INNE EBOOKI AUTORA
-20%
Autor:
Wydawca:
Format:
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści modułu 3 - "Wybrane technologie produkcji roślinnej". Przedstawiono tu rodzaje roślin uprawnych i informacje o trwałych użytkach zielonych. Rozdział o ogrodnictwie zawiera tematy dotyczące produkcji warzywnej, sadowniczej i kwiaciarstwa.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 132 |
Kategoria | Rolnictwo |
Wydawca | Empi2 |
ISBN-13 | 978-83-67041-33-1 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Produkcja rolnicza a turystyka
do koszyka
Bezpieczna produkcja
do koszyka
Czystsza Produkcja elementem Zielonej...
do koszyka
Jedwabne tkaniny odzieżowe 1700-1800....
do koszyka
Spis treści
POLOWA UPRAWA ROŚLIN | |
1. Wiadomości wstępne | |
1.1. Charakterystyczne cechy produkcji roślinnej | |
1.2. Plony i zbiory | |
1.3. Technologie produkcji roślinnej | |
2. Rośliny zbożowe | |
2.1. Charakterystyka roślin zbożowych | |
2.1.1. Znaczenie gospodarcze zbóż | |
2.1.2. Budowa, wzrost i rozwój roślin zbożowych | |
2.1.3. Czynniki warunkujące plonowanie zbóż | |
2.2. Zboża ozime | |
2.2.1. Charakterystyka odmian | |
2.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
2.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
2.2.4. Uprawa roli i nawożenie | |
2.2.5. Siew | |
2.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne | |
2.3. Zboża jare | |
2.3.1. Charakterystyka odmian | |
2.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
2.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
2.3.4. Uprawa roli i nawożenie | |
2.3.5. Siew | |
2.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne | |
2.3.7. Zbiór i przechowywanie zbóż | |
2.4. Uprawa pszenicy ozimej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w tej technologii | |
2.4.1. Charakterystyka odmian | |
2.4.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
2.4.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
2.4.4. Uprawa roli i nawożenie | |
2.4.5. Siew | |
2.4.6. Zabiegi pielęgnacyjne | |
2.4.7. Chemiczna ochrona zbóż przed chwastami, chorobami grzybowymi i szkodnikami | |
3. Rośliny okopowe | |
3.1. Charakterystyka roślin okopowych | |
3.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin okopowych | |
3.1.2. Ogólna charakterystyka uprawy roślin okopowych | |
3.1.3. Wzrost i rozwój roślin okopowych | |
3.1.4. Skład chemiczny bulw i korzeni roślin okopowych | |
3.1.5. Technologie produkcji roślin okopowych | |
3.2. Uprawa ziemniaków | |
3.2.1. Charakterystyka odmian | |
3.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
3.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
3.2.4. Uprawa roli i nawożenie | |
3.2.5. Sadzenie | |
3.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki | |
3.2.7. Zbiór i przechowywanie | |
3.3. Uprawa buraków cukrowych | |
3.3.1. Charakterystyka odmian | |
3.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
3.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
3.3.4. Uprawa roli i nawożenie | |
3.3.5. Siew | |
3.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki | |
3.3.7. Zbiór | |
4. Rośliny przemysłowe | |
4.1. Charakterystyka roślin przemysłowych | |
4.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin przemysłowych | |
4.1.2. Budowa roślin przemysłowych | |
4.1.3. Wzrost i rozwój roślin przemysłowych | |
4.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin przemysłowych | |
4.2. Uprawa rzepaku ozimego | |
4.2.1. Odmiany | |
4.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
4.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
4.2.4. Uprawa roli i nawożenie | |
4.2.5. Siew | |
4.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki | |
4.2.7. Zbiór | |
5. Rośliny strączkowe (motylkowe grubonasienne) | |
