Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

56,40  94,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 94,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 56,40 zł  


56,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
-stosowany sprzęt i instrumentarium,
-sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
-opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
-podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
-aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.


Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małoinwazyjnej.


Rok wydania2020
Liczba stron193
KategoriaPielęgniarstwo
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5980-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Postępowanie przedoperacyjne – Aldona Michalak, Katarzyna Staroń, Roman Danielewicz     1
    1.1. Identyfikacja pacjenta     2
    1.2. Przygotowanie pacjenta     3
      1.2.1. Ułożenie pacjenta na stole operacyjnym     3
      1.2.2. Dezynfekcja pola operacyjnego     4
      1.2.3. Obłożenie pola operacyjnego     4
      1.2.4. Rodzaje dostępów chirurgicznych     5
    1.3. Przygotowanie sali operacyjnej do operacji małoinwazyjnych jamy brzusznej     5
      1.3.1. Sprzęt, narzędzia i akcesoria dodatkowe     6
  2. Znieczulenie do operacji – Joanna Ostas, Beata Błaszczyk     21
    2.1. Opieka anestezjologiczna w czasie operacji     21
      2.1.1. Ocena pacjenta przed znieczuleniem     21
      2.1.2. Techniki znieczulenia     22
      2.1.3. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia     27
    2.2. Znieczulenie do operacji bariatrycznych     29
      2.2.1. Techniki znieczulenia     29
      2.2.2. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia     33
  3. Zabiegi w chirurgii małoinwazyjnej – instrumentarium i techniki operacyjne     35
    3.1. Usunięcie pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową – Aldona Michalak, Maciej Romanowski     35
    3.2. Usunięcie wyrostka robaczkowego metodą laparoskopową – Marta Kotomska, Maciej Kosieradzki     47
    3.3. Wycięcie jelita grubego metodą laparoskopową – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski     54
    3.4. Laparoskopowa dystalna resekcja trzustki – Magdalena Olech, Grzegorz Witkowski     69
    3.5. Resekcja wątroby sposobem laparoskopowym – Jolanta Budny, Krzysztof Zieniewicz, Tadeusz Wróblewski     78
    3.6. Operacje refluksu żołądkowo-przełykowego – Andrzej Kwiatkowski, Grażyna Komosa     88
    3.7. Techniki wideoskopowe w operacjach przepuklin jamy brzusznej – Marzena Witkowska, Paweł Ziemiański     98
      3.7.1. Plastyka przepuklin pachwinowych     98
      3.7.2. Plastyka przepuklin techniką wewnątrzotrzewnową (IPOM)     108
      3.7.3. Plastyka przepuklin techniką „sublay”     114
      3.7.4. Plastyka rozstępu kresy białej     119
    3.8. Wybrane laparoskopowe zabiegi chirurgii metabolicznej – Aldona Michalak, Wojciech Lisik     121
      3.8.1. Rękawowa resekcja żołądka (LSG)     122
      3.8.2. Żołądkowe zespolenie omijające     131
    3.9. Usunięcie śledziony – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski     139
  4. Przyszłość chirurgii małoinwazyjnej     149
    4.1. Robot chirurgiczny da Vinci – Izabela Szwed, Wojciech Witkiewicz, Marek Zawadzki     149
      4.1.1. Przygotowanie sali operacyjnej do zabiegu     150
      4.1.2. Ułożenie pacjenta do operacji     154
      4.1.3. Przygotowanie robota da Vinci do operacji – rola pielęgniarki     154
      4.1.4. Wykonanie operacji przy użyciu robota da Vinci – rola lekarza     156
    4.2. Chirurgia laparoskopowa z pojedynczego nacięcia (SILS, SPL) – Maciej Romanowski     165
  5. Korzyści zdrowotne i ekonomiczne wynikające z operacji małoinwazyjnych – Aldona Michalak, Roman Danielewicz     169
  Piśmiennictwo     173
  Wykaz rycin udostępnionych dzięki uprzejmości     181
RozwińZwiń