Odporność chwastów na herbicydy

Odporność chwastów na herbicydy

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka obejmuje całość zagadnień związanych z odpornością chwastów na herbicydy. Zawiera podstawową wiedzę, wyjaśnia przyczyny powstawania odporności i podaje sposoby ograniczenia jej rozwoju; opisuje mechanizmy działania herbicydów, które mają wpływ na rozwój odporności chwastów.


Jest to publikacja dla studentów rolnictwa, ogrodnictwa i biologii, nauczycieli akademickich, pracowników naukowych instytutów badawczych. Może być pomocna dla nauczycieli i uczniów średnich szkół rolniczych i ogrodniczych, a także doradców w zakresie ochrony roślin, pracujących zarówno w państwowych jednostkach doradczych, jak i firmach produkujących i dystrybuujących środki ochrony roślin. Może też być przydatna dla osób zajmujących się uprawą roślin i produkcją rolną.


Liczba stron276
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-17596-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Wstęp    11
    II. Biologia i ekologia chwastów w zależności od długości życia osobniczego i sposobu rozmnażania    14
  II.1. Chwasty krótkotrwałe    16
  II.2. Chwasty dwuletnie    17
  II.3. Chwasty wieloletnie    18
  II.4. Chwasty cebulkowe    20
    III. Biologia wybranych gatunków chwastów i jej znaczenie w rozwoju odporności    21
  III.1. Miotła zbożowa – Apera spica-venti (L.) P.B    24
  III.2. Wyczyniec polny – Alopecurus myosuroides Huds    28
  III.3. Owies głuchy – Avena fatua L.    30
  III.4. Chwastnica jednostronna – Echinochloa crus-galli (L.) P.B    32
  III.5. Włośnica sina – Setaria pumila (Poir.) Roem. & Schult    34
  III.6. Komosa biała – Chenopodium album L    36
  III.7. Szarłat szorstki – Amaranthus retroflexus L    38
  III.8. Chaber bławatek – Centaurea cyanus L    40
  III.9. Maruna bezwonna – Matricaria maritima L. ssp. inodora (L.) Dostal    42
  III.10. Rumian polny – Anthemis arvensis L    44
  III.11. Rumianek pospolity – Matricaria chamomilla L    46
  III.12. Starzec zwyczajny – Senecio vulgaris L    48
  III.13. Przymiotno kanadyjskie – Conyza canadensis (L.) Cronq    50
  III.14. Żółtlica drobnokwiatowa – Galinsoga parviflora Cav    52
  III.15. Fiołek polny – Viola arvensis Murray    54
  III.16. Przytulia czepna – Galium aparine L    56
  III.17. Mak polny – Papaver rhoeas L    58
  III.18. Gwiazdnica pospolita – Stellaria media (L.) Vill    60
  III.19. Tasznik pospolity – Capsella bursa-pastoris (L.) Med    62
  III.20. Tobołki polne – Thlaspi arvense L    64
  III.21. Gorczyca polna – Sinapis arvensis L    66
  III.22. Rzodkiew świrzepa – Raphanus raphanistrum L    68
  III.23. Rdestówka powojowata – Fallopia convolvulus (L.) Á. Löve    70
  III.24. Poziewnik szorstki – Galeopsis tetrahit L    72
    IV. Rozwój badań nad herbicydami    74
    V. Historia odporności chwastów na herbicydy    77
  V.1. Problem odporności chwastów w świecie    77
  V.2. Problem odporności chwastów w Polsce    83
  V.3. Zakres występowania odporności – obecny stan odporności w liczbach    86
    VI. Mechanizm i sposób działania herbicydów    91
  VI.1. Wpływ herbicydów na procesy biochemiczne i fizjologiczne roślin    92
  VI.2. Reakcja roślin na herbicydy    93
  VI.3. Klasyfikacja herbicydów według mechanizmu działania    94
  VI.3.1. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II)    96
  VI.3.2. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie I    97
  VI.3.3. Inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS) – syntazy kwasu acetylohydroksylowego (AHAS)    98
  VI.3.4. Inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy)    99
  VI.3.5. Inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny)    100
  VI.3.6. Inhibitory syntazy kwasu 5-endolopirogrono-3-fosfoszikimowego (EPSP)    101
  VI.3.7. Inhibitory syntetazy glutaminowej    102
  VI.3.8. Inhibitory biosyntezy celulozy    103
  VI.3.9. Inhibitory podziału komórki    103
  VI.3.10. Inhibitory biosyntezy kwasów tłuszczowych    104
  VI.3.11. Inhibitory biosyntezy karotenoidów (herbicydy powodujące zanik chlorofilu)    105
  VI.3.12. Inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO)    106
    VII. Mechanizm odporności chwastów na herbicydy    108
  VII.1. Odporność związana z miejscem działania herbicydu (target-site)    111
  VII.1.1. Odporność na inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II)    112
  VII.1.2. Odporność na inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS/AHAS)    117
  VII.1.3. Odporność na inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy)    122
  VII.1.4. Odporność na glifosat    126
  VII.1.5. Odporność na inhibitory podziału komórki    128
  VII.1.6. Odporność na inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO)    129
  VII.1.7. Odporność na inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny)    129
  VII.2. Odporność na herbicydy nie związana z miejscem działania (non target-site)    130
  VII.2.1. Odporność związana z cytochromem P450 monooksygenazy    131
  VII.2.2. Odporność związana z glutationem S-transferazą (GST)    132
  VII.2.3. Odporność związana ze zdolnością do zmiany przemieszczania (translokacji) herbicydu    135
  VII.3. Inne problemy związane z odpornością    138
    VIII. Genetyczny i epigenetyczny sposób dziedziczenia odporności    142
  VIII.1. Dziedziczenie genetyczne    143
  VIII.2. Dziedziczenie epigenetyczne    145
  VIII.3. Presja selekcyjna    146
  VIII.4. Inne problemy związane z dziedziczeniem    149
    IX. Rozwój odporności chwastów w populacji    151
    X. Czynniki wpływające na odporność chwastów    154
  X.1. Chwasty    154
  X.2. Herbicydy    158
  X.3. Zabiegi agrotechniczne    163
    XI. Modele rozwoju odporności chwastów    166
    XII. Fitnes chwastów w badaniach odporności    170
    XIII. Rozpoznawanie odporności chwastów w polu    176
    XIV. Ocena ryzyka pojawienia się odporności    179
    XV. Zapobieganie powstawaniu odporności    182
  XV.1. Zmianowanie    182
  XV.2. Metody agrotechniczne    183
  XV.3. Herbicydy    186
  XV.4. Mieszaniny i przemienne stosowanie herbicydów    187
  XV.5. Organizacja stosowania herbicydów    188
  XV.6. Synergizm i sejfnery    189
  XV.7. Opryskiwanie górnych części chwastów    189
  XV.8. Genetycznie zmodyfikowane rośliny odporne na herbicydy    189
  XV.9. Inne zagadnienia    190
    XVI. Koszty wynikające z występowania chwastów odpornych    191
    XVII. Kryteria potwierdzające występowanie odporności    194
  XVII.1. Definicja odporności chwastów opracowana przez WSSA i ISHRW    195
  XVII.2. Potwierdzenie danych o odporności    195
  XVII.3. Dziedziczenie odporności    199
  XVII.4. Występowanie odporności w polu    199
  XVII.5. Potrzeba oznaczenia gatunku chwastu    199
  XVII.6. Inne zagadnienia    200
    XVIII. Uprawa roślin odpornych na herbicydy nieselektywne a problem odporności chwastów    201
  XVIII.1. Metody uzyskiwania roślin uprawnych odpornych na herbicydy    204
  XVIII.1.1. Rośliny uprawne odporne na glifosat    206
  XVIII.1.2. Rośliny uprawne odporne na inhibitory syntazy acetylomleczanowej    208
  XVIII.1.3. Rośliny uprawne odporne na glufosynat amonowy    209
  XVIII.1.4. Rośliny uprawne odporne na bromoksynil    210
  XVIII.1.5. Kukurydza odporna na cykloksydym    211
  XVIII.2. Znaczenie sejfnerów w odporności roślin uprawnych na herbicydy    212
  XVIII.3. Problemy związane z uprawą roślin genetycznie zmodyfikowanych    212
  XVIII.3.1. Ryzyko przepływu genów    212
  XVIII.3.2. Wpływ na rozwój populacji chwastów    214
    XIX. Metody badań odporności w celu identyfikacji chwastów odpornych na herbicydy    215
  XIX.1. Biotest na roślinach    218
  XIX.2. Test oparty na wzroście liści i korzeni    219
  XIX.3. Test oparty na wzroście korzeni na agarze    220
  XIX.4. Test fluorescencji chlorofilu    222
  XIX.5. Badania molekularne    223
  XIX.6. Metoda kalorymetryczna    225
    XX. Badania nad odpornością chwastów na herbicydy w Polsce    226
  XX.1. Miotła zbożowa    227
  XX.2. Wyczyniec polny    230
  XX.3. Owies głuchy    234
  XX.4. Chaber bławatek    238
  XX.5. Komosa biała    241
  XX.6. Maruna bezwonna    242
  XX.7. Mak polny    243
  Literatura    245
  Załącznik 1. Skróty literowe nazw chwastów    253
  Załącznik 2. Klasyfikacja herbicydów w zależności od mechanizmu działania wg HRAC    264
  Skorowidz    271
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia