Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

89,10  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł  


89,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europejski. Publikacja służy również rozstrzyganiu wszelkich niejasności dotyczących oznakowania produktów kosmetycznych, a tym samym właściwego czytania treści ich etykiet, kryteriów certyfikacji kosmetyków naturalnych i wegańskich oraz faktów i mitów dotyczących testów kosmetyków na zwierzętach. Jest to zbiór fundamentalnej wiedzy na temat formułowania receptur nowych kosmetyków, stanowiący wartość dydaktyczną zwłaszcza dla początkujących technologów. Nadrzędnym celem książki jest propagowanie rzetelnych informacji o recepturowaniu i wdrażaniu na rynek kosmetyków. Publikacja skierowana jest głównie do studentów kierunków związanych z chemią kosmetyczną, technologią produkcji kosmetyków oraz kosmetologią, profesjonalistów z branży kosmetycznej chcących pogłębić swoją wiedzę w tematyce projektowania kosmetyków, właścicieli marek kosmetycznych oraz konsumentów chcących zrozumieć tajniki dotyczące rynku kosmetycznego. Czytelnicy krok po kroku poznają proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek, doboru opakowań i fizykochemicznych formach kosmetycznych, co jest szczególnie ważne dla osób marzących o marce własnej.


Rok wydania2023
Liczba stron204
KategoriaChemia kosmetyczna
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-23321-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Słowo wstępne     1
  2. Wprowadzenie     3
  3. Projektowanie produktów kosmetycznych – kluczowe pojęcia i ciekawostki     7
    3.1. Definicja produktu kosmetycznego oraz klasyfikacja kosmetyków ze względu na funkcje     9
    3.2. Podstawa prawa kosmetycznego w Unii Europejskiej i w Polsce     11
    3.3. „Dystrybutor” a „osoba odpowiedzialna” w pojęciu unijnego prawa kosmetycznego     13
    3.4. Fizykochemiczne formy kosmetyczne     16
    3.5. Dobór opakowań do fizykochemii i rodzaju kosmetyku     19
  4. Recepturowanie kosmetyków     25
    4.1. Technologia wytwarzania kosmetyków     27
    4.2. Wytyczne do stworzenia nowej receptury kosmetycznej     29
    4.3. Aspekty prawne recepturowania kosmetyków – substancje dopuszczone do stosowania w kosmetykach oraz substancje dopuszczone do stosowania z zastrzeżeniem określonych ograniczeń     31
    4.4. Europejska baza składników kosmetyków CosIng     32
    4.5. Recepturowanie roztworów     34
    4.6. Recepturowanie hydrożeli i oleożeli     39
      4.6.1. Reologia mas kosmetycznych     49
    4.7. Recepturowanie emulsji     53
      4.7.1. Charakterystyka układów emulsyjnych     59
      4.7.2. Podział emulsji kosmetycznych     60
      4.7.3. Otrzymywanie układów emulsyjnych     61
      4.7.4. Metody identyfikacji typu otrzymanej emulsji     64
    4.8. Recepturowanie kosmetyków myjących     65
      4.8.1. Mechanizm usuwania brudu przez detergenty i mydła     73
    4.9. Recepturowanie kosmetyków promieniochronnych     77
      4.9.1. Fototypy skóry     81
      4.9.2. Rodzaje filtrów UV     81
      4.9.3. Wskazówki dotyczące recepturowania kosmetyków przeciwsłonecznych     83
      4.9.4. Skuteczność ochrony przeciwsłonecznej według wskaźnika SPF     84
    4.10. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości w przemyśle kosmetycznym     87
  5. Weryfikacja stabilności otrzymanych formulacji kosmetycznych     91
    5.1. Typy stabilności formulacji kosmetycznych oraz ich znaczenie dla jakości produktu     92
    5.2. Stabilność mikrobiologiczna – metody weryfikacji     94
    5.3. Stabilność termiczna – istota i uwarunkowania wykonywania testów przyspieszonego starzenia     102
    5.4. Stabilność mechaniczna     104
    5.5. Fotostabilność     105
    5.6. Stabilność emulsji kosmetycznych     106
  6. Uwarunkowania skuteczności działania kosmetyków     113
    6.1. Budowa i fizjologia skóry     114
    6.2. Drogi przenikania substancji bioaktywnych w głąb skóry     116
    6.3. Charakterystyka przenikania przeznaskórkowego     119
    6.4. Mechanizmy przezkomórkowego przenikania składników aktywnych     120
    6.5. Mechanizm międzykomórkowego przenikania składników aktywnych     121
    6.6. Uwarunkowania skuteczności przenikania składników biologicznie czynnych przez skórę     121
  7. Kosmetyki naturalne i wegańskie     129
    7.1. Rynek kosmetyków naturalnych i wegańskich     130
    7.2. Obliczanie stopnia naturalności kosmetyków – Norma ISO 16128     131
    7.3. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i wegańskich     134
  8. Proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek krok po kroku     141
    8.1. Jak poprawnie zgromadzić dossier produktu kosmetycznego – PIF     142
    8.2. Badania wdrożeniowe produktów kosmetycznych     146
    8.3. Istota oceny bezpieczeństwa produktu kosmetycznego oraz proces rejestracji kosmetyku w portalu CPNP     148
    8.4. Opcjonalne badania skuteczności działania produktów kosmetycznych     155
    8.5. Testowanie produktów kosmetycznych na zwierzętach – fakty i mity     158
  9. Oznakowanie produktów kosmetycznych     161
    9.1. Wymagania prawne oznakowania produktu kosmetycznego     162
    9.2. Tworzenie składu jakościowego na etykietę kosmetyku     163
    9.3. Jak interpretować skład jakościowy produktu kosmetycznego     165
    9.4. Deklaracje marketingowe na opakowaniu kosmetyku     166
    9.5. Symbole graficzne stosowane na opakowaniach kosmetyków     173
  10. Pozostałe aspekty bezpieczeństwa produktów kosmetycznych     177
    10.1. Jakość mikrobiologiczna produktu kosmetycznego     178
    10.2. Odczyn i pH kosmetyku – jakie powinny być i jak je zweryfikować? Regulatory pH     180
      10.2.1. Jak samodzielnie zweryfikować odczyn kosmetyku?     181
      10.2.2. Regulatory pH     182
    10.3. Mikroelementy i makroelementy a problem metali ciężkich w kosmetykach     186
    10.4. System szybkiej wymiany informacji o produktach niebezpiecznych – RAPEX     190
  Bibliografia     191
  O Autorze     195
RozwińZwiń