5.1. Charakterystyka roślin strączkowych | |
5.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych | |
5.1.2. Budowa roślin strączkowych | |
5.1.3. Wzrost i rozwój strączkowych | |
5.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin strączkowych | |
5.2. Uprawa grochu siewnego | |
5.2.1. Charakterystyka odmian | |
5.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
5.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
5.2.4. Uprawa roli i nawożenie | |
5.2.5. Siew | |
5.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki strączkowych | |
5.2.7. Zbiór | |
6. Rośliny pastewne | |
6.1. Charakterystyka roślin pastewnych | |
6.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin pastewnych | |
6.1.2. Budowa roślin pastewnych | |
6.1.3. Wzrost i rozwój roślin pastewnych | |
6.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin pastewnych | |
6.2. Uprawa lucerny | |
6.2.1. Charakterystyka odmian | |
6.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
6.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
6.2.4. Uprawa roli i nawożenie | |
6.2.5. Siew | |
6.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki roślin motylkowych | |
6.2.7. Zbiór | |
6.3. Uprawa kukurydzy | |
6.3.1. Charakterystyka odmian | |
6.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe | |
6.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
6.3.4. Uprawa roli i nawożenie | |
6.3.5. Siew | |
6.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki | |
6.3.7. Zbiór | |
7. Trwałe użytki zielone | |
7.1. Charakterystyka trwałych użytków zielonych | |
7.1.1. Wiadomości wstępne | |
7.1.2. Budowa traw | |
7.1.3. Roślinność łąk i pastwisk | |
7.2. Technologia uprawy trwałych użytków zielonych | |
7.2.1. Regulacja stosunków wodnych na trwałych użytkach zielonych | |
7.2.2. Zagospodarowanie użytków zielonych | |
7.2.3. Nawożenie użytków zielonych | |
7.2.4. Pielęgnacja użytków zielonych | |
7.3. Użytkowanie łąk i pastwisk | |
7.3.1. Użytkowanie kośne łąk | |
7.3.2. Zbiór i konserwacja zielonek z łąk i pastwisk | |
7.3.3. Użytkowanie pastwiskowe | |
7.3.4. Użytkowanie kośno-pastwiskowe | |
OGRODNICTWO | |
8. Wybrane zagadnienia z produkcji warzywnej | |
8.1. Ogólna charakterystyka produkcji warzywnej | |
8.1.1. Znaczenie odżywcze i gospodarcze warzyw | |
8.1.2. Wymagania klimatyczno-glebowe warzyw | |
8.1.3. Nawożenie warzyw | |
8.1.4. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu) | |
8.1.5. Sposoby uprawy i siewu warzyw | |
8.1.6. Sadzenie w rozsady | |
8.1.7. Pielęgnacja warzyw | |
8.1.8. Ochrona warzyw przed chorobami, szkodnikami i chwastami | |
8.2. Szczegółowa uprawa warzyw | |
9. Wybrane zagadnienia z produkcji sadowniczej | |
9.1. Ogólna charakterystyka produkcji sadowniczej | |
9.1.1. Charakterystyka botaniczna roślin sadowniczych | |
9.1.2. Typy sadów | |
9.1.3. Planowanie i zakładanie sadów | |
9.1.4. Zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie jagodników | |
9.2. Uprawa, pielęgnacja i użytkowanie sadów | |
9.2.1. Uprawa gleby wsadach | |
9.2.2. Nawożenie sadów | |
9.2.3. Formowanie koron i cięcie drzew owocowych | |
9.2.4. Szczepienie drzew owocowych | |
9.2.5. Owocowanie i jego przemienność | |
9.2.6. Choroby i szkodniki drzew owocowych | |
10. Kwiaciarstwo | |
10.1. Ogólne wiadomości o uprawie roślin ozdobnych | |
10.1.1. Wymagania klimatyczno-glebowe roślin ozdobnych | |
10.1.2. Uprawa roli i nawożenie roślin ozdobnych | |
10.1.3. Rozmnażanie roślin ozdobnych | |
10.1.4. Sadzenie i przesadzanie roślin ozdobnych | |
10.1.5. Pielęgnacja roślin ozdobnych | |
10.2. Szczegółowa uprawa roślin ozdobnych | |
10.2.1. Uprawa roślin jednorocznych | |
10.2.2. Rośliny ozdobne dwuletnie | |
10.2.3. Rośliny ozdobne wieloletnie (byliny) | |
10.2.4. Uprawa róż | |