INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Recepturowanie kosmetyków i proces ich wdrożenia to kompendium praktycznej i teoretycznej wiedzy w zakresie projektowania receptur nowych kosmetyków oraz wdrażania ich na rynek europejski. Publikacja służy również rozstrzyganiu wszelkich niejasności dotyczących oznakowania produktów kosmetycznych, a tym samym właściwego czytania treści ich etykiet, kryteriów certyfikacji kosmetyków naturalnych i wegańskich oraz faktów i mitów dotyczących testów kosmetyków na zwierzętach. Jest to zbiór fundamentalnej wiedzy na temat formułowania receptur nowych kosmetyków, stanowiący wartość dydaktyczną zwłaszcza dla początkujących technologów. Nadrzędnym celem książki jest propagowanie rzetelnych informacji o recepturowaniu i wdrażaniu na rynek kosmetyków. Publikacja skierowana jest głównie do studentów kierunków związanych z chemią kosmetyczną, technologią produkcji kosmetyków oraz kosmetologią, profesjonalistów z branży kosmetycznej chcących pogłębić swoją wiedzę w tematyce projektowania kosmetyków, właścicieli marek kosmetycznych oraz konsumentów chcących zrozumieć tajniki dotyczące rynku kosmetycznego. Czytelnicy krok po kroku poznają proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek, doboru opakowań i fizykochemicznych formach kosmetycznych, co jest szczególnie ważne dla osób marzących o marce własnej.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 204 |
Kategoria | Chemia kosmetyczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-23321-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Słowo wstępne | 1 |
2. Wprowadzenie | 3 |
3. Projektowanie produktów kosmetycznych – kluczowe pojęcia i ciekawostki | 7 |
3.1. Definicja produktu kosmetycznego oraz klasyfikacja kosmetyków ze względu na funkcje | 9 |
3.2. Podstawa prawa kosmetycznego w Unii Europejskiej i w Polsce | 11 |
3.3. „Dystrybutor” a „osoba odpowiedzialna” w pojęciu unijnego prawa kosmetycznego | 13 |
3.4. Fizykochemiczne formy kosmetyczne | 16 |
3.5. Dobór opakowań do fizykochemii i rodzaju kosmetyku | 19 |
4. Recepturowanie kosmetyków | 25 |
4.1. Technologia wytwarzania kosmetyków | 27 |
4.2. Wytyczne do stworzenia nowej receptury kosmetycznej | 29 |
4.3. Aspekty prawne recepturowania kosmetyków – substancje dopuszczone do stosowania w kosmetykach oraz substancje dopuszczone do stosowania z zastrzeżeniem określonych ograniczeń | 31 |
4.4. Europejska baza składników kosmetyków CosIng | 32 |
4.5. Recepturowanie roztworów | 34 |
4.6. Recepturowanie hydrożeli i oleożeli | 39 |
4.6.1. Reologia mas kosmetycznych | 49 |
4.7. Recepturowanie emulsji | 53 |
4.7.1. Charakterystyka układów emulsyjnych | 59 |
4.7.2. Podział emulsji kosmetycznych | 60 |
4.7.3. Otrzymywanie układów emulsyjnych | 61 |
4.7.4. Metody identyfikacji typu otrzymanej emulsji | 64 |
4.8. Recepturowanie kosmetyków myjących | 65 |
4.8.1. Mechanizm usuwania brudu przez detergenty i mydła | 73 |
4.9. Recepturowanie kosmetyków promieniochronnych | 77 |
4.9.1. Fototypy skóry | 81 |
4.9.2. Rodzaje filtrów UV | 81 |
4.9.3. Wskazówki dotyczące recepturowania kosmetyków przeciwsłonecznych | 83 |
4.9.4. Skuteczność ochrony przeciwsłonecznej według wskaźnika SPF | 84 |
4.10. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości w przemyśle kosmetycznym | 87 |
5. Weryfikacja stabilności otrzymanych formulacji kosmetycznych | 91 |
5.1. Typy stabilności formulacji kosmetycznych oraz ich znaczenie dla jakości produktu | 92 |
5.2. Stabilność mikrobiologiczna – metody weryfikacji | 94 |
5.3. Stabilność termiczna – istota i uwarunkowania wykonywania testów przyspieszonego starzenia | 102 |
5.4. Stabilność mechaniczna | 104 |
5.5. Fotostabilność | 105 |
5.6. Stabilność emulsji kosmetycznych | 106 |
6. Uwarunkowania skuteczności działania kosmetyków | 113 |
6.1. Budowa i fizjologia skóry | 114 |
6.2. Drogi przenikania substancji bioaktywnych w głąb skóry | 116 |
6.3. Charakterystyka przenikania przeznaskórkowego | 119 |
6.4. Mechanizmy przezkomórkowego przenikania składników aktywnych | 120 |
6.5. Mechanizm międzykomórkowego przenikania składników aktywnych | 121 |
6.6. Uwarunkowania skuteczności przenikania składników biologicznie czynnych przez skórę | 121 |
7. Kosmetyki naturalne i wegańskie | 129 |
7.1. Rynek kosmetyków naturalnych i wegańskich | 130 |
7.2. Obliczanie stopnia naturalności kosmetyków – Norma ISO 16128 | 131 |
7.3. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i wegańskich | 134 |
8. Proces wdrożenia nowego kosmetyku na rynek krok po kroku | 141 |
8.1. Jak poprawnie zgromadzić dossier produktu kosmetycznego – PIF | 142 |
8.2. Badania wdrożeniowe produktów kosmetycznych | 146 |
8.3. Istota oceny bezpieczeństwa produktu kosmetycznego oraz proces rejestracji kosmetyku w portalu CPNP | 148 |
8.4. Opcjonalne badania skuteczności działania produktów kosmetycznych | 155 |
8.5. Testowanie produktów kosmetycznych na zwierzętach – fakty i mity | 158 |
9. Oznakowanie produktów kosmetycznych | 161 |
9.1. Wymagania prawne oznakowania produktu kosmetycznego | 162 |
9.2. Tworzenie składu jakościowego na etykietę kosmetyku | 163 |
9.3. Jak interpretować skład jakościowy produktu kosmetycznego | 165 |
9.4. Deklaracje marketingowe na opakowaniu kosmetyku | 166 |
9.5. Symbole graficzne stosowane na opakowaniach kosmetyków | 173 |
10. Pozostałe aspekty bezpieczeństwa produktów kosmetycznych | 177 |
10.1. Jakość mikrobiologiczna produktu kosmetycznego | 178 |
10.2. Odczyn i pH kosmetyku – jakie powinny być i jak je zweryfikować? Regulatory pH | 180 |
10.2.1. Jak samodzielnie zweryfikować odczyn kosmetyku? | 181 |
10.2.2. Regulatory pH | 182 |
10.3. Mikroelementy i makroelementy a problem metali ciężkich w kosmetykach | 186 |
10.4. System szybkiej wymiany informacji o produktach niebezpiecznych – RAPEX | 190 |
Bibliografia | 191 |
O Autorze | 195 |