POLECAMY
Redakcja:
Format:
ibuk
Celem niniejszej monografii, stanowiącej pokłosie IX edycji konferencji „Nowe media i technologie komunikacji marketingowej” zorganizowanej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach, jest prezentacja wybranych zagadnień dotyczących wykorzystania nowych technologii i nowych mediów w komunikacji marketingowej. W centrum uwagi Autorów – studentów i doktorantów reprezentujących różne krajowe ośrodki akademickie – znalazły się takie kwestie, jak: identyfikacja nowych trendów w komunikacji marketingowej z wykorzystaniem mediów społecznościowych, wykorzystanie nowych mediów i technologii w komunikowaniu systemowych produktów turystyki kulturowej, projektowanie doświadczeń w zakresie marketingu cyfrowego dla sieci kin, analiza strategii komunikacyjnych realizowanych przez marki oferujące roślinne zamienniki mięsa (RZM) w mediach społecznościowych, wykorzystanie social mediów jako ważnego elementu komunikacji marketingowej i źródła opinii konsumentów na rynku roślinnych zamienników mięsa, greenwashing jako forma komunikowania marketingowego niektórych przedsiębiorstw, wykorzystanie krótkich form audiowizualnych w komunikacji marketingowej banków i instytucji finansowych, wykorzystanie podcastów w celach reklamowych i zaprezentowanie perspektyw ich rozwoju jako narzędzia marketingowego, budowanie wizerunku marki poprzez komunikowanie działań CSR w mediach społecznościowych, identyfikacja kluczowych obszarów działalności marketingowej, które współcześnie realizowane są za pomocą chatbotów, wykorzystanie narzędzia sztucznej inteligencji do tworzenia treści – Rytr – w codziennej pracy kreatywnej agencji digital marketingu Kaizen Ads (case study), wykorzystanie sztucznej inteligencji w kontekście projektowania User Interface (UI) i User Experience (UX), identyfikacja wpływu sztucznej inteligencji na komunikację organizacji z interesariuszami. Publikacja stanowi wielopłaszczyznowe opracowanie wpisujące się w dyskusję na temat współczesnych zagadnień dotyczących sfery komunikacji marketingowej.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 177 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach |
ISBN-13 | 978-83-7875-888-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
Rozdział 1. Nowe trendy w komunikacji marketingowej w mediach społecznościowych (Justyna Krawczyk, Anna Wójcik) | 13 |
1.1. Istota i klasyfikacja mediów społecznościowych | 13 |
1.2. Komunikacja marketingowa w serwisach społecznościowych | 19 |
1.3. Nowe trendy w mediach społecznościowych | 21 |
Bibliografia | 26 |
Rozdział 2. Komunikowanie systemowych produktów turystyki kulturowej na przykładzie dziedzictwa poprzemysłowego Miasta Czeladź (Marek Czekajski) | 29 |
2.1. Istota turystyki kulturowej | 30 |
2.2. Kategoryzacja i wielowymiarowość produktów turystyki kulturowej | 31 |
2.3. Istota produktów systemowych | 33 |
2.4. Produkty systemowe a produkty turystyki kulturowej | 34 |
2.5. Różnorodność dziedzictwa poprzemysłowego Miasta Czeladź | 35 |
2.6. Trendy marketingowe jako aspekt tworzenia produktów systemowych | 42 |
2.7. Systemowy produkt dziedzictwa poprzemysłowego w komunikacji marketingowej | 43 |
Bibliografia | 45 |
Rozdział 3. Projektowanie doświadczeń w zakresie marketingu cyfrowego dla sieci kin (Oleksandra Sharovska) | 47 |
3.1. Obszary doświadczeń | 47 |
3.2. Analiza aktywności sieci kin w mediach społecznościowych | 49 |
3.3. Etapy projektowania doświadczeń na podstawie potrzeb klientów | 57 |
Bibliografia | 60 |
Rozdział 4. Komunikacja marketingowa marek oferujących roślinne zamienniki mięsa w mediach społecznościowych (Sylwia Majcher, Krystian Zbierski) | 62 |
4.1. Wyzwania wobec roślinnych zamienników mięsa | 63 |
4.2. Rola mediów społecznościowych w komunikacji marketingowej | 64 |
4.3. Wyniki badań własnych analiza komunikacji marketingowej profili marek RZM w social mediach | 65 |
4.3.1. Posty niesponsorowane | 65 |
4.3.2. Posty sponsorowane | 69 |
4.4. Konkluzje | 70 |
Bibliografia | 72 |
Rozdział 5. Postawy i zachowania konsumentów wobec roślinnych zamienników mięsa w social mediach (Sylwia Majcher, Krystian Zbierski) | 75 |
5.1. Social media jako źródło opinii o produkcie | 77 |
5.2. Roślinne zamienniki mięsa jako korzyść dla środowiska, ludzi i zwierząt | 78 |
5.3. Analiza komentarzy dotyczących RZM na Facebooku i Instagramie – wyniki badań | 80 |
5.4. Wnioski | 87 |
Bibliografia | 88 |
Rozdział 6. Greenwashing jako forma komunikowania marketingowego (Eliza Smolińska, Hanna Domaradzka) | 92 |
6.1. Istota i przyczyny greenwashingu | 93 |
6.2. Praktyki greenwashingu | 94 |
6.3. Wybrane case study wykorzystywania greenwashingu | 95 |
6.4. Skutki greenwashingu | 97 |
6.5. Metody walki z greenwashingiem. Zielony marketing | 97 |
Bibliografia | 98 |
Rozdział 7. Wykorzystanie krótkich form audiowizualnych w komunikacji marketingowej banków i instytucji finansowych (Hubert Leśniak, Paulina Pasierb) | 100 |
7.1. Rynek usług bankowych | 101 |
7.2. Marketing usług bankowych | 103 |
7.3. Analiza wyników badania | 106 |
7.3.1. Opis badania | 106 |
7.3.2. Charakterystyka respondentów | 107 |
7.3.3. Wyniki badania i wnioski | 108 |
Bibliografia | 111 |
Rozdział 8. Wykorzystywanie podcastów w celach reklamowych – przykłady i dalsze perspektywy rozwoju (Karolina Kubasik) | 113 |
8.1. Czym jest podcast? | 113 |
8.2. Podcast jako narzędzie współczesnego marketingu | 114 |
8.2.1. Podcasty służące budowaniu marki | 115 |
8.2.2. Podcasty zawierające treści sponsorowane | 117 |
8.2.3. Podcasty tworzone przez reklamodawcę na potrzeby celów reklamowych | 118 |
8.3. Przyszłość podcastów na rynku marketingowym | 119 |
Bibliografia | 120 |
Rozdział 9. Budowanie wizerunku marki poprzez działania CSR w mediach społecznościowych (Ingrida Jaunich, Martin Czyrnia) | 122 |
9.1. Rola mediów społecznościowych w komunikowaniu działań CSR | 122 |
9.2. Teoretyczne podstawy CSR | 124 |
9.3. Kreowanie wizerunku marki poprzez komunikowanie działań CSR w mediach społecznościowych | 126 |
9.4. Postrzeganie działań CSR komunikowanych w mediach społecznościowych – wyniki badania konsumenckiego | 129 |
Bibliografia | 131 |
Rozdział 10. Chatboty jako narzędzie współczesnej komunikacji marketingowej (Jakub Kubasik) | 133 |
10.1. Czym są chatboty? | 133 |
10.2. Zalety korzystania z chatbotów przez firmy | 135 |
10.3. Przykłady wykorzystywania chatbotów na polskim rynku | 136 |
10.4. Przyszłość chatbotów | 138 |
Bibliografia | 141 |
Rozdział 11. Rytr jako narzędzie sztucznej inteligencji wykorzystywane w pracy agencji digital marketingu (Krystian Kruk) | 142 |
11.1. Krótka historia internetu i sztucznej inteligencji | 142 |
11.2. Rytr – asystent do pisania oparty na sztucznej inteligencji | 145 |
11.3. Możliwości i funkcje narzędzia Rytr | 147 |
11.4. Wywiady pogłębione z pracownikami kreatywnej agencji Digital Marketingu – Kaizen Ads (カイゼンアッズ) | 154 |
Bibliografia | 157 |
Rozdział 12. Wykorzystanie sztucznej inteligencji w kontekście projektowania User Interface (UI) i User Experience (UX) (Marta Parzonka) | 158 |
12.1. Geneza User Experience, User Interface i ich znaczenie | 159 |
12.2. Sztuczna inteligencja a projektowanie UX i UI | 161 |
12.3. Narzędzia SI wspomagające projektowanie UX/UI – przykłady | 164 |
Bibliografia | 168 |
Rozdział 13. Zarządzanie komunikacją przedsiębiorstwa: polityka informacyjna w dobie narzędzi SI przetwarzających język naturalny (Michał Pyjas) | 170 |
13.1. Polityka informacyjna | 171 |
13.2. Zarządzanie informacją | 172 |
13.3. Sztuczna inteligencja w zarządzaniu polityką informacyjną przedsiębiorstwa | 173 |
Bibliografia | 175 |