Chemia Piękna Tom 1

Podział związków ze względu na budowę i funkcję

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

74,25  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

74,2599,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książka przedstawia dwie komplementarne metody podziału związków chemicznych o znaczeniu kosmetycznym. Pierwsza — opiera się na klasyfikacji chemicznej, w drugiej kryterium podziału stanowi funkcja, jaką związek pełni w kosmetykach. Podejście to umożliwia opis nawet złożonych związków chemicznych, które zawierają kilka grup funkcyjnych lub mogą pełnić kilka funkcji w kosmetykach.


Liczba stron504
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-21690-0
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa IX
  1. Rys historyczny     9
  2. Chemia ogólna     13
    2.1. Atomowa teoria budowy materii     14
      2.1.1. Układ okresowy pierwiastków chemicznych     14
      2.1.2. Budowa atomów     16
    2.2. Cząsteczki i wiązania chemiczne    22
      2.2.1. Wiązanie typu σ     22
      2.2.2. Wiązanie typu π     24
      2.2.3. Wiązania kowalencyjne, spolaryzowane i jonowe    25
      2.2.4. Wiązanie koordynacyjne    26
      2.2.5. Wiązanie wodorowe     27
      2.2.6. Delokalizacja wiązań     29
    2.3. Stany skupienia: stały, ciekły i gazowy     29
      2.3.1. Ciekłe kryształy     30
      2.3.2. Polimorfizm i alotropia    31
    2.4. Mieszaniny substancji     32
    2.5. Stężenia roztworów    34
      2.5.1. Stężenie procentowe     34
      2.5.2. Stężenie molowe     35
      2.5.3. Stężenie molalne     36
      2.5.4. Stężenie normalne     36
    2.6. pH roztworów     36
    2.7. Substancje obojętne, kwasowe i zasadowe    38
    2.8. Roztwory buforowe     39
    2.9. Substancje powierzchniowo czynne     40
      2.9.1. Emulgatory o/w i w/o     42
      2.9.2. Usuwanie brudu     42
      2.9.3. Krytyczne stężenie micelarne     43
      2.9.4. Surfaktanty typu gemini    44
    2.10. Osmoza i dyfuzja    47
    2.11. Elektroliza     50
      2.11.1. Ogniwa galwaniczne     51
      2.11.2. Elektrolityczna epilacja    53
  3. Kosmetyczna chemia nieorganiczna     55
    3.1. Nomenklatura substancji nieorganicznych    55
    3.2. Pierwiastki w kosmetyce     57
      3.2.1. Makroelementy     57
      3.2.2. Mikroelementy     65
      3.2.3. Pierwiastki inne     72
      3.2.4. Pierwiastki szkodliwe i kontrowersyjne     73
    3.3. Woda i tlenki     78
    3.4. Kwasy    83
    3.5. Zasady    89
    3.6. Sole     91
      3.6.1. Sole kwasu węglowego    91
      3.6.2. Sole tlenowych kwasów siarki     92
      3.6.3. Sole kwasów fosforowych     95
      3.6.4. Sole kwasu azotowego(V)     96
      3.6.5. Sole tlenowych kwasów boru, chloru, bromu i jodu     96
      3.6.6. Nadtlenki     98
      3.6.7. Sole kwasów beztlenowych     98
    3.7. Substancje pochodzenia mineralnego    100
  4. Kosmetyczna chemia organiczna     105
    4.1. Pojęcia wstępne     105
      4.1.1. Pisownia wzorów związków organicznych     109
      4.1.2. Izomeria     110
    4.2. Węglowodory     111
      4.2.1. Węglowodory o znaczeniu kosmetycznym     112
      4.2.2. Węglowodory terpenowe    113
      4.2.3. Węglowodory aromatyczne     116
    4.3. Alkohole i fenole     117
      4.3.1. Alkohole alifatyczne     118
      4.3.2. Inne alkohole nasycone    120
      4.3.3. Alkohole alifatyczne nienasycone     121
      4.3.4. Alkohole terpenowe     121
      4.3.5. Sterole     124
      4.3.6. Alkohole aromatyczne    125
      4.3.7. Alkohole polihydroksylowe     125
      4.3.8. Fenole    127
      4.3.9. Polifenole     129
      4.3.10. Polifenolokwasy     131
    4.4. Etery     135
    4.5. Aldehydy i ketony    136
      4.5.1. Aldehydy alifatyczne     137
      4.5.2. Aldehydy terpenowe     138
      4.5.3. Aldehydy aromatyczne     139
      4.5.4. Ketony alifatyczne     140
      4.5.5. Ketony terpenowe     141
    4.6. Kwasy karboksylowe    142
      4.6.1. Kwasy alifatyczne nasycone     143
      4.6.2. Kwasy alifatyczne nienasycone     144
      4.6.3. Kwasy aromatyczne     152
    4.7. Pochodne kwasów karboksylowych     153
      4.7.1. Estry     153
      4.7.2. Mydła     161
      4.7.3. Fosfolipidy    162
      4.7.4. Laktony     164
      4.7.5. Amidy kwasowe     165
    4.8. Związki wielofunkcyjne     168
      4.8.1. Hydroksykwasy     168
      4.8.2. Aminokwasy i białka     172
      4.8.3. Kwasy aminoowocowe    179
    4.9. Sacharydy     179
      4.9.1. Monosacharydy     179
      4.9.2. Disacharydy    181
      4.9.3. Polisacharydy    182
      4.9.4. Glikozydy     192
    4.10. RNA, DNA, ATP     202
    4.11. Związki krzemoorganiczne     205
    4.12. Aminy biogenne    207
  5. Funkcje składników kosmetyków     215
    5.1. Podstawy prawne    215
      5.1.1. Identyfi kacja składników zapachowych     228
      5.1.2. Ograniczenia odnoszące się do składników zapachowych     228
      5.1.3. Reprezentatywna lista substancji zapachowych    228
    5.2. Substancje przeciwdrobnoustrojowe     229
      5.2.1. Naturalne substancje przeciwdrobnoustrojowe    230
      5.2.2. Nieorganiczne substancje przeciwdrobnoustrojowe     240
      5.2.3. Organiczne substancje przeciwdrobnoustrojowe    241
      5.2.4. Metaloorganiczne substancje przeciwdrobnoustrojowe     250
      5.2.5. Konserwanty kosmetyczne     250
    5.3. Substancje barwiące    253
      5.3.1. Substancje brązowiące skórę     263
      5.3.2. Substancje usuwające przebarwienia skóry     263
    5.4. Substancje promieniochronne    265
      5.4.1. Organiczne fi ltry naturalne     266
      5.4.2. Syntetyczne organiczne filtry UV-A    267
      5.4.3. Syntetyczne organiczne filtry UV-B    268
      5.4.4. Syntetyczne organiczne filtry UV-A+B     269
      5.4.5. Filtry nieorganiczne     269
      5.4.6. Filtry UV dopuszczone do stosowania przez UE    269
    5.5. Przeciwutleniacze    271
      5.5.1. Przeciwutleniacze samoistne    272
      5.5.2. Przeciwutleniacze synergistyczne     274
      5.5.3. Przeciwutleniacze kompleksujące     275
      5.5.4. Inhibitory lipooksygenazy    276
      5.5.5. Eksperymentalne wyznaczanie aktywności przeciwutleniającej     277
    5.6. Substancje powierzchniowo czynne     279
      5.6.1. Mydła     279
      5.6.2. Detergenty     279
      5.6.3. Emulgatory     282
    5.7. Substancje zapachowe     284
      5.7.1. Substancje zapachowe syntetyczne    285
      5.7.2. Substancje zapachowe pochodzenia roślinnego    287
      5.7.3. Substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego     302
      5.7.4. Feromony i atraktanty     305
    5.8. Witaminy    309
      5.8.1. Witaminy hydrofobowe    310
      5.8.2. Witaminy hydrofi lowe     315
      5.8.3. Quasi-witaminy     327
    5.9. Eliksiry młodości     333
      5.9.1. Substancje defi cytowe i niwelujące    335
      5.9.2. Starzenie genetyczne     352
      5.9.3. Starzenie behawioralne     381
      5.9.4. Starzenie rodnikowe     400
      5.9.5. Starzenie immunologiczne     406
      5.9.6. Poszukiwanie pigułki młodości     414
    5.10. Nano- i mikrokomponenty kosmetyków     421
      5.10.1. Nanonośniki     426
      5.10.2. Mikronośniki     442
    5.11. Perspektywy     449
      5.11.1. Genomika kosmetyczna    449
      5.11.2. Kropki kwantowe     450
      5.11.3. Materiały imprintowane molekularnie     452
      5.11.4. Bramki pH    457
      5.11.5. Nośniki wziewne     458
    5.12. Substancje kontrowersyjne i szkodliwe     460
      5.12.1. Alergeny i substancje drażniące     460
      5.12.2. Substancje CMR     465
  6. Prawo Kosmetyczne 471
    6.1. Prawo Polskie     471
    6.2. Prawo Unii Europejskiej     473
  Indeks rzeczowy     479
  Indeks nazw łacińskich    499
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia