POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce. Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 326 |
Kategoria | Choroby wewnętrzne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4420-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Związane dusze
do koszyka
Związane skrzydła. Dlaczego polskie...
do koszyka
Bancassurance. Sprzedaż produktów...
do koszyka
Czas pracy w praktyce. Rozwiązania...
do koszyka
Spis treści
Przedmowa | 9 |
I. CZĘŚĆ OGÓLNA | 11 |
The fight against malnutrition Deklaracja Cztery kierunki działania w walce z niedożywieniem to: skuteczne wykrywanie, edukacja, wzrost świadomości społecznej i zapewnienie możliwości bezpłatnego leczenia | 13 |
1. Niedożywienie szpitalne - zapobieganie - Bruno Szczygieł | 17 |
2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia - Bruno Szczygieł | 23 |
2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego | 23 |
2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko | 24 |
2.3. Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania | 25 |
2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia | 25 |
2.5. Monitorowanie podaży i spożycia | 26 |
2.6. Niszczenie żywności w szpitalu | 28 |
3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju - Bruno Szczygieł | 31 |
3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia | 31 |
3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia | 33 |
3.3. Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy | 33 |
3.4. Monitorowanie czynności jelit | 35 |
3.5. Niedożywienie a odporność | 36 |
3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym | 37 |
4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu - RobertSłotwiński | 39 |
4.1. Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności | 40 |
4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu | 41 |
5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce - Bruno Szczygieł | 47 |
5.1. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL | 49 |
5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego | 50 |
5.3. Działalność szkoleniowa | 55 |
5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego - PTŻPiD | 56 |
5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce | 58 |
5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci | 59 |
5.7. Warszawskie Forum Żywieniowe | 59 |
5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnych przetok przewodu pokarmowego | 60 |
5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP | 61 |
5.10. Współpraca międzynarodowa | 61 |
6. Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce - Bruno Szczygieł | 65 |
7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego - Bruno Szczygieł ... | 79 |
8. Zespoły leczenia żywieniowego - Bruno Szczygieł | 91 |
8.1. Skład zespołu leczenia żywieniowego | 91 |
8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego | 92 |
8.3. Zespoły leczenia żywieniowego - aspekty ekonomiczne | 94 |
9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym - Bruno Szczygieł | 97 |
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO | 101 |
10. Żywienie pozajelitowe - Maciej Słodkowski | 103 |
10.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego | 103 |
10.2. Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego | 104 |
10.3. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym | 106 |
10.4. Monitorowanie żywienia pozajelitowego | 111 |
10.5. Powikłania żywienia pozajelitowego | 112 |
11. Żywienie dojelitowe - Waldemar Pawłowski | 115 |
11.1. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego | 116 |
11.2. Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym | 118 |
11.3. Podział diet przemysłowych | 119 |
11.4. Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem | 122 |
11.5. Metody żywienia dojelitowego | 125 |
11.6. Powikłania żywienia dojelitowego | 128 |
11.7. Miksowane diety szpitalne i domowe | 133 |
12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome) - Maciej Słodkowski | 139 |
12.1. Grupy ryzyka | 139 |
12.2. Objawy | 140 |
12.3. Patogeneza | 140 |
12.4. Zapobieganie | 141 |
13. Żywienie wspomagające odporność - Robert Słotwiński | 145 |
13.1. Immunomodulacja aminokwasami | 146 |
13.2. Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi | 148 |
13.3. Kliniczne aspekty żywienia wspomagającego odporność | 149 |
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH | 155 |
14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym - Bruno Szczygieł | 157 |
14.1. Głodzenie przed operacją - czy nadal uzasadnione? | 157 |
14.2. Żywienie w okresie okołooperacyjnym | 159 |
14.3. Żywienie przed operacją | 159 |
14.4. Wybór drogi żywienia | 160 |
15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory - Bruno Szczygieł | 165 |
15.1. Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory | 165 |
15.2. Rozpoznanie niedożywienia | 167 |
15.3. Wybór drogi żywienia | 168 |
15.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze | 169 |
15.5. Tradycyjna opieka pooperacyjna | 170 |
15.6. Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii | 171 |
16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenie trzustki - Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski | 175 |
16.1. Leczenie żywieniowe w ozt | 176 |
16.2. Żywienie pozajelitowe | 177 |
16.3. Żywienie dojelitowe | 179 |
17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby - Bruno Szczygieł... | 185 |
17.1. Żywienie chorych w okresie wyrównania | 186 |
17.2. Żywienie chorych w okresie niewyrównania | 186 |
17.3. Żywienie dojelitowe | 187 |
17.4. Żywienie pozajelitowe | 188 |
18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit - Bruno Szczygieł | 191 |
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit | 191 |
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit | 192 |
19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek - Bruno Szczygieł | 197 |
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN | 197 |
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN | 198 |
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN | 198 |
19.4. Wartość energetyczna diety | 199 |
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek | 199 |
20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania - Bruno Szczygieł | 203 |
20.1. Rozpoznanie niedożywienia | 203 |
20.2. Przewlekła niewydolność serca - postępowanie | 204 |
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) | 205 |
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP | 206 |
21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych - Maciej Słodkowski, Piotr Paluszkiewicz | 209 |
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała | 210 |
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych | 210 |
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego | 211 |
21.4. Urazy termiczne | 212 |
21.5. Mnogie obrażenia ciała | 213 |
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach | 213 |
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach | 214 |
21.8. Żywienie modyfikujące odporność | 215 |
22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi - Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowski .. | 217 |
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych | 217 |
22.2. Udary mózgu | 220 |
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe | 223 |
22.4. Choroba motoneuronu | 224 |
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny | 225 |
22.6. Stwardnienie rozsiane | 225 |
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby układu pozapiramidowego | 225 |
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne | 226 |
22.9. Polineuropatie | 227 |
22.10. Miopatie | 227 |
22.11. Padaczka | 227 |
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych | 228 |
23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym - Beata Szyluk, Andrzej Opuchlik, Waldemar Pawłowski | 231 |
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem | 231 |
23.2. Sarkopenia | 233 |
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe | 234 |
23.4. Zespół słabości | 235 |
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe | 236 |
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne | 237 |
24. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane | |
w Polsce - Bruno Szczygieł | 241 |
Nutricia | 242 |
Fresenius Kabi | 282 |
B. Braun | 312 |
Skorowidz | 315 |