Chemia Piękna Tom 2

Źródła substancji bioaktywnych

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

74,25  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

74,2599,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Opis:
Książka udziela odpowiedzi na pytanie, jakie są źródła substancji, które mogą stanowić wartościowe składniki kosmetyków i suplementów. Analiza współczesnych trendów w tym względzie ujawnia trzy podstawowe metody pozyskiwania tego typu związków: etno-chemię kosmetyczną, teoretyczne badania in silico oraz peptyzację. To trzy najważniejsze i nowoczesne metody dostarczające substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwstarzeniowych, botox-like i innych, których skuteczność została potwierdzonych w badaniach in vivo i in vitro.


Liczba stron564
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-21696-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa VII
  1. Wstęp     11
  2. Surowce naturalne     5
  Literatura uzupełniająca    331
  Internet     332
  3. Modelowanie kwantowo-chemiczne     337
    3.1. Wstęp    337
  Literatura uzupełniająca    339
    3.2. Matematyczne podstawy modelowania     340
      3.2.1. Liczby rzeczywiste, urojone i zespolone     340
      3.2.2. Skalary i wektory     341
      3.2.3. Tensory .S     344
      3.2.4. Macierze i wyznaczniki    344
      3.2.5. Funkcje     348
      3.2.6. Pochodna funkcji     349
      3.2.7. Całka funkcji    352
      3.2.8. Operatory     355
      3.2.9. Równania różniczkowe    356
      3.2.10. Szeregi     358
  Literatura uzupełniająca    359
  Internet    359
    3.3. Fizyczne podstawy modelowania     359
      3.3.1. Zmienne kinematyczne i dynamiczne    360
      3.3.2. Zjawiska korpuskularne i falowe     361
      3.3.3. Historia teorii kwantów    362
      3.3.4. Postulaty teorii kwantów    366
      3.3.5. Właściwości funkcji falowych i operatorów     370
      3.3.6. Wyprowadzenie równania Schrödingera    371
      3.3.7. Rozwiązania analityczne    373
      3.3.8. Rozwiązania numeryczne    381
  Literatura uzupełniająca    415
    3.4. Numeryczne podstawy modelowania     416
      3.4.1. Pliki     417
      3.4.2. Modelowanie    426
      3.4.3. Wizualizacja     431
      3.4.4. Jednostki     436
    3.5. Modelowanie składników kosmetyków i suplementów    437
      3.5.1. Modelowanie przeciwutleniaczy     438
      3.5.2. Deskryptory i mechanizmy     440
      3.5.3. Pochodne kwasu cynamonowego     451
      3.5.4. Kwas galusowy     462
      3.5.5. Kwas α-liponowy i jego metabolity    468
      3.5.6. Kwasy sulfenowe     476
      3.5.7. Ksantony mangostanu    482
      3.5.8. Adaptogeny różeńca górskiego     487
      3.5.9. Resweratrol i jego pochodne     491
      3.5.10. Arachidony i metabolity resweratrolu    498
      3.5.11. Sylibina i cynaryna     500
      3.5.12. Ranking przeciwutleniaczy     503
    3.6. Modelowanie substancji barwnych     504
  Literatura uzupełniająca    518
  Internet    519
  4. Peptyzacja     521
  4.1. Oligopeptydy, peptydy i polipeptydy    521
  4.2. Chemia kombinatoryczna     523
  4.3. Neurotoksyny i peptydy biomimetyczne     525
  4.3.1. Neurotoksyna botulinowa     527
  4.3.2. Neurotoksyna jadu węża    529
  4.3.3. Oligopeptydy biomimetyczne     530
  4.4. Perspektywy     537
  4.4.1. Oligopeptydy i peptydy przeciwutleniające     537
  4.4.2. Oligopeptydy i peptydy przeciwdrobnoustrojowe     540
  4.4.3. Peptydy roślinne – cyklotydy    546
  4.4.4. Inne źródła bioaktywnych peptydów    548
  4.5. Naturalne słodziki peptydowe     552
  Literatura uzupełniająca    555
  Internet    555
  Indeks nazw łacińskich    557
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia