Toksykologia i ocena bezpieczeństwa kosmetyków

1 ocena

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

83,40  111,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

83,40111,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka, jakiej jeszcze nie było na polskim rynku wydawniczym! Autorzy w sposób kompleksowy przedstawiają aspekty zarówno teoretyczne, jak i praktyczne w zakresie toksykologii i oceny bezpieczeństwa kosmetyków. Całość podzielono na trzy części: podstawy toksykologii ogólnej, toksykologię kosmetyków i ocenę bezpieczeństwa. Niezbędnik dla studentów kosmetologii, chemii kosmetycznej, chemii, biochemii, biotechnologii oraz dermatologów, alergologów, poczatkujących safety assessorów i praktyków.


Liczba stron465
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5779-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]Część I PODSTAWY TOKSYKOLOGII OGÓLNEJ    1
  1. Czym jest toksykologia?    3
    1.1. Geneza i pochodzenie trucizn    3
    1.2. Zarys historii toksykologii    5
      1.2.1. Starożytność (ok. IV w. p.n.e.–I w. n.e.)    5
      1.2.2. Europa nowożytna (XVI–XVII w.)    7
      1.2.3. Koniec milenium (XIX–XX w.)    8
      1.2.4. Współczesność (XXI w.)    9
    1.3. Dyscypliny toksykologii    9
  Piśmiennictwo    10
  2. Czynniki wpływające na toksyczność trucizn    13
    2.1. Budowa chemiczna    14
      2.1.1. Informacje wstępne    14
      2.1.2. Zagadnienia związane ze związkami nieorganicznymi    15
      2.1.3. Zagadnienia związane ze związkami organicznymi    16
    2.2. Właściwości fizyczne i chemiczne    23
      2.2.1. Rozpuszczalność i współczynnik podziału    23
      2.2.2. Stopień rozdrobnienia    25
      2.2.3. Rozkład substancji    25
      2.2.4. Cechy organoleptyczne    26
    2.3. Czynniki biologiczne    27
      2.3.1. Przynależność gatunkowa    27
      2.3.2. Płeć    27
      2.3.3. Wiek    28
      2.3.4. Indywidualna zmienność wrażliwości na trucizny    28
      2.3.5. Stan zdrowia, stany fizjologiczne    29
      2.3.6. Dieta    30
      2.3.7. Rytmy biologiczne    30
    2.4. Czynniki środowiskowe    31
  Piśmiennictwo    31
  3. Podstawowe pojęcia w toksykologii    33
    3.1. Trucizny, leki i ksenobiotyki    33
    3.2. Zatrucia i ich rodzaje    35
    3.3. Dawki    39
    3.4. Ocena narażenia na ksenobiotyki    46
    3.5. Efekty działania ksenobiotyków    47
  Piśmiennictwo    50
  4. Losy ksenobiotyków w ustroju    51
    4.1. Informacje wstępne    51
    4.2. Wchłanianie ksenobiotyków    54
      4.2.1. Informacje wstępne    54
      4.2.2. Przenikanie ksenobiotyków przez błony biologiczne    55
      4.2.3. Drogi wchłaniania    63
    4.3. Dystrybucja i kumulacja ksenobiotyków    89
      4.3.1. Informacje wstępne    89
      4.3.2. Dystrybucja ksenobiotyków    89
      4.3.3. Kumulacja ksenobiotyków    98
    4.4. Biotransformacja ksenobiotyków    99
      4.4.1. Informacje wstępne    99
      4.4.2. Reakcje I fazy    107
      4.4.3. Reakcje II fazy    120
      4.4.4. Reakcje III fazy    132
      4.4.5. Biotransformacja ksenobiotyków w skórze – wybrane zagadnienia    134
    4.5. Wydalanie ksenobiotyków    137
      4.5.1. Informacje wstępne    137
      4.5.2. Wydalanie z moczem    138
      4.5.3. Wydalanie z kałem    140
      4.5.4. Wydalanie z powietrzem wydychanym    141
      4.5.5. Wydalanie innymi drogami    142
  Piśmiennictwo    143
  5. Mechanizmy działania toksycznego    145
    5.1. Informacje wstępne    145
    5.2. (Bio)fizyczne mechanizmy działania toksycznego    146
    5.3. Wybrane chemiczne mechanizmy działania toksycznego    147
      5.3.1. Informacje wstępne    147
      5.3.2. Mechanizmy działania toksycznego związane z niedotlenieniem tkanek lub nieprawidłowym wykorzystaniem energii spalania    147
