Produkcja rolnicza, cz. 3 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

-24%

Produkcja rolnicza, cz. 3 – podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

1 opinia

Wydawca:

Empi2

Format:

pdf, ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

10,64  14,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 14,00 zł (-24%)

Najniższa cena z 30 dni: 8,96 zł  


10,64

w tym VAT

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści modułu 3 - "Wybrane technologie produkcji roślinnej". Przedstawiono tu rodzaje roślin uprawnych i informacje o trwałych użytkach zielonych. Rozdział o ogrodnictwie zawiera tematy dotyczące produkcji warzywnej, sadowniczej i kwiaciarstwa.


Rok wydania2023
Liczba stron132
KategoriaRolnictwo
WydawcaEmpi2
ISBN-13978-83-67041-33-1
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  POLOWA UPRAWA ROŚLIN
  1. Wiadomości wstępne
   1.1. Charakterystyczne cechy produkcji roślinnej
   1.2. Plony i zbiory
   1.3. Technologie produkcji roślinnej
  2. Rośliny zbożowe
   2.1. Charakterystyka roślin zbożowych
   2.1.1. Znaczenie gospodarcze zbóż
   2.1.2. Budowa, wzrost i rozwój roślin zbożowych
   2.1.3. Czynniki warunkujące plonowanie zbóż
   2.2. Zboża ozime
   2.2.1. Charakterystyka odmian
   2.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   2.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   2.2.4. Uprawa roli i nawożenie
   2.2.5. Siew
   2.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne
   2.3. Zboża jare
   2.3.1. Charakterystyka odmian
   2.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   2.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   2.3.4. Uprawa roli i nawożenie
   2.3.5. Siew
   2.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne
   2.3.7. Zbiór i przechowywanie zbóż
   2.4. Uprawa pszenicy ozimej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w tej technologii
   2.4.1. Charakterystyka odmian
   2.4.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   2.4.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   2.4.4. Uprawa roli i nawożenie
   2.4.5. Siew
   2.4.6. Zabiegi pielęgnacyjne
   2.4.7. Chemiczna ochrona zbóż przed chwastami, chorobami grzybowymi i szkodnikami
  3. Rośliny okopowe
   3.1. Charakterystyka roślin okopowych
   3.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin okopowych
   3.1.2. Ogólna charakterystyka uprawy roślin okopowych
   3.1.3. Wzrost i rozwój roślin okopowych
   3.1.4. Skład chemiczny bulw i korzeni roślin okopowych
   3.1.5. Technologie produkcji roślin okopowych
   3.2. Uprawa ziemniaków
   3.2.1. Charakterystyka odmian
   3.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   3.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   3.2.4. Uprawa roli i nawożenie
   3.2.5. Sadzenie
   3.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
   3.2.7. Zbiór i przechowywanie
   3.3. Uprawa buraków cukrowych
   3.3.1. Charakterystyka odmian
   3.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   3.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   3.3.4. Uprawa roli i nawożenie
   3.3.5. Siew
   3.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
   3.3.7. Zbiór
  4. Rośliny przemysłowe
   4.1. Charakterystyka roślin przemysłowych
   4.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin przemysłowych
   4.1.2. Budowa roślin przemysłowych
   4.1.3. Wzrost i rozwój roślin przemysłowych
   4.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin przemysłowych
   4.2. Uprawa rzepaku ozimego
   4.2.1. Odmiany
   4.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   4.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   4.2.4. Uprawa roli i nawożenie
   4.2.5. Siew
   4.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
   4.2.7. Zbiór
  5. Rośliny strączkowe (motylkowe grubonasienne)
   5.1. Charakterystyka roślin strączkowych
   5.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych
   5.1.2. Budowa roślin strączkowych
   5.1.3. Wzrost i rozwój strączkowych
   5.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin strączkowych
   5.2. Uprawa grochu siewnego
   5.2.1. Charakterystyka odmian
   5.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   5.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   5.2.4. Uprawa roli i nawożenie
   5.2.5. Siew
   5.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki strączkowych
   5.2.7. Zbiór
  6. Rośliny pastewne
   6.1. Charakterystyka roślin pastewnych
   6.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin pastewnych
   6.1.2. Budowa roślin pastewnych
   6.1.3. Wzrost i rozwój roślin pastewnych
   6.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin pastewnych
   6.2. Uprawa lucerny
   6.2.1. Charakterystyka odmian
   6.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   6.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   6.2.4. Uprawa roli i nawożenie
   6.2.5. Siew
   6.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki roślin motylkowych
   6.2.7. Zbiór
   6.3. Uprawa kukurydzy
   6.3.1. Charakterystyka odmian
   6.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
   6.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   6.3.4. Uprawa roli i nawożenie
   6.3.5. Siew
   6.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
   6.3.7. Zbiór
  7. Trwałe użytki zielone
   7.1. Charakterystyka trwałych użytków zielonych
   7.1.1. Wiadomości wstępne
   7.1.2. Budowa traw
   7.1.3. Roślinność łąk i pastwisk
   7.2. Technologia uprawy trwałych użytków zielonych
   7.2.1. Regulacja stosunków wodnych na trwałych użytkach zielonych
   7.2.2. Zagospodarowanie użytków zielonych
   7.2.3. Nawożenie użytków zielonych
   7.2.4. Pielęgnacja użytków zielonych
   7.3. Użytkowanie łąk i pastwisk
   7.3.1. Użytkowanie kośne łąk
   7.3.2. Zbiór i konserwacja zielonek z łąk i pastwisk
   7.3.3. Użytkowanie pastwiskowe
   7.3.4. Użytkowanie kośno-pastwiskowe
  
  OGRODNICTWO
  8. Wybrane zagadnienia z produkcji warzywnej
   8.1. Ogólna charakterystyka produkcji warzywnej
   8.1.1. Znaczenie odżywcze i gospodarcze warzyw
   8.1.2. Wymagania klimatyczno-glebowe warzyw
   8.1.3. Nawożenie warzyw
   8.1.4. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
   8.1.5. Sposoby uprawy i siewu warzyw
   8.1.6. Sadzenie w rozsady
   8.1.7. Pielęgnacja warzyw
   8.1.8. Ochrona warzyw przed chorobami, szkodnikami i chwastami
   8.2. Szczegółowa uprawa warzyw
  9. Wybrane zagadnienia z produkcji sadowniczej
   9.1. Ogólna charakterystyka produkcji sadowniczej
   9.1.1. Charakterystyka botaniczna roślin sadowniczych
   9.1.2. Typy sadów
   9.1.3. Planowanie i zakładanie sadów
   9.1.4. Zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie jagodników
   9.2. Uprawa, pielęgnacja i użytkowanie sadów
   9.2.1. Uprawa gleby wsadach
   9.2.2. Nawożenie sadów
   9.2.3. Formowanie koron i cięcie drzew owocowych
   9.2.4. Szczepienie drzew owocowych
   9.2.5. Owocowanie i jego przemienność
   9.2.6. Choroby i szkodniki drzew owocowych
  10. Kwiaciarstwo
   10.1. Ogólne wiadomości o uprawie roślin ozdobnych
   10.1.1. Wymagania klimatyczno-glebowe roślin ozdobnych
   10.1.2. Uprawa roli i nawożenie roślin ozdobnych
   10.1.3. Rozmnażanie roślin ozdobnych
   10.1.4. Sadzenie i przesadzanie roślin ozdobnych
   10.1.5. Pielęgnacja roślin ozdobnych
   10.2. Szczegółowa uprawa roślin ozdobnych
   10.2.1. Uprawa roślin jednorocznych
   10.2.2. Rośliny ozdobne dwuletnie
   10.2.3. Rośliny ozdobne wieloletnie (byliny)
   10.2.4. Uprawa róż
RozwińZwiń