Sens - psychologia dla ciebie

1 opinia

Wydawca:

Zwierciadło

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

7,39  9,99

Format: pdf

Cena początkowa: 9,99 zł (-26%)

Najniższa cena z 30 dni: 7,39 zł  


7,39

w tym VAT

„Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię? myśleć´ o nim łakomie, głęboko się? nad nim zastanawiać´ i czerpać´ z niego ma?dros´c´. Jedzenie daje mi otuchę?, inspiracje?, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza początek dnia” – wyznaje w swojej najnowszej książce „Zrób, zjedz, powtórz” Nigella Lawson. Gotowanie i jedzenie są dla mnie jak mantra, która wyznacza rytm życia, uspokaja i daje ramy. „Moje liczne eksperymenty z medytacja? zwykle kończyły sie? fiaskiem. Jej najlepsza? namiastka? jest dla mnie przyrządzanie posiłków. Rutynowa krzątanina przy obieraniu, siekaniu i mieszaniu może być´ balsamem dla niespokojnego umysłu. Wiele kuchennych czynności znienawidzonych nie ze względu na trudność´, a ich monotonie? – przykładowo skrobanie kilograma ziemniaków – tak naprawdę? nas odciąża, pozwalając na odrobine? relaksu lub chociaż˙ uciszenie skołatanych myśli”– pisze dalej bohaterka lipcowej okładki SENSu.


„A czym jedzenie jest dla Ciebie, droga Czytelniczko i drogi Czytelniku? Paliwem? Lekarstwem? Terapią? Celebracją życia? Wyrzutem sumienia? Nagrodą? Radością? A może czymś, nad czym zbytnio się nie zastanawiasz?” -– pyta redaktor naczelna Joanna Olekszyk we wstępniaku do numeru, w którym zachęcamy do tego, by uważnie pomyśleć o swoim podejściu do jedzenia, bo nasza dieta mówi wiele o tym, kim jesteśmy i czego nam brak.


W Temacie Numeru zatytułowanym „Przez żołądek do głowy, serca i duszy” przeczytacie o:


• jedzeniu intuicyjnym – dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch piszą, jak przywrócić naturalną umiejętność rozpoznawania, co i w jakiej ilości jeść´, by dobrze się? czuć;


• zajadaniu emocji – psycholożki i terapeutki żywieniowe Agata Ziemnicka i Ela Lange wyjaśniają, dlaczego jedzeniem staramy się zaspokoić pustkę psychiczną;


• zdrowym powrocie do chłopskiej kuchni, w której rządziły ziemniaki, zboża i rośliny znalezione na łąkach;


• duchowym aspekcie jedzenia – opowiada dr Tamara Sztama kuratorka wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” w Muzeum Polin


Temat Specjalny lipcowego SENSu poświęcamy nagości. Naszych ekspertów pytamy, dlaczego cos´ tak naturalnego jak ludzkie ciało stało sie? przestrzenia? walki, źródłem kompleksów i wiecznym chłopcem do bicia. A przede wszystkim: jak się od tego uwolnić?


• Po czym poznać´ swobodne podejście do nagości – rozmowa z psychoterapeutką Katarzyną Miller.


• O granice nagości w przestrzeni publicznej zapytaliśmy psycholożkę Katarzyna? Kucewicz


• Aktorka i nauczycielka pracy z ciałem Joanna Hussakowska przekonuje, że odkrycie i zaakceptowanie pierwotnej części siebie, jaką jest nagość, wyzwala. I na zawsze zmienia nasze podejście do życia.


Jak zazwyczaj w SENSie dużo uwagi poświęcamy relacjom i rozwojowi osobistemu. W tym numerze m.in.:


• psychoterapeutka Ewa Klepacka-Gryz szuka odpowiedzi na pytanie, co właściwie popycha nas dziś do zdrady;


• korzystając z podpowiedzi, antropolożki Anna Machin zastanawiamy się, co ludziom przeszkadza kochać, bo przecież każdy ma taką zdolność i potrzebę;


• June Pla autorka bloga i książki „Klub rozkoszy” zache?ca do poznawania seksu od podstaw. „Studiowałam sztuke? i wiem, z˙e nie moz˙na zostac´ artysta? bez nauki rysunku” – przekonuje.


W lipcowym SENSie ponadto m.in.


• do edukacji zamiast zawstydzania nawołuje psychoterapeutka i edukatorka seksualna Izabela Jąderek;


• filmoterapeutyczna rozmowa filmolożki Grażyny Torbickiej i psycholożki Martyny Harland;


• o konieczności zrobienia wewnętrznego bilansu przed podjęcia decyzji o zmianie pracy przypomina psycholożka i trenerka biznesu dr Anna Kowalczyk-Kroenke;


• filmy, książki i warsztaty rozwojowe oraz inspiracje, jak żyć Bliżej Natury.


Życzymy Wam, Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy, dobrej lektury i letnich inspiracji!


Rok wydania2022
Liczba stron124
KategoriaPsychologia ogólna
WydawcaZwierciadło
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

SENSOWNY POCZĄTEK
4 Listy do psychologa Odpowiada Ewa Klepacka-Gryz
8 Psychonewsy Filmy i emocje
12 Postać z SENSem Nigella Lawson Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustającej przyjemności
temat numeru PRZEZ ŻOŁĄDEK DO GŁOWY, SERCA i DUSZY
20 Wiem, co mi służy Jedzenie intuicyjne
24 O ukryte korzyści z jedzenia pytamy psycholożki Agatę Ziemnicką i Elę Lange
28 Polska kuchnia? Chłopskie podniebienie
32 Historia odczytana z talerza Rozmowa z kuratorką wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”
relacje
38 Seksualnie Witaj w klubie rozkoszy
42 Miłość Więcej niż relacja między ludźmi
46 Wychowanie z SENSem Wiedza o ciele zamiast zawstydzania
48 Nacje mają swoje racje Szkoci – tradycyjni i nowocześni
52 Dlaczego zdradzamy? Wyjaśnia psychoterapeutka Ewa Klepacka-Gryz
praca
56 Emma Kiworkowa Polka z ormiańskim sercem
60 Coaching Co ci da zmiana pracy?
rozwój
62 Moja historia Daniel Tammet, autystyczny sawant
66 Mindfulness dla kobiet Zmień podejście do stresu
70 Akceptacja i wyrozumiałość Portret numerologicznej Szóstki
74 Pole wie Korzyści z medytacji
rozwój przez sztukę
80 Z czułością i uczciwie O roli teatru opowiada Ewa Pilawska
84 Recenzje Książki z SENSem
86 Zdarzenia Warto posłuchać i zobaczyć
88 Filmoterapia O filmie „Tess” rozmawiają Grażyna Torbicka i Martyna Harland
PSYCHOLOGIA NAGOŚCI
92 Moc kobiet Po czym poznać swobodne podejście do nagości, wyjaśnia psychoterapeutka Katarzyna Miller
98 Bez podtekstów Rozmowa z nauczycielką pracy z ciałem Joanną Hussakowską
102 Odsłonięci O granicach nagości rozmawiamy z psycholożką Katarzyną Kucewicz
ŚWIADOME ŻYCIE
106 Sznurek, patyk i trzy wolne godziny Do wyplatania makram zachęca Agata Zalewska
110 Zdrowie Dieta na stawy wg dr Hanny Stolińskiej
114 Bliżej natury Życie w zgodzie z przyrodą

RozwińZwiń