INNE EBOOKI AUTORA
-24%
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik cz. 1 obejmuje treści modułu: 1. „Gospodarstwo rolne i jego organizacja”. Autor opisuje rolnictwo w gospodarce rynkowej, gospodarstwo rolne i jego funkcje, czynniki produkcji rolnej, elementy rachunkowości rolnej oraz analizę i planowanie. W aneksie autor przedstawił podstawowe współczynniki, konieczne do realizacji tematów oraz komplet wzorów do prowadzenia księgowości w gospodarstwie rolnym.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 106 |
Kategoria | Rolnictwo |
Wydawca | Empi2 |
ISBN-13 | 978-83-67041-32-4 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WSTĘP | |
ROLNICTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ | |
1. Udział rolnictwa w gospodarce narodowej i produkcji żywności w Polsce | |
1.1. Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej | |
1.2. Produkcja i spożycie żywności w Polsce | |
2. Problemy restrukturyzacji polskiego rolnictwa | |
3. Polskie rolnictwo a Unia Europejska | |
3.1. Unia Europejska i Wspólna Polityka Rolna | |
3.2. Dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej | |
3.3. Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską | |
4. Rynek i marketing | |
4.1. Podstawowe pojęcia związane z rynkiem towarów konsumpcyjnych | |
4.2. Marketing | |
4.3. Instrumenty i działania marketingowe | |
5. Rynek rolny | |
5.1. Charakterystyczne cechy rynku rolnego | |
5.2. Aktualna sytuacja rynkowa polskich producentów żywności | |
5.3. Przedmioty rynku rolnego | |
5.4. Kanały dystrybucji produkcji rolnej | |
5.5. Interwencjonizm państwowy na rynku rolnym | |
5.6. Agencja Rynku Rolnego | |
GOSPODARSTWO ROLNE I JEGO FUNKCJE | |
6. Gospodarstwo rolne i jego charakterystyka | |
6.1. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo rolne | |
6.2. Formy własności i typy gospodarstw rolnych | |
6.3. Funkcje gospodarstwa rolnego | |
6.4. Podstawowe problemy produkcyjne | |
6.5. Części składowe gospodarstwa rolnego | |
7. Działy i gałęzie produkcji w gospodarstwie rolnym i ich wzajemne powiązania | |
7.1. Działy i gałęzie gospodarstwa rolnego | |
7.2. Powiązania pomiędzy działami a gałęźmi w gospodarstwie | |
8. Profil produkcyjny gospodarstwa. Intensywność. Zasada racjonalnego gospodarowania | |
8.1. Profil produkcyjny gospodarstwa | |
8.2. Intensywność gospodarstwa | |
8.3. Kierunki produkcji | |
8.4. Zasada racjonalnego gospodarowania | |
CZYNNIKI PRODUKCJI ROLNEJ | |
9. Cechy i warunki produkcji rolnej | |
9.1. Charakterystyczne cechy produkcji rolnej | |
9.2. Produkcja, praca, środki produkcji, siły wytwórcze | |
9.3. Przyrodnicze warunki produkcji rolnej | |
9.4. Warunki ekonomiczne | |
10. Ziemia jako środek produkcji | |
11. Obliczanie hektarów przeliczeniowych i wskaźnika bonitacji | |
11.1. Klasyfikacja gleb i kompleksy glebowo-uprawowe | |
11.2. Obliczanie hektarów przeliczeniowych | |
11.3. Wskaźniki bonitacji gleb | |
12. Siła robocza i siła pociągowa w gospodarstwie rolnym | |
12.1. Siła robocza w gospodarstwie | |
12.2. Siła pociągowa w gospodarstwie | |
13. Środki produkcji w gospodarstwie | |
13.1. Rodzaje środków produkcji | |
13.2. Amortyzacja środków trwałych | |
ELEMENTY RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ | |
14. Podstawy i zasady ewidencji gospodarczej | |
14.1. Rachunkowość rolnicza | |
14.2. Dokumentacja zdarzeń gospodarczych | |
15. Koszty produkcji | |
15.1. Podział kosztów i ich charakterystyka | |
15.2. Obliczanie kosztów jednostkowych | |
15.3. Analiza kosztów i możliwości ich obniżania | |
16. Obliczanie dochodów bezpośrednich z produkcji roślinnej i zwierzęcej | |
16.1. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji roślinnej | |
16.2. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji zwierzęcej | |
16.3. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika | |
17. Kalkulacje rolne | |
17.1. Pojęcie, znaczenie i rodzaje kalkulacji rolnych | |
17.2. Technika i zasady przeprowadzania kalkulacji rolniczych | |
18. Dochód rolny, kategorie produkcji i wskaźniki ekonomiczne | |
19. Rachunkowość w gospodarstwach prywatnych | |
ANALIZA I PLANOWANIE | |
20. Analiza gospodarcza | |
20.1. Pojęcie, rola, zadania i rodzaje analiz gospodarczych | |
20.2. Mierniki i wskaźniki oraz tok przeprowadzania analiz | |
20.3. Analiza bieżącej i rocznej działalności gospodarstwa | |
21. Sprawozdawczość i statystyka gospodarcza | |
21.1. Miary grupowe | |
21.2. Wskaźniki statystyczne | |
22. Planowanie działalności gospodarczej | |
22.1. Rodzaje planów | |
22.2. Biznesplan | |
Aneks | |