ostrzy w zależności od różnych parametrów frezowania oraz dokonano analizy ich trwałości. Następnie przedstawiono wpływ zużycia ostrza na amplitudy sił i drgań oraz na charakter badanych sygnałów. Na podstawie doniesień literaturowych i badań własnych wyjaśniono tłumiący mechanizm zużycia oraz jego wpływ na stabilność procesu. Dużo uwagi poświęcono frezom kulistym zarówno z punktu widzenia zużycia ostrza, jak i drgań oraz sił. Opracowano model sił dla frezu kulistego oraz rozszerzono go o czynnik pozwalający uwzględnić zużycie ostrza. Duży nacisk położono na analizę przemieszczeń części roboczej frezu i ich wpływu na parametry frezowania. Na zakończenie omówiono zagadnienia związane z kształtowaniem mikronierówności na powierzchni obrobionej i wyjaśniono podstawowe mechanizmy ich powstawania podczas frezowania w warunkach HSM zahartowanej stali. Analiza wykazała, że mikronierówności powierzchni w niewielkim stopniu zależą od odwzorowania kinematyczno-geometrycznego, że największy wpływ na ich powstawanie mają przemieszczenia części roboczej narzędzia względem przedmiotu obrabianego, będące głównie wynikiem oddziaływania sił i bicia promieniowego ostrzy.


Rok wydania2012
Liczba stron134
KategoriaMechanika
WydawcaWydawnictwo Politechniki Poznańskiej
ISBN-13978-83-7775-185-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Streszczenie    4
  Wykaz ważniejszych oznaczeń    5
  
  1. Wprowadzenie     7
  
  2. Cel i zakres pracy     13
  
  3. Interakcje w układzie OUPN – analiza stanu zagadnienia     17
  
  3.1. Wprowadzenie    17
  3.2. Zużycie ostrza i jego wpływ na dynamikę procesu    17
  3.3. Modelowanie procesu frezowania i jego stabilność    22
  3.4. Chropowatość powierzchni obrobionej    31
  3.4.1. Uwagi ogólne    31
  3.4.2. Wpływ parametrów skrawania na chropowatość powierzchni    32
  3.4.3. Wpływ właściwości narzędzia na chropowatość powierzchni    34
  3.4.4. Wpływ drgań i sił skrawania na chropowatość powierzchni    38
  3.5. Podsumowanie analizy literatury    42
  
  4. Zjawiska fizyczne związane z frezowaniem w warunkach HSM zahartowanych stali     45
  
  4.1. Zużycie i trwałość ostrzy – wyniki badań własnych    45
  4.1.1. Wprowadzenie    45
  4.1.2. Zużycie frezów walcowo-czołowych (torusowych)    46
  4.1.3. Zużycie frezów kulistych    50
  4.1.4. Trwałość ostrzy    53
  4.2. Drgania mechaniczne i siły skrawania a zużycie ostrza    59
  4.2.1. Wprowadzenie    59
  4.2.2. Frezy torusowe    59
  4.2.3. Frezy kuliste    65
  4.3. Wpływ zużycia ostrza na stabilność frezowania    77
  4.4. Analiza podstawowych czynników wpływających na siły i drgania    85
  
  5. Analiza chropowatości powierzchni obrobionej     91
  
  5.1. Modelowanie chropowatości powierzchni obrobionej    91
  5.2. Przemieszczenia części roboczej frezu podczas frezowania zahartowanych stali    95
  5.3. Weryfikacja modelu teoretycznego    101
  5.4. Wpływ zużycia ostrza, głębokości osiowej i wysięgu frezu na chropowatość powierzchni obrobionej    109
  5.5. Chropowatość powierzchni obrobionej frezem kulistym    111
  
  6. Podsumowanie i wnioski końcowe    119
  
  Literatura    123
  Abstract    133
RozwińZwiń