Niedożywienie związane z chorobą

Występowanie, rozpoznanie

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

29,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Niedomiar wiedzy z tego zakresu powoduje, że wielu lekarzy nie potrafi rozpoznać niedożywienia i wykorzystać współczesne możliwości leczenia żywieniowego, aby zapobiec niedożywieniu szpitalnemu, które jest najczęstszym jatrogennym powikłaniem terapii w warunkach szpitalnych. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. Autorzy zachowali właściwe proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, ułatwiających korzystanie z książki w praktyce klinicznej.


Liczba stron152
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4333-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa - Bruno Szczygieł     7
  
  1. Niedożywienie - Bruno Szczygieł     9
  
  1.1. Rodzaje niedożywienia     10
  1.2. Niedożywienie szpitalne     11
  1.3. Następstwa niedożywienia     14
  1.4. Ekonomiczne następstwa niedożywienia     16
  1.5. Wyniszczenie     18
  1.6. Głodzenie proste i stresowe     19
  1.7. Identyfikacja chorych niedożywionych     21
  
  2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze - Bruno Szczygieł     25
  
  2.1. Zapotrzebowanie na energię     25
  2.2. Zapotrzebowanie na białko     27
  2.3. Zapotrzebowanie na glukozę     27
  2.4. Zapotrzebowanie na tłuszcze     27
  2.5. Zapotrzebowanie na wodę     27
  
  3. Rozpoznanie niedożywienia - Bruno Szczygieł     29
  
  3.1. Badania przesiewowe     29
  3.2. Nutrition Screening Tool     29
  3.3. Malnutrition Universal Screening Tool dla dorosłych     32
  3.4. Nutritional Risk Screening     33
  3.5. Subjective Global Assessment     35
  3.6. Short Nutritional Assessment Questionnaire     36
  3.7. Nutritional Risk Index     37
  
  4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne - Bruno Szczygieł     39
  
  4.1. Wywiad żywieniowy     39
  4.2. Wywiad zdrowotny     40
  4.3. Badanie kliniczne     40
  4.4. Badania antropometryczne     41
  4.5. Masa ciała     41
  4.6. Należna masa ciała     42
  4.7. Wskaźnik masy ciała     42
  4.8. Oznaczanie zasobów tkanki tłuszczowej     43
  4.9. Oznaczanie zasobów białka somatycznego mięśni szkieletowych     46
  4.10. Pomiar obwodu ramienia i obwodu mięśni ramienia     46
  4.11. Dynamometria ręczna     48
  
  5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne - Bruno Szczygieł     51
  
  5.1. Albuminy     51
  5.2. Transferyna     52
  5.3. Prealbumina     53
  5.4. Całkowita liczba limfocytów     53
  5.5. Bilans azotowy     54
  
  6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej - Beata Sińska     57
  
  6.1. Bioimpedancja elektryczna     57
  6.2. Standaryzacja procedury BIA     61
  6.3. Przeciwwskazania do BIA     64
  6.4. Rodzaje urządzeń do pomiarów bioimpedancji elektrycznej     65
  
  7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością - Bruno Szczygieł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka     69
  
  7.1. Otyłość a stan odżywienia     70
  7.2. Otyłość - ocena stanu odżywienia     71
  7.3. Wywiad żywieniowy     72
  7.4. Wywiad chorobowy     72
  7.5. Badania antropometryczne     72
  7.6. Badania biochemiczne     73
  7.7. Ocena wydolności narządów i układów     73
  7.8. Otyłość a zapotrzebowanie na składniki odżywcze     73
  
  8. Ocena stanu odżywienia u dzieci - Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna    77
  
  8.1. Wywiad ogólny. Badanie podmiotowe i przedmiotowe     78
  8.2. Ocena sposobu żywienia i stylu życia     79
  8.3. Ocena pomiarów antropometrycznych u dzieci     79
  8.4. Wskaźniki proporcji wagowo-wzrostowych     82
  8.5. Ocena prawidłowości pomiarów antropometrycznych oraz wskaźników wagowo-wzrostowych. Biologiczne układy odniesienia    84
  8.6. Ocena składu ciała u dzieci     87
  8.7. Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej     90
  8.8. Ocena wskaźników biochemicznych u dzieci     90
  
  9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym - Bruno Szczygieł     93
  
  9.1. Badania uzupełniające ocenę stanu odżywienia     93
  9.2. Zapotrzebowanie na energię     97
  9.3. Badania przesiewowe stanu odżywienia     100
  9.4. Przesiew wstępny z zastosowaniem skróconej wersji MNA dla chorych w podeszłym wieku     101
  9.5. Minimalna ocena stanu odżywienia     102
  9.6. Badania antropometryczne u osób w podeszłym wieku     109
  9.7. Alternatywne metody badań antropometrycznych stosowane u niepełnosprawnych osób w wieku podeszłym     110
  9.8. Sarkopenia     115
  9.9. Badania laboratoryjne     116
  
  10. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Ukleja, Lucyna Pachocka     121
  
  10.1. Cel badań sposobu żywienia     122
  10.2. Metody badania spożycia żywności     123
  10.3. Metody oceny sposobu żywienia     128
  10.4. Etapy uzyskania informacji o żywieniu respondenta     129
  10.5. Jakościowe, ilościowe i jakościowo-ilościowe oceny sposobu żywienia    131
  
  Skorowidz     147
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia