INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Praca dotyczy wybranych aspektów podejścia do złożoności problematyki agroturystyki. Definiuje zjawiska, przemiany i prawidłowości zachodzące w polskiej agroturystyce w płaszczyźnie podaży w ciągu 15 lat jej rozwoju, a przy tym określa jej rolę w kreowaniu przestrzeni turystycznej.
W publikacji zawarto przegląd literatury krajowej i zagranicznej, omówiono praktyczne doświadczenia krajów europejskich w zakresie agroturystyki i turystyki wiejskiej oraz zaprezentowano główne czynniki i cechy rozwoju polskiego rolnictwa.
Rok wydania | 2009 |
---|---|
Liczba stron | 167 |
Kategoria | Turystyka |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-7525-351-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Rozdział 1. ZAŁOŻENIA PRACY | 5 |
1.1. Koncepcja i metody badań | 5 |
1.2. Cel pracy, problemy i hipotezy badawcze | 7 |
Rozdział 2. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI PRZEDMIOTU BADAŃ | 10 |
2.1. Interpretacje metodologiczne pojęć: „agroturystyka”, „turystyka wiejska”, „turystyka na terenach wiejskich” | 10 |
2.1.1. Geneza i fazy rozwoju zjawiska turystyki na terenach wiejskich w Polsce | 10 |
2.1.2. Model ewoluowania terminów i ich systematyka w świetle polskiej literatury | 17 |
2.1.3. Wyróżniki pojęcia „agroturystyka” | 22 |
2.2. Literatura przedmiotu badań | 27 |
2.2.1. Dorobek i problematyka przedmiotu badań w literaturze polskiej | 27 |
2.2.2. Problematyka przedmiotu badań w literaturze zagranicznej | 34 |
2.3. Tło praktycznych doświadczeń krajów europejskich w rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej | 44 |
2.4. Rolnictwo i obszary wiejskie w Polsce - czynniki i cechy rozwoju | 50 |
Rozdział 3. ISTOTA, PROCESY I CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE PODAŻ AGROTURYSTYKI W POLSCE | 56 |
3.1. Struktura organizacyjna polskiej agroturystyki i jej ewoluowanie | 56 |
3.2. Gospodarstwa agroturystyczne w Polsce | 62 |
3.2.1. Cechy rozwoju ilościowego i tendencje lokalizacji gospodarstw agroturystycznych | 62 |
3.2.2. Typy gospodarstw agroturystycznych i model ich rozmieszczenia w przestrzeni kraju | 68 |
3.2.3. Sylwetki właścicieli gospodarstw agroturystycznych | 73 |
3.2.4. Oferta agroturystyczna i jej przestrzenne zróżnicowanie | 79 |
3.3. Stowarzyszenia agroturystyczne i mechanizmy działań podmiotów wspierających rozwój agroturystyki w Polsce | 91 |
3.3.1. Cechy stowarzyszeń agroturystycznych i ich działalności | 91 |
3.3.2. Mechanizmy działań wybranych podmiotów | 102 |
3.4. Przemiany pod wpływem agroturystyki i determinanty jej rozwoju | 108 |
3.4.1. Kategorie i drogi przemian w rodzinie, gospodarstwie, lokalnej społeczności | 108 |
3.4.2. Grupy czynników i klucze uwarunkowań rozwoju podaży agroturystyki | 115 |
Rozdział 4. BILANS EFEKTÓW ORAZ PARADYGMATY ROZWOJU AGROTURYSTYKI | 123 |
4.1. Model bilansu efektów rozwoju agroturystyki | 123 |
4.2. Stary i nowy paradygmat rozwoju agroturystyki w Polsce | 129 |
Rozdział 5. PRZESTRZEŃ AGROTURYSTYCZNA | 135 |
5.1. Agroturystyka w kreowaniu typów przestrzeni turystycznej | 135 |
5.2. Przestrzeń agroturystyczna w Polsce | 140 |
Rozdział 6. PODSUMOWANIE | 146 |
6.1. Wymiary rozwoju polskiej agroturystyki i jej specyfika | 146 |
6.2. Zakończenie | 148 |
Bibliografia | 151 |
Summary | 163 |