Niedożywienie związane z chorobą

Występowanie, rozpoznanie

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

22,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Niedomiar wiedzy z tego zakresu powoduje, że wielu lekarzy nie potrafi rozpoznać niedożywienia i wykorzystać współczesne możliwości leczenia żywieniowego, aby zapobiec niedożywieniu szpitalnemu, które jest najczęstszym jatrogennym powikłaniem terapii w warunkach szpitalnych. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. Autorzy zachowali właściwe proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, ułatwiających korzystanie z książki w praktyce klinicznej.


Liczba stron152
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4333-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa - Bruno Szczygieł    7
  1. Niedożywienie - Bruno Szczygieł    9
  1.1. Rodzaje niedożywienia    10
  1.2. Niedożywienie szpitalne    11
  1.3. Następstwa niedożywienia    14
  1.4. Ekonomiczne następstwa niedożywienia    16
  1.5. Wyniszczenie    18
  1.6. Głodzenie proste i stresowe    19
  1.7. Identyfikacja chorych niedożywionych    21
  2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze - Bruno Szczygieł    25
  2.1. Zapotrzebowanie na energię    25
  2.2. Zapotrzebowanie na białko    27
  2.3. Zapotrzebowanie na glukozę    27
  2.4. Zapotrzebowanie na tłuszcze    27
  2.5. Zapotrzebowanie na wodę    27
  3. Rozpoznanie niedożywienia - Bruno Szczygieł    29
  3.1. Badania przesiewowe    29
  3.2. Nutrition Screening Tool    29
  3.3. Malnutrition Universal Screening Tool dla dorosłych    32
  3.4. Nutritional Risk Screening    33
  3.5. Subjective Global Assessment    35
  3.6. Short Nutritional Assessment Questionnaire    36
  3.7. Nutritional Risk Index    37
  4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne - Bruno Szczygieł    39
  4.1. Wywiad żywieniowy    39
  4.2. Wywiad zdrowotny    40
  4.3. Badanie kliniczne    40
  4.4. Badania antropometryczne    41
  4.5. Masa ciała    41
  4.6. Należna masa ciała    42
  4.7. Wskaźnik masy ciała    42
  4.8. Oznaczanie zasobów tkanki tłuszczowej    43
  4.9. Oznaczanie zasobów białka somatycznego mięśni szkieletowych    46
  4.10. Pomiar obwodu ramienia i obwodu mięśni ramienia    46
  4.11. Dynamometria ręczna    48
  5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne - Bruno Szczygieł    51
  5.1. Albuminy    51
  5.2. Transferyna    52
  5.3. Prealbumina    53
  5.4. Całkowita liczba limfocytów    53
  5.5. Bilans azotowy    54
  6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej - Beata Sińska    57
  6.1. Bioimpedancja elektryczna    57
  6.2. Standaryzacja procedury BIA    61
  6.3. Przeciwwskazania do BIA    64
  6.4. Rodzaje urządzeń do pomiarów bioimpedancji elektrycznej    65
  7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością - Bruno Szczygieł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka    69
  7.1. Otyłość a stan odżywienia    70
  7.2. Otyłość - ocena stanu odżywienia    71
  7.3. Wywiad żywieniowy    72
  7.4. Wywiad chorobowy    72
  7.5. Badania antropometryczne    72
  7.6. Badania biochemiczne    73
  7.7. Ocena wydolności narządów i układów    73
  7.8. Otyłość a zapotrzebowanie na składniki odżywcze    73
  8. Ocena stanu odżywienia u dzieci - Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna    77
  8.1. Wywiad ogólny. Badanie podmiotowe i przedmiotowe    78
  8.2. Ocena sposobu żywienia i stylu życia    79
  8.3. Ocena pomiarów antropometrycznych u dzieci    79
  8.4. Wskaźniki proporcji wagowo-wzrostowych    82
  8.5. Ocena prawidłowości pomiarów antropometrycznych oraz wskaźników wagowo-wzrostowych. Biologiczne układy odniesienia    84
  8.6. Ocena składu ciała u dzieci    87
  8.7. Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej    90
  8.8. Ocena wskaźników biochemicznych u dzieci    90
  9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym - Bruno Szczygieł    93
  9.1. Badania uzupełniające ocenę stanu odżywienia    93
  9.2. Zapotrzebowanie na energię    97
  9.3. Badania przesiewowe stanu odżywienia    100
  9.4. Przesiew wstępny z zastosowaniem skróconej wersji MNA dla chorych w podeszłym wieku    101
  9.5. Minimalna ocena stanu odżywienia    102
  9.6. Badania antropometryczne u osób w podeszłym wieku    109
  9.7. Alternatywne metody badań antropometrycznych stosowane u niepełnosprawnych osób w wieku podeszłym    110
  9.8. Sarkopenia    115
  9.9. Badania laboratoryjne    116
  10. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Ukleja, Lucyna Pachocka    121
  10.1. Cel badań sposobu żywienia    122
  10.2. Metody badania spożycia żywności    123
  10.3. Metody oceny sposobu żywienia    128
  10.4. Etapy uzyskania informacji o żywieniu respondenta    129
  10.5. Jakościowe, ilościowe i jakościowo-ilościowe oceny sposobu żywienia    131
  Skorowidz    147
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia