Odporność chwastów na herbicydy

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

47,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

47,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka obejmuje całość zagadnień związanych z odpornością chwastów na herbicydy. Zawiera podstawową wiedzę, wyjaśnia przyczyny powstawania odporności i podaje sposoby ograniczenia jej rozwoju; opisuje mechanizmy działania herbicydów, które mają wpływ na rozwój odporności chwastów.


Jest to publikacja dla studentów rolnictwa, ogrodnictwa i biologii, nauczycieli akademickich, pracowników naukowych instytutów badawczych. Może być pomocna dla nauczycieli i uczniów średnich szkół rolniczych i ogrodniczych, a także doradców w zakresie ochrony roślin, pracujących zarówno w państwowych jednostkach doradczych, jak i firmach produkujących i dystrybuujących środki ochrony roślin. Może też być przydatna dla osób zajmujących się uprawą roślin i produkcją rolną.


Liczba stron276
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-17596-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Wstęp     11
  
    II. Biologia i ekologia chwastów w zależności od długości życia osobniczego i sposobu rozmnażania     14
  
  II.1. Chwasty krótkotrwałe     16
  II.2. Chwasty dwuletnie     17
  II.3. Chwasty wieloletnie     18
  II.4. Chwasty cebulkowe     20
  
    III. Biologia wybranych gatunków chwastów i jej znaczenie w rozwoju odporności     21
  
  III.1. Miotła zbożowa – Apera spica-venti (L.) P.B     24
  III.2. Wyczyniec polny – Alopecurus myosuroides Huds     28
  III.3. Owies głuchy – Avena fatua L.     30
  III.4. Chwastnica jednostronna – Echinochloa crus-galli (L.) P.B     32
  III.5. Włośnica sina – Setaria pumila (Poir.) Roem. & Schult     34
  III.6. Komosa biała – Chenopodium album L     36
  III.7. Szarłat szorstki – Amaranthus retroflexus L     38
  III.8. Chaber bławatek – Centaurea cyanus L     40
  III.9. Maruna bezwonna – Matricaria maritima L. ssp. inodora (L.) Dostal     42
  III.10. Rumian polny – Anthemis arvensis L     44
  III.11. Rumianek pospolity – Matricaria chamomilla L     46
  III.12. Starzec zwyczajny – Senecio vulgaris L     48
  III.13. Przymiotno kanadyjskie – Conyza canadensis (L.) Cronq     50
  III.14. Żółtlica drobnokwiatowa – Galinsoga parviflora Cav     52
  III.15. Fiołek polny – Viola arvensis Murray     54
  III.16. Przytulia czepna – Galium aparine L     56
  III.17. Mak polny – Papaver rhoeas L     58
  III.18. Gwiazdnica pospolita – Stellaria media (L.) Vill     60
  III.19. Tasznik pospolity – Capsella bursa-pastoris (L.) Med     62
  III.20. Tobołki polne – Thlaspi arvense L     64
  III.21. Gorczyca polna – Sinapis arvensis L     66
  III.22. Rzodkiew świrzepa – Raphanus raphanistrum L     68
  III.23. Rdestówka powojowata – Fallopia convolvulus (L.) Á. Löve     70
  III.24. Poziewnik szorstki – Galeopsis tetrahit L     72
  
    IV. Rozwój badań nad herbicydami     74
  
    V. Historia odporności chwastów na herbicydy     77
  
  V.1. Problem odporności chwastów w świecie     77
  V.2. Problem odporności chwastów w Polsce     83
  V.3. Zakres występowania odporności – obecny stan odporności w liczbach     86
  
    VI. Mechanizm i sposób działania herbicydów     91
  
  VI.1. Wpływ herbicydów na procesy biochemiczne i fizjologiczne roślin     92
  VI.2. Reakcja roślin na herbicydy     93
  VI.3. Klasyfikacja herbicydów według mechanizmu działania     94
  VI.3.1. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II)     96
  VI.3.2. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie I     97
  VI.3.3. Inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS) – syntazy kwasu acetylohydroksylowego (AHAS)     98
  VI.3.4. Inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy)     99
  VI.3.5. Inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny)     100
  VI.3.6. Inhibitory syntazy kwasu 5-endolopirogrono-3-fosfoszikimowego (EPSP)     101
  VI.3.7. Inhibitory syntetazy glutaminowej     102
  VI.3.8. Inhibitory biosyntezy celulozy     103
  VI.3.9. Inhibitory podziału komórki     103
  VI.3.10. Inhibitory biosyntezy kwasów tłuszczowych     104
  VI.3.11. Inhibitory biosyntezy karotenoidów (herbicydy powodujące zanik chlorofilu)     105
  VI.3.12. Inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO)     106
  
    VII. Mechanizm odporności chwastów na herbicydy     108
  
  VII.1. Odporność związana z miejscem działania herbicydu (target-site)     111
  VII.1.1. Odporność na inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II)     112
  VII.1.2. Odporność na inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS/AHAS)     117
  VII.1.3. Odporność na inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy)     122
  VII.1.4. Odporność na glifosat     126
  VII.1.5. Odporność na inhibitory podziału komórki     128
  VII.1.6. Odporność na inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO)     129
  VII.1.7. Odporność na inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny)     129
  VII.2. Odporność na herbicydy nie związana z miejscem działania (non target-site)     130
  VII.2.1. Odporność związana z cytochromem P450 monooksygenazy     131
  VII.2.2. Odporność związana z glutationem S-transferazą (GST)     132
  VII.2.3. Odporność związana ze zdolnością do zmiany przemieszczania (translokacji) herbicydu     135
  VII.3. Inne problemy związane z odpornością     138
  
    VIII. Genetyczny i epigenetyczny sposób dziedziczenia odporności     142
  
  VIII.1. Dziedziczenie genetyczne     143
  VIII.2. Dziedziczenie epigenetyczne     145
  VIII.3. Presja selekcyjna     146
  VIII.4. Inne problemy związane z dziedziczeniem     149
  
    IX. Rozwój odporności chwastów w populacji     151
  
    X. Czynniki wpływające na odporność chwastów     154
  
  X.1. Chwasty     154
  X.2. Herbicydy     158
  X.3. Zabiegi agrotechniczne     163
  
    XI. Modele rozwoju odporności chwastów     166
  
    XII. Fitnes chwastów w badaniach odporności     170
  
    XIII. Rozpoznawanie odporności chwastów w polu     176
  
    XIV. Ocena ryzyka pojawienia się odporności     179
  
    XV. Zapobieganie powstawaniu odporności     182
  
  XV.1. Zmianowanie     182
  XV.2. Metody agrotechniczne     183
  XV.3. Herbicydy     186
  XV.4. Mieszaniny i przemienne stosowanie herbicydów     187
  XV.5. Organizacja stosowania herbicydów     188
  XV.6. Synergizm i sejfnery     189
  XV.7. Opryskiwanie górnych części chwastów     189
  XV.8. Genetycznie zmodyfikowane rośliny odporne na herbicydy     189
  XV.9. Inne zagadnienia     190
  
    XVI. Koszty wynikające z występowania chwastów odpornych     191
  
    XVII. Kryteria potwierdzające występowanie odporności     194
    
  XVII.1. Definicja odporności chwastów opracowana przez WSSA i ISHRW     195
  XVII.2. Potwierdzenie danych o odporności     195
  XVII.3. Dziedziczenie odporności     199
  XVII.4. Występowanie odporności w polu     199
  XVII.5. Potrzeba oznaczenia gatunku chwastu     199
  XVII.6. Inne zagadnienia     200
  
    XVIII. Uprawa roślin odpornych na herbicydy nieselektywne a problem odporności chwastów     201
  
  XVIII.1. Metody uzyskiwania roślin uprawnych odpornych na herbicydy     204
  XVIII.1.1. Rośliny uprawne odporne na glifosat     206
  XVIII.1.2. Rośliny uprawne odporne na inhibitory syntazy acetylomleczanowej     208
  XVIII.1.3. Rośliny uprawne odporne na glufosynat amonowy     209
  XVIII.1.4. Rośliny uprawne odporne na bromoksynil     210
  XVIII.1.5. Kukurydza odporna na cykloksydym     211
  XVIII.2. Znaczenie sejfnerów w odporności roślin uprawnych na herbicydy     212
  XVIII.3. Problemy związane z uprawą roślin genetycznie zmodyfikowanych     212
  XVIII.3.1. Ryzyko przepływu genów     212
  XVIII.3.2. Wpływ na rozwój populacji chwastów     214
  
    XIX. Metody badań odporności w celu identyfikacji chwastów odpornych na herbicydy     215
  
  XIX.1. Biotest na roślinach     218
  XIX.2. Test oparty na wzroście liści i korzeni     219
  XIX.3. Test oparty na wzroście korzeni na agarze     220
  XIX.4. Test fluorescencji chlorofilu     222
  XIX.5. Badania molekularne     223
  XIX.6. Metoda kalorymetryczna     225
  
    XX. Badania nad odpornością chwastów na herbicydy w Polsce     226
  
  XX.1. Miotła zbożowa     227
  XX.2. Wyczyniec polny     230
  XX.3. Owies głuchy     234
  XX.4. Chaber bławatek     238
  XX.5. Komosa biała     241
  XX.6. Maruna bezwonna     242
  XX.7. Mak polny     243
  
  Literatura     245
  Załącznik 1. Skróty literowe nazw chwastów     253
  Załącznik 2. Klasyfikacja herbicydów w zależności od mechanizmu działania wg HRAC     264
  Skorowidz     271
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia