INNE EBOOKI AUTORA
-24%
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Zawiera treści dotyczące modułu 2 - "Podstawy produkcji rolniczej" (roślinnej i zwierzęcej), które dotyczą m.in. takich zagadnień, jak: klimatyczne i glebowe czynniki środowiska, agrotechnika roślin uprawnych i podstawy zmianowania oraz paszoznawstwo i zoohigiena.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 144 |
Kategoria | Rolnictwo |
Wydawca | Empi2 |
ISBN-13 | 978-83-67041-34-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ | |
1. Czynniki środowiska | |
1.1. Wiadomości wstępne | |
1.2. Klimatyczne czynniki siedliska | |
1.2.1. Pogoda i jej przewidywanie | |
1.2.2. Klimat i mikroklimat | |
1.3. Glebowe czynniki środowiska | |
1.3.1. Powstawanie i kształtowanie się gleb | |
1.3.2. Profile glebowe | |
1.3.3. Mineralne składniki gleby | |
1.3.4. Organiczne składniki gleby | |
1.3.5. Właściwości fizyczne gleb | |
1.3.6. Właściwości chemiczne gleb. Erozja gleb | |
1.3.7. Gleby polskie - charakterystyka, klasyfikacja i bonitacja | |
1.4. Melioracje wodne | |
1.4.1. Zadania melioracji i ich rodzaje | |
1.4.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków rolnych | |
2. Agrotechnika roślin uprawnych | |
2.1. Uprawa roli | |
2.1.1. Orka | |
2.1.2. Zabiegi doprawiające rolę | |
2.1.3. Sposoby uprawy różnych gleb | |
2.2. Nawożenie roślin uprawnych | |
2.2.1. Podstawy nawożenia | |
2.2.2. Nawozy organiczne | |
2.2.3. Nawozy mineralne | |
2.2.4. Preliminarz i bilans nawożenia | |
2.3. Ochrona roślin | |
2.3.1. Wiadomości wstępne | |
2.3.2. Choroby roślin | |
2.3.3. Szkodniki roślin | |
2.3.4. Zwalczanie chorób, szkodników roślin i chwastów | |
3. Podstawy zmianowania | |
3.1. Zmianowanie i płodozmian | |
3.2. Dobór roślin w strukturze zasiewów | |
3.3. Układanie zmianowań i płodozmianów | |
3.4. Rodzaje płodozmianów | |
PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ | |
4. Anatomia i fizjologia zwierząt | |
4.1. Wiadomości wstępne | |
4.2. Układ kostny, mięśniowy i powłokowy | |
4.3. Układ pokarmowy | |
4.4. Układ krążenia, oddechowy i nerwowy | |
4.5. Układ moczowy, rozrodczy i dokrewny | |
5. Podstawy żywienia zwierząt | |
5.1. Fizjologiczne podstawy żywienia | |
5.2. Wartość pokarmowa pasz | |
5.3. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt | |
6. Paszoznawstwo | |
6.1. Ogólna charakterystyka pasz | |
6.2. Pasze objętościowe | |
6.3. Pasze treściwe | |
7. Zoohigiena | |
7.1. Czynniki wpływające na zdrowie, kondycję i produkcyjność zwierząt gospodarskich | |
7.2. Higiena pomieszczeń inwentarskich | |
7.3. Higiena utrzymania zwierząt | |
7.4. Ochrona zwierząt gospodarskich przed chorobami (profilaktyka) | |
ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ROLNICZĄ | |
8. Zagrożenia dla człowieka w produkcji rolniczej | |
9. Zagrożenia dla środowiska związane z produkcją rolniczą | |
Załączniki | |