Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie

Niedożywienie związane z chorobą. Zapobieganie. Leczenie

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

39,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce. Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.


Liczba stron326
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4420-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    9
  I. CZĘŚĆ OGÓLNA    11
  The fight against malnutrition Deklaracja Cztery kierunki działania w walce z niedożywieniem to: skuteczne wykrywanie, edukacja, wzrost świadomości społecznej i zapewnienie możliwości bezpłatnego leczenia    13
  1. Niedożywienie szpitalne - zapobieganie - Bruno Szczygieł    17
  2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia - Bruno Szczygieł    23
  2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego    23
  2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko    24
  2.3. Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania    25
  2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia    25
  2.5. Monitorowanie podaży i spożycia    26
  2.6. Niszczenie żywności w szpitalu    28
  3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju - Bruno Szczygieł    31
  3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia    31
  3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia    33
  3.3. Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy    33
  3.4. Monitorowanie czynności jelit    35
  3.5. Niedożywienie a odporność    36
  3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym    37
  4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu - RobertSłotwiński    39
  4.1. Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności    40
  4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu    41
  5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce - Bruno Szczygieł    47
  5.1. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL    49
  5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego    50
  5.3. Działalność szkoleniowa    55
  5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego - PTŻPiD    56
  5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce    58
  5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci    59
  5.7. Warszawskie Forum Żywieniowe    59
  5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnych przetok przewodu pokarmowego    60
  5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP    61
  5.10. Współpraca międzynarodowa    61
  6. Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce - Bruno Szczygieł    65
  7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego - Bruno Szczygieł ...    79
  8. Zespoły leczenia żywieniowego - Bruno Szczygieł    91
  8.1. Skład zespołu leczenia żywieniowego    91
  8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego    92
  8.3. Zespoły leczenia żywieniowego - aspekty ekonomiczne    94
  9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym - Bruno Szczygieł    97
  II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO    101
  10. Żywienie pozajelitowe - Maciej Słodkowski    103
  10.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego    103
  10.2. Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego    104
  10.3. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym    106
  10.4. Monitorowanie żywienia pozajelitowego    111
  10.5. Powikłania żywienia pozajelitowego    112
  11. Żywienie dojelitowe - Waldemar Pawłowski    115
  11.1. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego    116
  11.2. Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym    118
  11.3. Podział diet przemysłowych    119
  11.4. Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem    122
  11.5. Metody żywienia dojelitowego    125
  11.6. Powikłania żywienia dojelitowego    128
  11.7. Miksowane diety szpitalne i domowe    133
  12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome) - Maciej Słodkowski    139
  12.1. Grupy ryzyka    139
  12.2. Objawy    140
  12.3. Patogeneza    140
  12.4. Zapobieganie    141
  13. Żywienie wspomagające odporność - Robert Słotwiński    145
  13.1. Immunomodulacja aminokwasami    146
  13.2. Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi    148
  13.3. Kliniczne aspekty żywienia wspomagającego odporność    149
  III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH    155
  14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym - Bruno Szczygieł    157
  14.1. Głodzenie przed operacją - czy nadal uzasadnione?    157
  14.2. Żywienie w okresie okołooperacyjnym    159
  14.3. Żywienie przed operacją    159
  14.4. Wybór drogi żywienia    160
  15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory - Bruno Szczygieł    165
  15.1. Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory    165
  15.2. Rozpoznanie niedożywienia    167
  15.3. Wybór drogi żywienia    168
  15.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze    169
  15.5. Tradycyjna opieka pooperacyjna    170
  15.6. Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii    171
  16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenie trzustki - Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski    175
  16.1. Leczenie żywieniowe w ozt    176
  16.2. Żywienie pozajelitowe    177
  16.3. Żywienie dojelitowe    179
  17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby - Bruno Szczygieł...    185
  17.1. Żywienie chorych w okresie wyrównania    186
  17.2. Żywienie chorych w okresie niewyrównania    186
  17.3. Żywienie dojelitowe    187
  17.4. Żywienie pozajelitowe    188
  18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit - Bruno Szczygieł    191
  18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit    191
  18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit    192
  19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek - Bruno Szczygieł    197
  19.1. Objawy i rozpoznanie PChN    197
  19.2. Powikłania u pacjentów z PChN    198
  19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN    198
  19.4. Wartość energetyczna diety    199
  19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek    199
  20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania - Bruno Szczygieł    203
  20.1. Rozpoznanie niedożywienia    203
  20.2. Przewlekła niewydolność serca - postępowanie    204
  20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)    205
  20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP    206
  21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych - Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz    209
  21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała    210
  21.2. Drogi podaży substancji odżywczych    210
  21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego    211
  21.4. Urazy termiczne    212
  21.5. Mnogie obrażenia ciała    213
  21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach    213
  21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach    214
  21.8. Żywienie modyfikujące odporność    215
  22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi - Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowski ..    217
  22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych    217
  22.2. Udary mózgu    220
  22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe    223
  22.4. Choroba motoneuronu    224
  22.5. Miastenia i przełom miasteniczny    225
  22.6. Stwardnienie rozsiane    225
  22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby układu pozapiramidowego    225
  22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne    226
  22.9. Polineuropatie    227
  22.10. Miopatie    227
  22.11. Padaczka    227
  22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych    228
  23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym - Beata Szyluk, Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowski    231
  23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem    231
  23.2. Sarkopenia    233
  23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe    234
  23.4. Zespół słabości    235
  23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe    236
  23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne    237
  w Polsce - Bruno Szczygieł    241
  Nutricia    242
  Fresenius Kabi    282
  B. Braun    312
  Skorowidz    315
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia