Dieta w niewydolności serca

Poradnik dla pacjentów

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,40  59,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 59,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 35,40 zł  


35,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.


Rok wydania2023
Liczba stron150
KategoriaKardiologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23334-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     7
  1. Kilka słów na początek...     13
  2. Kilka słów o niewydolności serca     15
    Klasyfikacja niewydolności serca     17
    Przyczyny niewydolności serca     19
    Objawy niewydolności serca     19
      Klasyfikacja objawów     20
    Leczenie     21
      Zmiana stylu życia     22
      Leki     22
      Inne metody leczenia     23
  3. Kilka słów o stanie odżywienia. Czy moja masa ciała jest w normie?     25
      Idealna masa ciała     29
      Obwód talii     29
  4. Wybrane składniki pokarmowe i wartość energetyczna diety pacjenta z niewydolnością serca – praktyczne wskazówki     31
    Zapotrzebowanie energetyczne     31
      Bilans energetyczny     34
    Białko     36
      Zalety białka roślinnego     38
    Węglowodany     40
    Tłuszcze     45
      Nasycone kwasy tłuszczowe     47
      Nienasycone kwasy tłuszczowe     47
      Izomery trans kwasów tłuszczowych     48
      Kwasy tłuszczowe omega-3     48
    Potas     50
    Sód     53
      Jak zmniejszyć ilość soli w diecie?     54
    Rekomendacje dotyczące podaży płynów     55
      Ograniczenie spożycia płynów     57
      Wskazówki dotyczące kontroli spożycia płynów     60
  5. Przykładowe modele żywieniowe stosowane w niewydolności serca     61
    Dieta śródziemnomorska     61
      Warzywa i owoce     62
      Pełnoziarniste produkty zbożowe     62
      Oliwa     63
      Nasiona roślin strączkowych     63
      Orzechy i nasiona     64
      Mięso     64
      Ryby     64
      Produkty mleczne     65
      Przyprawy     65
    Dieta DASH     67
    Diety wegetariańskie     71
      Białko     72
      Tłuszcze     75
      Wapń     76
      Żelazo     77
      Witamina B12 (kobalamina)     78
    Polskie zalecenia zdrowego żywienia     80
  6. Samoopieka pacjenta z niewydolnością serca     84
      Codzienna rutyna     85
  7. Niewydolność serca w pytaniach i odpowiedziach     89
    Jak kontrolować podaż witaminy K?     89
    Czy muszę uważać na owoce sezonowe?     93
    Co robić, gdy wystąpi suchość w jamie ustnej i silne uczucie pragnienia?     93
    Jak czytać etykiety produktów spożywczych?     94
    Dlaczego warto czytać ulotki leków?     97
    Co zrobić w sytuacji, kiedy nie mam apetytu?     99
    Czy mogę pić alkohol?     100
    Czy mogę pić kawę?     101
    Czy muszę suplementować witaminę D?     101
    Czy powinienem suplementować kwasy tłuszczowe omega-3?     102
  8. Przepisy     103
    Śniadania     104
      Omlet ze szparagami     104
      Kanapki z pastą z łososia     105
      Szakszuka     105
      Komosanka na mleku migdałowym     106
      Śniadaniowa tofucznica     107
      Owsianka nocna z suszonymi morelami     107
      Owsianka jak makowiec     108
      Kanapki z hummusem     108
      Kanapki z twarożkiem z tofu     109
      Kanapki z pastą z fasoli     109
    Obiady     111
      Pierś z indyka z warzywami i ryżem     111
      Dorsz pełen przypraw     112
      Makaron w sosie jogurtowym z kurczakiem     112
      Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami     113
      Kremowa kasza jaglana z cukinią     114
      Pieczony indyk z kaszą i warzywami     115
      Roślinne szaszłyki z ziemniakami     115
      Gulasz z zielonej soczewicy     116
      Dorsz z sałatką z pęczakiem     117
      Łosoś pieczony z pesto z ziemniakami i fasolką     117
    Kolacje     119
      Sałatka z awokado, fasolą i fetą     119
      Tortilla z kurczakiem i awokado     120
      Komosa ryżowa z warzywami     120
      Bruschetta z mozzarellą     121
      Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem     122
      Kanapki z awokado i mozzarellą     122
      Makaron z pieczonym łososiem     123
      Roślinny omlet z gruszką     124
      Kanapki z twarogiem     124
      Turecka sałatka z ciecierzycą i ryżem     125
    Przekąski     126
      Twarożek z cynamonem     126
      Skyrnik z truskawkami i borówkami     126
      Owoce jagodowe z orzechami włoskimi     127
      Koktajl bogaty w antyoksydanty     127
      Chia z czekoladą i malinami     128
      Deser owsiany z jagodami     128
      Sałatka z tofu i orzechami     129
      Owocowy deser twarogowy     129
      Hummus z warzywami     130
      Sałatka w słoiku     130
  Piśmiennictwo     132
RozwińZwiń