Światowy handel rybami i produktami rybnymi. Teoretyczne przesłanki i realne uwarunkowania rozwoju w świetle teorii handlu międzynarodowego

Światowy handel rybami i produktami rybnymi. Teoretyczne przesłanki i realne uwarunkowania rozwoju w świetle teorii handlu międzynarodowego

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ryby i produkty rybne są przedmiotem handlu od tysięcy lat, ale przez wieki rozmiar i zakres geograficzny tej wymiany były bardzo ograniczone. Nietrwałość artykułów rybnych oraz czasochłonność, kosztowność i nieefektywność tradycyjnych metod konserwacji (np. suszenia) powodowały, że handel większością ryb i ich przetworów miał wymiar lokalny lub, co najwyżej, regionalny. Sytuacja ta uległa zmianie w XX wieku. Postęp w dziedzinie utrwalania i przechowywania ryb i produktów rybnych oraz rozwój transportu umożliwiły ekspansję terytorialną handlu rybami i produktami rybnymi. W warunkach wzrostu globalnego popytu na artykuły rybne i coraz większych możliwości produkcyjnych światowego rybołówstwa systematycznie rosły odpowiednie obroty międzynarodowe.

W książce przedstawiono uwarunkowania i tendencje rozwoju międzynarodowego handlu rybami i produktami rybnymi. Sformułowano następującą hipotezę: zmiany intensywności i struktury międzynarodowego handlu produktami rybnymi w okresie powojennym były spowodowane zmianą przewag komparatywnych pomiędzy krajami, a głównym czynnikiem tych zmian były nowe regulacje prawa morza.


Liczba stron507
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
ISBN-13978-83-7241-841-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     9
  
  Rozdział 1. Teoretyczne interpretacje przesłanek rozwoju handlu międzynarodowego     15
  
  1.1. Klasyfikacja teorii handlu międzynarodowego ze względu na przesłanki wymiany     15
  1.2. Podażowe teorie handlu międzynarodowego     23
  1.3. Popytowe przesłanki rozwoju handlu międzynarodowego w świetle teorii     42
  1.4. Rola poszczególnych teorii w objaśnianiu handlu międzynarodowego     55
  1.5. Uwarunkowania handlu międzynarodowego a teoria lokalizacji i teoria międzynarodowej konkurencyjności     65
  1.5.1. Handel międzynarodowy a teoria lokalizacji     65
  1.5.2. Handel międzynarodowy w koncepcjach międzynarodowej konkurencyjności     72
  
  Rozdział 2. Podażowe uwarunkowania rozwoju międzynarodowej wymiany ryb i produktów rybnych     81
  
  2.1. Wielkość i dynamika produkcji światowego rybołówstwa     81
  2.2. Struktura produkcji     88
  2.2.1. Źródła pochodzenia i sposoby pozyskiwania organizmów wodnych     88
  2.2.2. Struktura przestrzenna     95
  2.2.3. Struktura rodzajowa     100
  2.2.4. Struktura geograficzna     105
  2.3. Zasoby naturalne jako czynnik możliwości produkcyjnych     116
  2.3.1. Istota i specyfika zasobów naturalnych rybołówstwa     116
  2.3.2. Wielkość i stan zasobów a tendencje rozwoju produkcji rybołówstwa     120
  2.4. Rola postępu naukowo-technicznego w rozwoju produkcji     131
  2.5. Międzynarodowe prawo morza a wielkość i struktura produkcji     145
  2.5.1. Kierunki ewolucji międzynarodowego prawa morza     145
  2.5.2. Regulacje prawa morza a możliwości produkcyjne światowego rybołówstwa     150
  2.5.2.1. Reguła wolności mórz a rozwój rybołówstwa     151
  2.5.2.2. Nowe zasady użytkowania morza a możliwości produkcyjne światowego rybołówstwa     154
  
  Rozdział 3. Popytowe uwarunkowania międzynarodowych obrotów rybami i produktami rybnymi     183
  
  3.1. Sposoby wykorzystania światowej produkcji rybołówstwa     183
  3.2. Światowe spożycie żywności pochodzenia wodnego     187
  3.2.1. Wielkość i dynamika konsumpcji     187
  3.2.2. Struktura geograficzna spożycia     191
  3.2.3. Struktura rodzajowa spożycia     205
  3.2.4. Rola produktów rybnych w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych świata     210
  3.3. Zużycie przemysłowych produktów rybnych     214
  3.4. Czynniki rozwoju popytu na ryby i produkty rybne     226
  3.4.1. Wzrost liczby ludności i konsumpcji per capita żywnościowych produktów rybnych     226
  3.4.2. Determinanty spożycia per capita artykułów rybnych     230
  3.4.3. Czynniki określające zapotrzebowanie na przemysłowe produkty rybne     242
  3.4.4. Zmiany roli poszczególnych czynników w kształtowaniu konsumpcji produktów rybnych     248
  
  Rozdział 4. Charakterystyka światowego handlu rybami i produktami rybnymi     252
  
  4.1. Poziom i dynamika światowych obrotów     252
  4.2. Struktura towarowa obrotów     260
  4.2.1. Produkty żywnościowe i nieżywnościowe     261
  4.2.2. Rodzaje organizmów wodnych     264
  4.2.3. Produkty według sposobu przetworzenia     267
  4.2.4. Produkty według międzynarodowych systemów klasyfikacji     270
  4.3. Struktura geograficzna obrotów     274
  4.3.1. Rejony geograficzne     274
  4.3.2. Regiony ekonomiczne     277
  4.3.3. Najwięksi eksporterzy i importerzy     284
  4.4. Tendencje cen światowego rynku rybnego     295
  4.5. Polityka handlowa w międzynarodowych obrotach produktami rybnymi     320
  4.5.1. Bariery taryfowe     321
  4.5.2. Narzędzia para- i pozataryfowe     335
  
  Rozdział 5. Ocena uwarunkowań międzynarodowej specjalizacji i wymiany artykułami rybnymi. Perspektywy rozwoju światowego handlu rybami i produktami rybnymi     343
  
  5.1. Przewaga komparatywna jako przesłanka międzynarodowego handlu rybami i produktami rybnymi     345
  5.1.1. Międzynarodowa specjalizacja w sektorze produktów rybnych według wskaźników TCi     346
  5.1.2. Zmiany ujawnionej przewagi komparatywnej krajów w produktach rybnych według wskaźnika RCAi     356
  5.2. Handel wewnątrzgałęziowy rybami i produktami rybnymi     369
  5.3. Perspektywy rozwoju międzynarodowych obrotów artykułami rybnymi     391
  5.3.1. Prognozy podaży     391
  5.3.2. Prognozy popytu     400
  5.3.3. Perspektywy światowego handlu produktami rybnymi     406
  
  Podsumowanie i wnioski     413
  Aneks     421
  Bibliografia     467
  Summary     487
  Spis tabel, wykresów i rysunków     489
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia