Produkcja rolnicza, cz. 1 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

-24%

Produkcja rolnicza, cz. 1 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

1 opinia

Wydawca:

Empi2

Format:

pdf, ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

10,64  14,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 14,00 zł (-24%)

Najniższa cena z 30 dni: 8,96 zł  


10,64

w tym VAT

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik cz. 1 obejmuje treści modułu: 1. „Gospodarstwo rolne i jego organizacja”. Autor opisuje rolnictwo w gospodarce rynkowej, gospodarstwo rolne i jego funkcje, czynniki produkcji rolnej, elementy rachunkowości rolnej oraz analizę i planowanie. W aneksie autor przedstawił podstawowe współczynniki, konieczne do realizacji tematów oraz komplet wzorów do prowadzenia księgowości w gospodarstwie rolnym.


Rok wydania2023
Liczba stron106
KategoriaRolnictwo
WydawcaEmpi2
ISBN-13978-83-67041-32-4
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WSTĘP
  ROLNICTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ
  1. Udział rolnictwa w gospodarce narodowej i produkcji żywności w Polsce
   1.1. Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej
   1.2. Produkcja i spożycie żywności w Polsce
  2. Problemy restrukturyzacji polskiego rolnictwa
  3. Polskie rolnictwo a Unia Europejska
   3.1. Unia Europejska i Wspólna Polityka Rolna
   3.2. Dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej
   3.3. Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską
  4. Rynek i marketing
   4.1. Podstawowe pojęcia związane z rynkiem towarów konsumpcyjnych
   4.2. Marketing
   4.3. Instrumenty i działania marketingowe
  5. Rynek rolny
   5.1. Charakterystyczne cechy rynku rolnego
   5.2. Aktualna sytuacja rynkowa polskich producentów żywności
   5.3. Przedmioty rynku rolnego
   5.4. Kanały dystrybucji produkcji rolnej
   5.5. Interwencjonizm państwowy na rynku rolnym
   5.6. Agencja Rynku Rolnego
  
  GOSPODARSTWO ROLNE I JEGO FUNKCJE
  6. Gospodarstwo rolne i jego charakterystyka
   6.1. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo rolne
   6.2. Formy własności i typy gospodarstw rolnych
   6.3. Funkcje gospodarstwa rolnego
   6.4. Podstawowe problemy produkcyjne
   6.5. Części składowe gospodarstwa rolnego
  7. Działy i gałęzie produkcji w gospodarstwie rolnym i ich wzajemne powiązania
   7.1. Działy i gałęzie gospodarstwa rolnego
   7.2. Powiązania pomiędzy działami a gałęźmi w gospodarstwie
  8. Profil produkcyjny gospodarstwa. Intensywność. Zasada racjonalnego gospodarowania
   8.1. Profil produkcyjny gospodarstwa
   8.2. Intensywność gospodarstwa
   8.3. Kierunki produkcji
   8.4. Zasada racjonalnego gospodarowania
  
  CZYNNIKI PRODUKCJI ROLNEJ
   9. Cechy i warunki produkcji rolnej
   9.1. Charakterystyczne cechy produkcji rolnej
   9.2. Produkcja, praca, środki produkcji, siły wytwórcze
   9.3. Przyrodnicze warunki produkcji rolnej
   9.4. Warunki ekonomiczne
  10. Ziemia jako środek produkcji
  11. Obliczanie hektarów przeliczeniowych i wskaźnika bonitacji
   11.1. Klasyfikacja gleb i kompleksy glebowo-uprawowe
   11.2. Obliczanie hektarów przeliczeniowych
   11.3. Wskaźniki bonitacji gleb
  12. Siła robocza i siła pociągowa w gospodarstwie rolnym
   12.1. Siła robocza w gospodarstwie
   12.2. Siła pociągowa w gospodarstwie
  13. Środki produkcji w gospodarstwie
   13.1. Rodzaje środków produkcji
   13.2. Amortyzacja środków trwałych
  
  ELEMENTY RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ
  14. Podstawy i zasady ewidencji gospodarczej
   14.1. Rachunkowość rolnicza
   14.2. Dokumentacja zdarzeń gospodarczych
  15. Koszty produkcji
   15.1. Podział kosztów i ich charakterystyka
   15.2. Obliczanie kosztów jednostkowych
   15.3. Analiza kosztów i możliwości ich obniżania
  16. Obliczanie dochodów bezpośrednich z produkcji roślinnej i zwierzęcej
   16.1. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji roślinnej
   16.2. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji zwierzęcej
   16.3. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika
  17. Kalkulacje rolne
   17.1. Pojęcie, znaczenie i rodzaje kalkulacji rolnych
   17.2. Technika i zasady przeprowadzania kalkulacji rolniczych
  18. Dochód rolny, kategorie produkcji i wskaźniki ekonomiczne
  19. Rachunkowość w gospodarstwach prywatnych
  
  ANALIZA I PLANOWANIE
  20. Analiza gospodarcza
   20.1. Pojęcie, rola, zadania i rodzaje analiz gospodarczych
   20.2. Mierniki i wskaźniki oraz tok przeprowadzania analiz
   20.3. Analiza bieżącej i rocznej działalności gospodarstwa
  21. Sprawozdawczość i statystyka gospodarcza
   21.1. Miary grupowe
   21.2. Wskaźniki statystyczne
  22. Planowanie działalności gospodarczej
   22.1. Rodzaje planów
   22.2. Biznesplan
  Aneks
RozwińZwiń