      5.3.3. Mechanizmy działania toksycznego związane z działaniem enzymów    157
      5.3.4. Mechanizmy działania toksycznego związane z przewodzeniem bodźców w układzie nerwowym    160
      5.3.5. Mechanizmy działania toksycznego związane z tworzeniem wiązań kowalencyjnych przez aktywne metabolity    162
      5.3.6. Mechanizmy działania toksycznego związane z działaniem rodników    162
      5.3.7. Mechanizmy działania toksycznego związane z kancerogenezą chemiczną    164
  Piśmiennictwo    168
  6. Podstawy toksykokinetyki i farmakokinetyki    171
    6.1. Informacje wstępne    171
    6.2. Podstawowe pojęcia    171
    6.3. Farmakokinetyka vs toksykokinetyka    173
    6.4. Modele matematyczne w farmakokinetyce    174
      6.4.1. Modele kompartmentowe (modele wykładnicze)    174
      6.4.2. Modele kompartmentowe po podaniu pozanaczyniowym    181
      6.4.3. Podanie dożylne wielokrotne    182
  Piśmiennictwo    184
  Część II TOKSYKOLOGIA KOSMETYKÓW    185
  7. Czym jest toksykologia kosmetyków i ocena bezpieczeństwa produktów kosmetycznych?    187
    7.1. Rys historyczny toksykologii kosmetyków    187
      7.1.1. Starożytność    187
      7.1.2. Średniowiecze    189
      7.1.3. Renesans    190
      7.1.4. Barok    190
      7.1.5. Wiek XIX i XX    191
      7.1.6. Współczesność    191
    7.2. Definicja i zakres współczesnej toksykologii kosmetyków    193
    7.3. Safety assessment i safety assessorzy    194
  Piśmiennictwo    198
  8. Szczegółowa toksykologia kosmetyków    199
    8.1. Informacje wstępne    199
    8.2. Składniki wchodzące w skład farb do włosów    200
      8.2.1. HC Red nr 18 (В124)    201
      8.2.2. HC Yellow nr 16 (B123)    203
      8.2.3. Basic Blue 124    205
      8.2.4. HC Yellow nr 17 (B121)    208
      8.2.5. HC Red nr 17 (B120)    210
      8.2.6. 1-Hexyl 4,5-diamino pyrazole sulfate (A163)    212
      8.2.7. HC Blue 18 (B122)    214
      8.2.8. 2,5,6-Triamino-4-pyrimidinol sulfate (A143)    216
      8.2.9. 2,6-Dihydroxyethylaminotoluene (A138)    218
      8.2.10. Basic Blue 99 (C059)    220
      8.2.11. Acid Orange 7 (C015)    221
      8.2.12. Hydroxyethoxy aminopyrazolopyridine HCl (A161)    223
      8.2.13. 3-Amino-2,6-dimethylphenol (A162)    225
      8.2.14. Basic Brown 17 (B007)    227
      8.2.15. Disperse Red 17 (B5)    229
      8.2.16. Bismuth citrate    232
      8.2.17. Lawsonia inermis (henna) (C169)    234
      8.2.18. 2-Chloro-p-phenylenediamine (A8)    236
      8.2.19. Hydroxyanthraquinone-aminopropyl methyl morpholinium methosulfate (C117)    238
      8.2.20. Acid Black 1 (B15)    240
      8.2.21. Dimethylpiperazinium aminopyrazolopyridine HCl (A164)    241
      8.2.22. Tetrabromophenol blue, 4,4ʹ-(4,5,6,7-tetrabromo-1,1-dioxido-3H-2,1- benzoxathiol-3-yliden)bis-2,6-dibromophenol (C183)    244
      8.2.23. HC Orange nr 6 (B125)    246
      8.2.24. N,Nʹ-Bis-(2-hydroxyethyl)-2-nitro-p-phenylenediamine (B34)    248
    8.3. Składniki kosmetyków pełniące funkcję zapachową    250
      8.3.1. Butylphenyl methylpropional (BMHCA)    251
      8.3.2. Vetiveryl acetate/acetylated vetiver oil (AVO)    253
      8.3.3. Tagetes minuta, T. patula extracts, essential oils    256
    8.4. Składniki kosmetyków stanowiące nanomateriały    257
      8.4.1. Hydroxyapatite (nano)    258
      8.4.2. Silica, Hydrated Silica, Silica Surface Modified with Alkyl Silylates    260
      8.4.3. 2,2ʹ-Methylene-bis-(6-(2H-benzotriazol-2-yl)-4-(1,1,3,3-tetramethylbutyl) phenol)    263
      8.4.4. Carbon Black (nano-form)    266
      8.4.5. Titanium dioxide    268
      8.4.6. Zinc oxide (nano-form)    269
    8.5. Składniki kosmetyków o różnym zastosowaniu    271
      8.5.1. UV filter S86 Phenylene bis-diphenyltriazine    271
      8.5.2. Cetylpyridinium chloride    273
      8.5.3. o-Phenylphenol (OPP), Sodium o-phenylphenate oraz Potassium o-phenylphenate    275
      8.5.4. Methylisothiazolinone (MI) (P94)    278
      8.5.5. Deoxyarbutin (4-[(tetrahydro-2H-pyran-2-yl)oxy]phenol)    280
      8.5.6. α-Arbutin    282
      8.5.7. β-Arbutin    284
      8.5.8. Dichloromethane    286
      8.5.9. Ethyl lauroyl arginate HCl    287
      8.5.10. Poly(hexamethylene) biguanide hydrochloride (PHMB)    289
      8.5.11. Formaldehyde (formaldehyd) w utwardzaczach do paznokci    292
      8.5.12. Hydrolysed wheat proteins (WHP)    293
      8.5.13. 2-(4-(2-(4-Diethylamino-2-hydroxy-benzoyl)-benzoyl)-piperazine- 1-carbonyl)-phenyl)-(4-diethylamino-2-hydroxyphenyl)-methanone (HAA299)    295
      8.5.14. Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO)    297
      8.5.15. Związki aluminium (glinu)    299
      8.5.16. Potassium hydroxide (KOH, wodorotlenek potasu)    302
      8.5.17. Peanut oil (olej z orzechów ziemnych)    303
      8.5.18. Thioglycolic acid and its salts (TGA)    305
      8.5.19. 3-Benzylidene camphor    308
      8.5.20. Zinc pyrithione    309
      8.5.21. Climbazole    311
      8.5.22. Diethylene Glycol Monoethyl Ether (DEGEE)    314
      8.5.23. HEMA    316
      8.5.24. Methoxypropylamino Cyclohexenylidene Ethoxyethylcyanoacetate (S87)    318
      8.5.25. Ethylzingerone – Hydroxyethoxyphenyl Butanone (HEPB)    320
      8.5.26. EcoG+    322
      8.5.27. Phenoxyethanol    323
      8.5.28. Witamina A    325
      8.5.29. Cyclopentasiloxane D5    328
    8.6. Składniki kosmetyków całkowicie zakazane w produktach    330
  Piśmiennictwo    387
  9. Metody alternatywne w toksykologii kosmetyków    389
    9.1. Informacje wstępne    389
    9.2. Walidacja metod alternatywnych    392
    9.3. Metody alternatywne w ocenie bezpieczeństwa kosmetyku    394
  Piśmiennictwo    394
  Część III OCENA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH    395
  10. Aspekty prawne związane z oceną bezpieczeństwa produktów kosmetycznych    397
    10.1. Wstęp    397
    10.2. Uregulowania prawne obowiązujące w Polsce    398
    10.3. Uregulowania prawne obowiązujące w Unii Europejskiej    399
  Piśmiennictwo    402
  11. Raport oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych    403
    11.1. Informacje wstępne    403
    11.2. Część A – informacje na temat bezpieczeństwa produktu kosmetycznego    406
      11.2.1. Jakościowy i ilościowy skład produktu kosmetycznego    407
      11.2.2. Właściwości fizyczne i chemiczne oraz stabilność produktu kosmetycznego    408
      11.2.3. Jakość mikrobiologiczna    410
      11.2.4. Zanieczyszczenia, ilości śladowe, informacje o materiale, z którego wykonano opakowanie    411
      11.2.5. Normalne i dające się racjonalnie przewidzieć stosowanie    415
      11.2.6. Narażenie na działanie produktu kosmetycznego    416
      11.2.7. Narażenie na działanie substancji (składników)    421
      11.2.8. Profil toksykologiczny substancji    425
      11.2.9. Działania niepożądane i ciężkie działania niepożądane    432
      11.2.10. Informacje o produkcie kosmetycznym    432
    11.3. Część B – ocena bezpieczeństwa produktu kosmetycznego    433
      11.3.1. Wniosek z oceny    433
      11.3.2. Ostrzeżenia i instrukcje stosowania umieszczane na etykiecie    433
      11.3.3. Rozumowanie    436
      11.3.4. Kwalifikacje eksperta    437
  Piśmiennictwo    438
  12. Źródła informacji do oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych    439
    12.1. Informacje wstępne    439
    12.2. Aktualne ustawodawstwo    439
    12.3. Opinie i zalecenia uznanych komitetów naukowych    441
    12.4. Czasopisma naukowe    442
    12.5. Bazy danych    443
  Piśmiennictwo    444
  Skorowidz    446
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia